Kilka porad jak podać desery w restauracyjnym stylu
Tworzenie deserów na talerzu może być trudne. Cukiernicy w restauracjach bardzo starają się przygotowywać je tak, aby wyglądały równie dobrze, jak smakowały. Najlepszych w tym fachu można przyrównać do malarzy zastanawiających się, jak umieścić farbę na płótnie.
Bądź kreatywny z kolorami
Odrobina koloru może ożywić Twoje desery. Ciasto z ciemnej czekolady może zmienić się z brązowej grudki w pomysłową kreację, gdy jest ozdobione świeżymi jagodami. Tarta cytrynowa przechodzi z dość monotonnej palety do żywej, gdy żółć kontrastuje z fioletowymi kwiatami i musem malinowym.
Eksperymentuj z teksturami
Eksperymentowanie z różnymi teksturami na talerz dodaje atrakcyjności deserowi, sprawiając, że ten sprawia satysfakcję jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia. Na przykład połączenie gładkiego, bogatego ganache z miękkimi okruchami ciastek i piankami idealnie wypełni naczynie. Innymi słowy, odpowiednio dobrane tekstury pobudzają zmysły, dając wyczucie przyszłych przyjemności smakowych.
Baw się kompozycją
Istnieje wiele sposobów komponowania talerza. Potraktuj je tak (powracając do skojarzenia malarskiego), jakby był czystym płótnem. Co ciekawie wypełniłoby przestrzeń? Czy wybierzesz podejście minimalistyczne, ustawiając różne elementy deserowe jako podpórki na podłużnym talerzu? A może skupisz się na okrągłym talerzu deserowym? Nie ma dobrej lub złej odpowiedzi i możesz poeksperymentować, aby zobaczyć, co wygląda i wydaje Ci się właściwe.
Talerz płytki 19cm IWONA ze złotym paskiem
Wybierz odpowiednie naczynia
Może się to wydawać oczywiste, ale przy wyborze naczynia weź pod uwagę swoje doświadczenia związane z jedzeniem deserów. Przykładowo, jeśli ten znajduje się na zbyt małym talerzyku, to jego dodatki z niego pospadają, brudząc stół. Jeśli ma kremową konsystencję, wybierz pucharki do lodów.
Podsumowanie
Z pomocą powyższych wskazówek możemy być pewni, że podawane przez nas desery nie będą różnić się wizualnie od tych podawanych w restauracji. Pamiętajmy jednak o kluczowym elemencie, czyli odpowiednio dobranych naczyniach kuchennych, które pomogą zrealizować naszą wizję.
Podobne artykuły:
DRUKUJ
Szukaj
Maska na noc – kiedy warto ją zastosować?
Krem, serum czy maska – panie często stają przed dylematem, co najlepiej zastosować na noc. Każdy preparat oferuje bowiem inne właściwości i sposób
Jak powstaje wiskoza?
Produkcja wiskozy (rayon) to niejednorodny proces, który zawsze jednak rozpoczyna się od zawartej w drzewach celulozy. Ubrania z wiskozy są wyjątkowo prz
Kiedy częsta potrzeba bliskości przeradza się w uzależnienie od seksu? Podstawowe objawy seksoholizmu
Każda istota żywa potrzebuje bliskości. Nieważne, czy mówimy o ludziach, czy np. o zwierzętach. Człowiek, do prawidłowego funkcjonowania, potrzebuje czuć
Protetyka stomatologiczna - kiedy warto udać się do protetyka i jak może wyglądać leczenie?
Problemy z zębami mogą wynikać z różnych przyczyn. Najczęściej dotyczą osób starszych, jednak coraz częściej pojawiają się również u pacjen
Gastronomiczny ekspres do kawy – jaki wybrać?
Prowadzisz lub planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, w którym będzie serwowana kawa? Chcąc zadowolić każdego gościa napojem o wyrazistym aromacie oraz