Na wigilijnÄ… kolacjÄ™ czÄ™sto czekamy caÅ‚y rok. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, których smaki i zapachy kojarzÄ… siÄ™ nam z tymi, które królowaÅ‚y w domach naszych mam i babć. SzczegóÅ‚owo planujemy menu, robimy listÄ™ zakupów, aż w koÅ„cu zaczynamy gotować… a wówczas nie zawsze wszystko idzie po naszej myÅ›li. Jak uniknąć stresu i kulinarnych wpadek, przygotowujÄ…c tradycyjne potrawy wigilijne?

Przede wszystkim pamiÄ™taj, że w kuchni nie musisz być tak doskonaÅ‚a jak Gordon Ramsay, ani też tak perfekcyjna jak teÅ›ciowa. Przygotowanie wigilijnej kolacji wymaga wiele wysiÅ‚ku, wiÄ™c powinnaÅ› wczeÅ›niej zaplanować menu i sporzÄ…dzić listÄ™ zakupów. Niektóre potrawy można zrobić znacznie wczeÅ›niej i po prostu zamrozić. Jednak byÅ› nie siadaÅ‚a do uroczystej kolacji zmÄ™czona i niewyspana z powodu nocnego lepienia pierogów, zawczasu sprawdź, jakie gotowe potrawy lub póÅ‚produkty możesz wykorzystać. DziÅ› gotowe dania mrożone sÄ… wprost niezastÄ…pione, a ich smak i zapach urzeka nawet prawdziwie wyrafinowanych smakoszy. Zatem zaczynamy.

Czerwony barszcz czy zupa grzybowa?

Nie da siÄ™ ukryć, że zarówno barszcz z uszkami , jak i grzybowa to najpopularniejsze zupy wigilijne. Jednak w wielu regionach Polski tych zup siÄ™ nie podaje. Na Podhalu trudno sobie wyobrazić uroczystÄ… kolacjÄ™ bez postnej kwaÅ›nicy. W Wielkopolsce w wigilijny wieczór bardzo czÄ™sto serwuje siÄ™ biaÅ‚Ä… zupÄ™ rybnÄ…, na Podlasiu grzybowy barszcz, a na Kaszubach brzad, czyli zupÄ™ z suszonych owoców i ziemniaków.

 JeÅ›li jednak chcesz postawić na jednÄ… z tych najpopularniejszych zup to możesz sobie znacznie uÅ‚atwić pracÄ™, stawiajÄ…c na doskonaÅ‚e uszka mrożone, które wystarczy ugotować tuż przed podaniem. Do wyboru masz uszka z grzybami leÅ›nymi, albo uszka z kapustÄ… i grzybami w zależnoÅ›ci od upodobaÅ„ domowników i zaproszonych goÅ›ci. Warto zwrócić uwagÄ™, że gotowe uszka mrożone przygotowywane sÄ…  z mÄ…ki powstaÅ‚ej z pszenicy durum, a kapusta je kiszona w naturalny sposób. Gdy zdecydujesz siÄ™ podać zupÄ™ grzybowÄ…, to także przygotujesz jÄ… w kilka chwil. Zupa grzybowa z podgrzybkami zadowoli najbardziej wybrednych biesiadników. Ugotowany wczeÅ›niej bulion, Å›wietnie skomponowana, gotowa mrożonka z prawdziwymi grzybami, a nie z pieczarkami, odrobina Å›mietany i wszyscy goÅ›cie przy stole bÄ™dÄ… mlaskać ze smakiem.

Wigilijna ryba w 15 minut

Najprostszym rozwiÄ…zaniem jest usmażenie filetów z tradycyjnego karpia. Åšwieżutkie filety warto kupić kilka dni wczeÅ›niej, oczyÅ›cić i zamrozić. DzieÅ„ przed wigiliÄ… wyjmij je z zamrażalnika i rozmroź w lodówce. Usmaż je tuż przed kolacjÄ…, a bÄ™dÄ… soczyste i pachnÄ…ce. Zwykle dużym powodzeniem cieszÄ… siÄ™ ryby w galarecie, ale to wymaga wiÄ™cej pracy i najlepiej przygotować je dzieÅ„ wczeÅ›niej. RybÄ™ trzeba krótko podgotować siÄ™ w esencjonalnym wywarze warzywnym, a tu warto uÅ‚atwić sobie pracÄ™. W sklepach dostÄ™pna jest przecież  Å›wietnie skomponowana, mrożona wÅ‚oszczyzna, dziÄ™ki której powstaje wywar o peÅ‚nym bukiecie warzywnego smaku i zapachu. Możesz też postawić na Å›ledzie w każdej postaci, bo to ulubione potrawy wiÄ™kszoÅ›ci Polaków.

I choć warzywa na wigilijnym stole nie bardzo należą do tradycji, to jednak warto pójść za gÅ‚osem rozsÄ…dku i podać coÅ› także dla zdrowia. Aby nie kombinować zbyt dużo, a zachwycić goÅ›ci dobrym smakiem, wystarczy siÄ™gnąć po mrożone warzywa na patelniÄ™. PrzemyÅ›lane kombinacje warzyw i kapitalne przyprawy zapewniÄ… Ci kulinarny sukces. Możesz też zdecydować siÄ™ na prostsze dania i wybrać brokuÅ‚y mrożone lub fasolkÄ™, którÄ… okrasisz buÅ‚kÄ… tartÄ… z maseÅ‚kiem i migdaÅ‚ami uprażonymi na suchej patelni.

Pierogi, moskole i… knedle ze Å›liwkami

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stóÅ‚ bez pierogów, które trzeba jednak przygotować wczeÅ›niej. Wytrawne gospodynie robiÄ… je nawet dwa, trzy tygodnie przed wigiliÄ…. JeÅ›li jednak nie jesteÅ› pierogowÄ… mistrzyniÄ… lub po prostu doba jest dla Ciebie zbyt krótka, nie wahaj siÄ™ siÄ™gnąć po Å›wietne mrożone pierogi z kapustÄ… i grzybami, po pierogi z grzybami lub nawet te ruskie. Szybko, sprawnie i ze stuprocentowÄ… gwarancjÄ…, że danie bÄ™dzie udane. Warto także postawić na gotowe moskole, a na deser przygotować Å‚azanki z makiem lub zgodnie z podhalaÅ„skim zwyczajem można podać knedle ze Å›liwkami.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii kapusta z kiełbasą
Ile kalorii ma żurek
Ile kalorii ma karaÅ› gotowany
Ile kalorii ma halibut gotowany na parze
Ile kalorii ma barszcz biały z torebki
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Ile kalorii ma leszcz smażony
Ile kalorii ma kiszona kapusta
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Czy można jeść śledzie codziennie
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą
Knedle ze śliwkami Kwestia Smaku
Karaś smażony kalorie
Ile kalorii majÄ… pierogi ruskie
Ile kalorii majÄ… pieczarki gotowane

Wersja do druku