Folia aluminiowa w gastronomi
Folia aluminiowa gastronomiczna to niezwykle funkcjonalny przedmiot ułatwiający codzienne gotowanie. Posiada szereg zastosowań w przygotowywaniu potraw zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich. Jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Jej najważniejszą zaletą jest to, że ułatwia proces gotowania i pomaga zachować walory smakowe potrawy. Poniższy artykuł przedstawi najważniejsze funkcje, jakie spełnia folia aluminiowa oraz zaprezentuje, w jaki sposób powinno się jej używać.

Folia aluminiowa gastronomiczna
Aluminiowa folia gastronomiczna posiada dwie strony, błyszczącą oraz matową. Każda z nich ma inne zastosowanie i przeznaczona jest do innych zadań. Dlatego warto posiadać wiedzę o ich zastosowaniu, aby w prawidłowy sposób przeprowadzać proces gotowania oraz utrzymywać i uwydatniać walory smakowe i zapachowe potrawy, jak również dłużej utrzymać jej świeżość. Pierwsza strona jest błyszcząca, jej podstawowym i fundamentalnym zadaniem jest lepsze zatrzymywanie ciepła. Jeżeli naszym celem jest to, aby potrawa nie traciła ciepła i aby przez długi czas utrzymywała odpowiednią temperaturę, powinniśmy owinąć ją folią aluminiową. Bardzo ważne jest to, aby błyszcząca strona folii przylegała do potrawy i znajdowała się od środka a strona matowa na zewnątrz. Podobny proces zachodzi gdy pojawiał się potrzeba upieczenia danej potrawy w piekarniku. W takich przypadkach należy postąpić w identyczny sposób i owinąć ją folią aluminiową gastronomiczną błyszczącą stroną, wykonywanie tych czynności zgodnie z przeznaczeniem folii aluminiowej daje gwarancję sukcesu. Jeżeli kucharz chce, aby dana potrawa lub na przykład kanapka czy ciasto zachowywały świeżość na dłużej, należy przeprowadzić proces odwrotny. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się od środka a błyszcząca na zewnątrz. Takie ułożenie folii aluminiowej gastronomicznej sprawia, że potrawy zachowają swoją świeżość nawet przy działaniu wysokich temperatur. Z całą mocą zaznaczyć trzeba również, że folia nie przepuszcza powietrza, wody ani światła, dlatego idealnie nadaje się do pakowania żywności.
Zastosowanie foli aluminiowej
Folii aluminiowej gastronomicznej nie wolno używać w kuchenkach mikrofalowych. Nie wskazany jest również przykrywanie folią aluminiową z metalowych misek oraz naczyń. Ponieważ w wyniku tych czynności uaktywnić mogłyby się groźne dla zdrowia związki chemiczne, a potrawy nabrałyby nieprzyjemnego metalicznego smaku. Zespół funkcjonalności folii aluminiowej gastronomicznej sprawia, że staje się ona niezbędnym elementem wyposażenia każdej szanujący się kuchni. Jej dużym plusem jest szerokie zastosowanie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nie
Zakrzepica żył głębokich a długie podróże ? jak unikać zagrożeń i chronić zdrowie
Długotrwałe podróże, zwłaszcza te związane z lotami międzykontynentalnymi lub wielogodzinnymi przejazdami samochodem, mogą zwiększać ryzyko wystąpie
Najważniejsze pytania przed podjęciem pracy jako opiekunka osób starszych
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech budzi spore zainteresowanie. Często padają pytania dotyczące pożądanych predyspozycji, oczekiwań, obowiązk&oacut
Od serca na Dzień Babci: biżuteria jako wyjątkowy symbol miłości i wdzięczności
Dzień Babci to jedna z tych okazji, które pozwalają wyrazić nasze uczucia w wyjątkowy sposób. Każda babcia zasługuje na prezent, któr
Jak wybrać najlepsze zdjęcia z dnia ślubu do wywołania? Praktyczny przewodnik dla młodych par
Dzień ślubu to moment, który zapada w pamięć na całe życie. Uwieczniony w setkach kadrów, pełen wzruszeń, uśmiechów i niepowtarzal