Kilka porad jak podać desery w restauracyjnym stylu

Tworzenie deserów na talerzu może być trudne. Cukiernicy w restauracjach bardzo starają się przygotowywać je tak, aby wyglądały równie dobrze, jak smakowały. Najlepszych w tym fachu można przyrównać do malarzy zastanawiających się, jak umieścić farbę na płótnie.
Bądź kreatywny z kolorami
Odrobina koloru może ożywić Twoje desery. Ciasto z ciemnej czekolady może zmienić się z brązowej grudki w pomysłową kreację, gdy jest ozdobione świeżymi jagodami. Tarta cytrynowa przechodzi z dość monotonnej palety do żywej, gdy żółć kontrastuje z fioletowymi kwiatami i musem malinowym.
Eksperymentuj z teksturami
Eksperymentowanie z różnymi teksturami na talerz dodaje atrakcyjności deserowi, sprawiając, że ten sprawia satysfakcję jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia. Na przykład połączenie gładkiego, bogatego ganache z miękkimi okruchami ciastek i piankami idealnie wypełni naczynie. Innymi słowy, odpowiednio dobrane tekstury pobudzają zmysły, dając wyczucie przyszłych przyjemności smakowych.
Baw się kompozycją
Istnieje wiele sposobów komponowania talerza. Potraktuj je tak (powracając do skojarzenia malarskiego), jakby był czystym płótnem. Co ciekawie wypełniłoby przestrzeń? Czy wybierzesz podejście minimalistyczne, ustawiając różne elementy deserowe jako podpórki na podłużnym talerzu? A może skupisz się na okrągłym talerzu deserowym? Nie ma dobrej lub złej odpowiedzi i możesz poeksperymentować, aby zobaczyć, co wygląda i wydaje Ci się właściwe.

Talerz płytki 19cm IWONA ze złotym paskiem
Wybierz odpowiednie naczynia
Może się to wydawać oczywiste, ale przy wyborze naczynia weź pod uwagę swoje doświadczenia związane z jedzeniem deserów. Przykładowo, jeśli ten znajduje się na zbyt małym talerzyku, to jego dodatki z niego pospadają, brudząc stół. Jeśli ma kremową konsystencję, wybierz pucharki do lodów.
Podsumowanie
Z pomocą powyższych wskazówek możemy być pewni, że podawane przez nas desery nie będą różnić się wizualnie od tych podawanych w restauracji. Pamiętajmy jednak o kluczowym elemencie, czyli odpowiednio dobranych naczyniach kuchennych, które pomogą zrealizować naszą wizję.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Subtelność z wyrafinowanym charakterem - mgiełka Sorvella Perfume Miss Baccarat
MGIEŁKI ZAPACHOWE TO DOSKONAŁA ALTERNATYWA DLA TRADYCYJNYCH PERFUM, SZCZEGÓLNIE WIOSNĄ I LATEM. SĄ OD NICH LŻEJSZE I MOŻNA JE APLIKOWAĆ NA CIAŁO
Zegarki które zmieniły historię
Zegarki Breitling to nie tylko narzędzia do pomiaru czasu, ale prawdziwe dzieła sztuki, które zmieniły historię zegarmistrzostwa. Te luksusowe czasom
Tenisówki, trampki, sneakersy - wiosenny must-have!
Tenisówki, trampki i sneakersy to obuwie, które powinno znaleźć się w każdej garderobie. Ich uniwersalność, komfort oraz zdolność do nadawania styliza
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe