Królowa słodkości – czekolada mleczna, to nie tylko kultowy klasyk i pomysł na słodką przekąskę. Czekolada to także źródło wielu kulinarnych inspiracji. Doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do deserów, jak i ważny składnik wypieków. Urocze tartaletki z kruchego ciasta, wypełnione czekoladowym ganache zainspirują Cię do nowego spojrzenia na czekoladę. Zachwycą pysznym smakiem, efektownym wyglądem i łatwością przygotowania.


 Czekolada to jeden z najważniejszych składników w świecie słodkich wypieków. Czekoladowe kremy, ciasteczka, ciasta i inne desery zaspokajają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, a sama czekolada wydaje się nie mieć końca kulinarnych zastosowań. W połączeniu z kruchym ciastem czekolada wydobywa całą swoją słodycz. Ważne jest jednak to, aby do wypieków – tak jak na co dzień – wybierać wysokiej jakości czekolady, które są gwarancją nie tylko perfekcyjnego smaku, lecz także aksamitnej tekstury.

 

Znakomicie sprawdzi się tu klasyczna czekolada mleczna Terravita, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka sprawia, że jest to idealnie zbilansowana kompozycja. Jej atutem jest też aksamitna, przyjemna konsystencja. Dzięki temu każdy wypiek z tą czekoladą będzie udany i odpowiednio słodki. Czekolada mleczna Terravita będzie doskonałą podstawą do przygotowania ganache – czyli wyśmienitego kremu czekoladowego z dodatkiem śmietanki.

 

Kruche tartaletki z ganache czekoladowym i owocami to świetna propozycja na podwieczorek dla łasucha, słodką przekąskę w ciągu dnia albo miły dodatek do kawy. Będzie też oryginalnym urozmaiceniem wielkanocnego menu i zwieńczeniem świątecznego posiłku. Warto się skusić na tę czekoladową przyjemność!

 

Tartaletki z ganache czekoladowym

 

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 500 g
cukier puder 225 g
jaja 2 szt.
masło 200 g
sól

 

Ganache czekoladowy

czekolada mleczna Terravita 200 g
śmietanka 35% 250 g
syrop glukozowy 30 g
masło 40 g

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.

Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.


 

Dla koneserów intrygujących smaków
Kolekcja gorzkich czekolad Terravita Cocoacara

 Czekolady gorzkie od zawsze były symbolem kulinarnego wyrafinowania i bogatego smaku. Doskonałe dla fanów wytrawnych, szlachetnych kompozycji, zachwycają wyjątkowym, intensywnym aromatem i oryginalnymi nutami smakowymi. Kolekcja czekolad gorzkich Terravita Cocoacara 77% to zaproszenie do świata ekskluzywnych przyjemności, w których głęboki smak kakao łączy się z wykwintnymi dodatkami i przyprawami – kardamonem, kawą, chili i pomarańczą.

Gorzkie czekolady od zawsze intrygowały miłośników szlachetnych smaków, doskonale nawiązując do azteckich tradycji i początków tworzenia czekolad z ziaren kakaowca. Dziś stanowią kwintesencję interesujących, głębokich doznań smakowych i niepowtarzalnego aromatu. Oferują nam jednak dużo więcej – w tym liczne wartości odżywcze i różnorodność kulinarnych zastosowań. Swą oryginalnością kuszą koneserów niebanalnych, wytrawnych czekoladowych kompozycji, które dostarczają wyjątkowo intensywnych doznań.

„Gorzka” idealnie sprawdza się jako pyszna, nietuzinkowa przekąska, dodatek do kawy czy herbaty, ale też jako kulinarny składnik wielu dań – fondue, ciast, polew, a nawet… sosów do mięs. Warto też wiedzieć, że gorzka czekolada zawiera wiele substancji mających pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Magnez, żelazo, potas, polifenole czy antyoksydanty sprawiają, że ten wyborny przysmak pobudza mózg do pracy, wzmacnia organizm i podnosi poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. To znakomita propozycja dla tych, którzy szukają zdrowszych – a przy tym wykwintnych w smaku – alternatyw dla tradycyjnych słodyczy.

   Kolekcja czekolad gorzkich Terravita Cocoacara 77% w eleganckich, gustownych opakowaniach, z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom szlachetnych w smaku tabliczek. Klasyczna gorzka propozycja, a może czekolada z chili i pomarańczą lub kawą i kardamonem? Aromatyczne, pobudzające zmysły dodatki czekolad Terravita Cocoacara tworzą niesamowite kompozycje, które urzekają swoim oryginalnym smakiem i aromatem.

 Czekolada Terravita Cocoacara 77% kakao 100 g – klasyczna gorzka czekolada, doskonała dla koneserów wytrawnych nut smakowych. Dzięki niskiej zawartości cukru jest świetną propozycją dla osób, które na co dzień nie jedzą klasycznych słodyczy. Doskonała do wykorzystania w kuchni. Idealnie się roztapia, tworząc aksamitną bazę kremów, sosów i wielu innych deserów.

Czekolada Terravita Cocoacara 77% kakao ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZY I CHILI 100 g – wyjątkowe połączenie wyrazistej, gorzkiej czekolady z cytrusowym akcentem w postaci skórki pomarańczy i pikantnym chili. Aromatyczna, bogata w smaku kompozycja zachwyca złożonością – nie oprze jej się żaden fan wykwintnych czekoladowych przyjemności! Zapewnia intensywność doznań i zachęca do delektowania się każdą kolejną cząstką.

Czekolada Terravita Cocoacara 77% kakao Z KAWĄ I KARDAMONEM 100 g – oryginalne zestawienie gorzkiej czekolady z wyrafinowanymi, delikatnie korzennymi nutami szlachetnego kardamonu i  pobudzającą zmysły kawą. Niebanalna kompozycja smaków i aromatów przenosi myślami w egzotyczne klimaty, dając jedyne w swoim rodzaju wrażenia.





Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku