Na słodko, czy na wytrawnie? Omlety śniadaniowe
Omlet jest sprawdzonym patentem na pyszne, zdrowe i bardzo sycące śniadanie. Choć z pozoru to tylko roztrzepane i usmażone jaja – nic bardziej mylnego! W tym prostym posiłku zaklęte jest bogactwo możliwości. Appetita przedstawia garść przepisów na różne warianty tego dania.

Aby dobrze rozpocząć dzień, warto zrobić to… smakowicie! Można to uczynić z omletami, które łączą w sobie prostotę popularnej jajecznicy z mnogością wersji podania naleśnika. Jajka zaserwowane na śniadanie w taki sposób zapewnią poranny zastrzyk energii i rozbudzą nie tylko kubki smakowe, ale i cały organizm.
Omlet to naprawdę proste danie, a upichcić go można na mnóstwo sposobów. Podstawowy przepis nie powinien przysporzyć kłopotów nawet niedoświadczonym kucharzom. Roztrzepane jajka z odrobiną soli należy wbić na patelnię i smażyć ok. 3 minuty aż jajka się zetną. Aby wyglądał bardziej finezyjnie, pod koniec smażenia można go złożyć na pół lub zawinąć w rulon, jeszcze chwilę podsmażyć i… gotowe! Omlety smakują wyśmienicie przygotowane zarówno na słodko z serkiem waniliowym i owocami czy z dżemem, ale także na wytrawnie z warzywami, żółtym serem lub wędliną.
Dla osób chętnie eksperymentujących w kuchni i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń, marka Appetita przygotowała sprawdzone przepisy na obłędnie pyszne omlety. To doskonała okazja, aby szybko i w łatwy sposób zafundować sobie pyszny, aromatyczny i sycący początek dnia. Smacznego!
Zapiekany omlet ze szpinakiem w cieście francuskim
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego
-
5 jajek
-
1 łyżeczka Papryki słodkiej mielonej Appetita
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
-
olej do smażenia
Farsz:
-
1 opakowanie świeżego szpinaku
-
2 łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita
-
100 g żółtego sera
-
szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Appetita
-
200 g serka kremowego
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 220˚C. 4 jaja wymieszać trzepaczką ze słodką papryką, solą i pieprzem. Smażyć omlet na dużej, rozgrzanej patelni z odrobiną oleju - po ok. 1,5 minuty z każdej strony, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni ok. 2 minuty smażyć szpinak z czosnkiem i gałką muszkatołową. Przełożyć do miski, wymieszać z serkiem kremowym i startym serem żółtym, dosolić do smaku. Przygotowaną masą posmarować omlet i zawinąć w rulon. Ułożyć na arkuszu ciasta francuskiego i owinąć nim omlet. Z wierzchu posmarować surowym jajkiem, zapiekać ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Omlet z pieczoną papryką i chorizo
Składniki:
-
3 jaja
-
1 ząbek czosnku
-
50 g kiełbasy chorizo
-
1 papryka
-
1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
30 g parmezanu
-
szczypta Papryki ostrej mielonej Appetita
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 230˚C. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienki paski. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, polać olejem, posypać ziołami i przykryć folią aluminiową. Piec ok. 15 minut, aż papryka zmięknie. Czosnek i chorizo posiekać, smażyć na patelni z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać ostrą paprykę, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać chorizo i upieczoną paprykę. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz.
Omlet z halloumi, parmezanem i szparagami
Składniki:
-
3 jaja
-
30 g parmezanu - startego (lub innego twardego sera)
-
100 g halloumi (można wymienić na ser kozi)
-
200 g szparagów
-
sól
-
Zioła prowansalskie Appetita
-
olej rzepakowy do smażenia
-
skórka z ½ limonki
Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić z twardych końcówek. W niedużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić szparagi i gotować minutę, następnie odcedzić i zalać zimną wodą lub obłożyć kostkami lodu. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć ser halloumi z obu stron, dodać szparagi i smażyć minutę, posypać skórką z limonki. Do miski wbić jaja, dodać parmezan i zioła prowansalskie. Za pomocą trzepaczki napowietrzyć masę jajeczną. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem, dodać łyżkę oleju i wlać jajka. Zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć ok. 2-3 minut, aż jaja się zetną. Dodać szparagi i halloumi, złożyć omlet na pół i podawać na ciepło, np. z sałatką z roszponki i oliwą.
Omlet z jarmużem i pomidorami
Składniki:
-
3 jajka
-
1 ząbek czosnku
-
2 garści jarmużu
-
1 łyżeczka Tymianku Appetita
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
30 g parmezanu
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
-
pomidorki koktajlowe
Sposób przyrządzenia:
Czosnek posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, dodać jarmuż i czosnek. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając, aby nie przypalić czosnku. Doprawić pieprzem i solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać tymianek, sól i pieprz oraz starty parmezan, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę oleju, wlać masę jajeczną. Dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 3 minuty. Przełożyć na talerz i podawać z pieczywem.
Omlet z brokułem, szpinakiem i parmezanem
Składniki:
-
3 jajka
-
kilka różyczek brokułu
-
1 ząbek czosnku
-
garść świeżego szpinaku
-
1 łyżeczka Ziół prowansalskich Appetita
-
2 łyżki masła klarowanego
-
parmezan
-
sól
-
Pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przyrządzenia:
Zagotować 1 l wody w małym garnku, posolić. Wrzucić różyczki brokułu i gotować przez minutę, od razu odcedzić. Czosnek posiekać. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać brokuł i czosnek. Smażyć przez ok. 2 minuty, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, odstawić. Jaja wbić do miski, dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz, ubijać przez minutę ręczną trzepaczką. Czystą patelnię rozgrzać, dodać łyżkę masła, wlać masę jajeczną. Gdy masa jajeczna się zetnie, na połowie ułożyć przesmażone różyczki brokułu, dodać szpinak. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 2 minuty. Po tym czasie złożyć omlet na pół i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i posypać świeżo startym parmezanem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Dlaczego warto kupić buty jesienne przed sezonem?
W każdej kobiecej garderobie powinno znaleźć się kilka par butów. Najlepiej różnego rodzaju, aby dopasować je do okazji, a także pogody. W
Chcesz prowadzić sklep z butami? Znajdź dobrą hurtownię!
Sprzedaż online z roku na rok zyskuje na popularności. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na sklep internetowy. Chcesz prowadzić
Biuro podróży Kraków - wycieczka na wyspy Tahiti, Galapagos
Biuro podróży to firma, która pomaga ludziom planować wakacje. Jest ważną częścią branży turystycznej, ponieważ pomaga ludziom odkrywać
Czym są śniegowce? Do czego ich użyć?
Różnego typu obuwia, jakie zostało zaprojektowane kiedykolwiek, jedynie po to, aby było życie łatwiejsze jest bardzo wiele. Jednym z takich but&oacu
Wybierz odpowiedni strój kąpielowy na plażę i na basen - czyli wakacyjny must have
Kostium kąpielowy to absolutny must have na wakacjach i to niezależnie od tego, gdzie się wybieramy, czy tego jaką mamy sylwetkę. Upały potrafią mocno do