Ceramiką określa się wszelkie wyroby i tworzywa, które produkowane są w procesie wypalania odpowiednio uformowanej gliny. Bardzo dużym zainteresowaniem wśród ludzi cieszą się ceramiczne kubki i filiżanki, które zaliczają się do grona eleganckich ozdób i są synonimem klasy.

Czym jest ceramika tradycyjna?

Ceramiką tradycyjną nazywa się uformowane z drobnych ziaren mineralnych materiały, które następnie wypala się w wysokiej temperaturze, która osiąga wartość powyżej 1000 stopni Celsjusza. Surowce, które są używane do wyrabiania ceramiki, pozyskiwane są ze źródeł naturalnych, a wśród nich wymienia się:

  • glinkę iłową
  • glinę zwykłą
  • glinę garncarską
  • kaolin
  • łupek ilasty
  • margiel ilasty
  • mika
  • kwarc

Ceramikę formuje się w pożądane kształty w momencie, gdy jest ona jeszcze mokra, a później suszona i wypalana. W trakcie tego ostatniego procesu zachodzi w niej szereg nieodwracalnych zmian, dzięki którym materiał zyskuje odpowiednią twardość oraz trwałość. Podczas wypalania stabilizują się także kolory nałożonych dekoracji, a szkliwo zyskuje charakterystyczny blask. Wysokiej jakości wyroby z ceramiki polskiej i porcelany dostępne są na stronie https://ceramikatulowice.pl/

Jakie są rodzaje ceramiki polskiej?

W ceramice polskiej wyróżnia się jej trzy podstawowe rodzaje. Każdy z nich charakteryzuje się innymi właściwościami, a także jest klasyfikowany w zależności od użytej gliny i temperatury wypalania. Ceramika tradycyjna jest najprostszym typem, z którego wytwarzane są różnego rodzaju naczynia i ozdoby. Jest ona niezwykle miękka i bardzo łatwo się ją formuje. Do jej wypalania wystarczy temperatura około 1200 stopni Celsjusza. Tradycyjna ceramika polska odznacza się ziemistymi lub brązowymi odcieniami.

Kolejnym rodzajem jest kamionka, która jest gęstsza i wypalana jest w temperaturze blisko 1300 stopni Celsjusza. Najczęściej powleka się ją szkliwem ze sproszkowanego szkła, po czym poddaje kolejnemu procesowi wypalania. W ten sposób zyskuje ona charakterystyczny kolor, którego odcień waha się od szarego do seledynowego. Ostatnim rodzajem ceramiki jest porcelana. W szczególności ta chińska jest niezwykle droga, ale także i najwyższej jakości. Można ją zobaczyć na wystawach z produktami klasy premium, które zdobione są na różne kolory. Do chińskiej porcelany, która wypalana jest w temperaturze około 1500 stopni Celsjusza, przypisany został charakterystyczny niebieski kolor. Cechuje ją także wysoka wytrzymałość i trwałość.

Co wpływa na jakość ceramiki polskiej?

Jakość wszystkich wyrobów ceramicznych uzależniona jest od wielu różnych czynników. Polska ceramika charakteryzuje się doskonałą jakością, ponieważ wytwarzają ją fachowcy, którzy mają w zawodzie ogromne doświadczenie. O jakości wszystkich wyrobów decydują przede wszystkim surowce użyte do ich wytworzenia. Kaolin i gliny charakteryzują się dużą plastycznością, dzięki czemu bardzo łatwo można je formować oraz łączyć z nimi różne dekoracyjne elementy.

Surowce krzemionkowe dodawane są do masy ceramicznej w celu zachowania jej właściwości. Zapobiegają one jej kurczeniu się podczas procesu wypalania. Do składu wyrobu dodaje się także topniki regulujące porowatość finalnego produktu. Ich nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ topią się one właśnie w wysokiej temperaturze. Bardzo ważnym elementem wpływającym na jakość ceramik jest proces suszenia i wypalania, który musi zostać odpowiednio przeprowadzony. Osuszanie nie może trwać zbyt długo, gdyż ceramika polska może stać się przez to zbyt krucha. Natomiast wypalanie musi przebiegać w optymalnej temperaturze, również z zachowaniem odpowiedniego czasu.


Podobne artykuły:


DRUKUJ