Pieczenie chleba w domu staje siÄ™ coraz popularniejsze już nie tylko wÅ›ród celebrytów. Wiele osób podejmuje pierwsze próby upieczenia wÅ‚asnego chleba czy buÅ‚ek.

Jak siÄ™ okazuje, później część z nich caÅ‚kowicie rezygnuje z kupowania pieczywa. Dlaczego tak siÄ™ dzieje? Oto pięć najważniejszych zalet samodzielnego wypieku chleba.

Samodzielne pieczenie chleba jest Å‚atwe

Wbrew pozorom samodzielne upieczenie chleba wcale nie jest trudne. Obecnie osoby poczÄ…tkujÄ…ce mogÄ… skorzystać z produktów, jakie sÄ… gotowe mieszanki na chleb. DziÄ™ki nim nie trzeba samodzielnie dobierać proporcji. Zazwyczaj do takiej mieszanki wystarczy dodać odpowiedniÄ… ilość wody, by powstaÅ‚o ciasto. Niekiedy osobno też trzeba dodać drożdże. Ciekawym sposobem na urozmaicenie takiego pieczywa sÄ… dodatki do chleba domowego, które można zamówić w Internecie. MogÄ… to być pestki z dyni lub inne ziarna, a także np. żurawina czy Å›liwki.

Domowy chleb smakuje lepiej

Wypiekanie w domu pieczywo czÄ™sto ma o wiele lepszy smak niż to kupne. Szczególnie jeÅ›li porówna siÄ™ je z wypiekami dostÄ™pnymi w marketach, które czÄ™sto przygotowywane sÄ… z ciasta gÅ‚Ä™boko zamrożonego. Warto też podkreÅ›lić, że odpowiednio przygotowane i przechowywane pieczywo domowe zachowuje na dÅ‚użej Å›wieżość.

Chleb przygotowywany samodzielnie jest zdrowszy

PrzygotowujÄ…c samodzielnie chleb doskonale wiesz, co siÄ™ w nim znajduje. Nie ma tam żadnych polepszaczy smaku czy zapachu. Dodatkowo, kiedy już nabierzesz wprawy w przygotowywaniu chleba, możesz pokusić siÄ™ o pieczenie takiego, który bÄ™dzie wyrastaÅ‚ na wÅ‚asnym zakwasie. Smaku takiego chleba nie da porównać siÄ™ z niczym innym, a dodatkowo jest on bardzo zdrowy. Zakwas nazywany jest czÄ™sto dzikimi drożdżami i zawiera on w sobie bakterie kwasu mlekowego, które doskonale wpÅ‚ywajÄ… na pracÄ™ jelit i wspomagajÄ… odporność organizmu (paÅ‚eczki kwasu mlekowego znajdujÄ… siÄ™ również w kiszonkach, a także sprzedawanych w aptekach probiotykach).

Można z czasem samemu eksperymentować ze smakiem

Na poczÄ…tku zazwyczaj każdy siÄ™ga po gotowe mieszanki do wypieku chleba, bo tak jest najÅ‚atwiej. Jednak z czasem możesz zacząć eksperymentować ze smakiem domowych wypieków. Zwróć zatem uwagÄ™ na gatunek i typ mÄ…ki, którÄ… wybierasz – od tego bÄ™dzie zależaÅ‚ nie tylko smak pieczywa. Odpowiedni typ mÄ…ki pozwoli uzyskać wÅ‚aÅ›ciwÄ… strukturÄ™ ciasta, która bÄ™dzie dopasowana do rodzaju wypiekanego przez Ciebie pieczywa. Eksperymentować możesz także z dodatkami. Oprócz wyżej wymienionych nasion czy owoców do pieczywa można dodawać także warzywa oraz zioÅ‚a.

Ogromna satysfakcja z wÅ‚asnych postÄ™pów

Wypiekanie wÅ‚asnego chleba to dla wielu osób także ogromna satysfakcja, szczególnie jeÅ›li uda siÄ™ pokonać kolejne poziomy trudnoÅ›ci. Z czasem możesz dokupować dla siebie kolejne rzeczy, które uÅ‚atwiÄ… Ci pieczenie chleba. Podstawa to przede wszystkim drożdże do pieczenia chleba oraz odpowiednio dobrane mÄ…ki. Z czasem możesz również wyposażyć siÄ™ w specjalne koszyki do wypieku chleba, w których pieczywo wyrasta. PamiÄ™taj też, aby znaleźć dobry sklep z akcesoriami do pieczenia, wówczas w jednym miejscu kupisz wszystko to, co Ci bÄ™dzie potrzebne, aby w domu upiec pyszny i zdrowy chleb.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku