Szybkie przekąski cieszą się dużą popularnością - są one łatwo dostępne i pozwalają zapomnieć o uczuciu głodu, które czasami dopada nas w najmniej oczekiwanym momencie.

Wtedy zamiast zastanawiać się, co zrobić, lepiej sięgnąć po sprawdzony i lubiany przez wielu smakołyk. Produkty, takie jak choćby serek homogenizowany wybierają dziś zarówno dorośli, jak i dzieci. Sprawdź, w jaki sposób jest on wytwarzany i jak jeszcze możesz go wykorzystać w swojej kuchni.   

 

Jak powstaje serek homogenizowany?

Serek homogenizowany to produkt nabiałowy wytwarzany z sera twarogowego (powstałego z odtłuszczonego mleka), serwatki oraz śmietanki. Wszystkie te składniki poddawane są procesowi homogenizacji, czyli rozdrabniania połączonego z miksowaniem, dzięki czemu ostatecznie uzyskuje się gładką, puszystą i lekko płynną konsystencję. 

 W zależności od oczekiwanego smaku, w serku homogenizowanym możemy znaleźć wsad waniliowy (jak np. dobrze znany https://danio.com.pl/produkty/klasyczne/danio-o-smaku-klasycznej-wanilii/) lub owocowy, np. jagodowy, brzoskwiniowy, truskawkowy czy wiśniowy.  Dzięki temu serek staje się smaczną przekąską, która doskonale sprawdza się w pracy, w szkole, w podróży, a nawet w domu, gdy dopada nas niespodziewany głód lub ochota na coś słodkiego. 

Pyszne desery z serkiem homogenizowanym

Warto jednak wiedzieć, że serek homogenizowany jest doskonałą przekąską nie tylko sam w sobie. Doskonale sprawdza się on także w przepisach na domowe ciasta i desery. Z wykorzystaniem ulubionego serka możemy przygotować między innymi:

  • serniki - zarówno te pieczone, jak i te na zimno, np. z owocami i galaretką, 
  • placuszki w stylu pancakes, 
  • oponki lub mini pączki - nieco lżejsze niż te tradycyjne, 
  • lekką piankę, 
  • słodkie kluski oraz
  • musy owocowe. 

Serek homogenizowany jest na tyle uniwersalnym produktem, że dobrze mieć go w swojej kuchni - doskonale sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możemy zajadać go wprost z kubeczka lub wykorzystać do nieco bardziej złożonych słodkich dań i deserów, które zadowolą niejednego, zarówno małego, jak i dużego niejadka.


Podobne artykuły:


DRUKUJ