Ugotowanie jajek na miÄ™kko wcale nie jest takie proste, jak mogÅ‚oby siÄ™ wydawać. Wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby żóÅ‚tko Å›cięło siÄ™ za mocno. Jak zrobić idealne jajka na miÄ™kko z pÅ‚ynnym żóÅ‚tkiem i Å›ciÄ™tym biaÅ‚kiem? Podpowiadamy!


Ogólne zasady gotowania jajek na miÄ™kko

Aby przygotować smaczne jajka na miÄ™kko, należy użyć jak najÅ›wieższych jajek. Powinny mieć temperaturÄ™ pokojowÄ… oraz odpowiedniÄ… wielkość. Jeżeli użyjemy jajek o różnej wielkoÅ›ci, trudno bÄ™dzie oszacować czas gotowania. Najlepiej użyć odpowiednio dużego garnka, by móc uÅ‚ożyć jajka jedno obok drugiego. MuszÄ… być caÅ‚kowite zakryte wodÄ…, by podczas wrzenia nie trzeba byÅ‚o jej dolewać. Może siÄ™ zdarzyć, że po wÅ‚ożeniu jajek do wody przestanie siÄ™ ona gotować – wówczas należy zwiÄ™kszyć ogieÅ„ pod garnkiem, by ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy woda znowu zacznie siÄ™ gotować, warto nieco zmniejszyć pÅ‚omieÅ„, by skorupki nie popÄ™kaÅ‚y.

Jajko na miÄ™kko prosto z lodówki? Å»aden problem!

ZapomniaÅ‚aÅ› wyjąć jajek z lodówki przed ugotowaniem? Nic straconego! Istnieje prosty sposób na szybkie ogrzanie jajek do temperatury pokojowej. Wystarczy tylko wÅ‚ożyć je do miski z ciepłą wodÄ… lub umyć pod kranem. W sezonie grzewczym można również poÅ‚ożyć jajka na ciepÅ‚ym kaloryferze, jednak pierwszy sposób jest o wiele szybszy i skuteczniejszy. Po ich ogrzaniu można je ugotować na miÄ™kko, z pÅ‚ynnym żóÅ‚tkiem.

Gotowanie jajek na miękko krok po kroku

Aby ugotować jajka na miękko, należy przygotować duży garnek i nalać tyle wody, by wszystkie przykryła. Powinny być ułożone obok siebie, a nie jedno na drugim. Na 5 jajek najlepiej wykorzystać około 2 l wody.

Jajka należy wÅ‚ożyć do gotujÄ…cej siÄ™ wody – warto przykryć garnek pokrywkÄ…, by woda szybciej siÄ™ zagotowaÅ‚a. Po tym czasie wystarczy dodać sól do smaku i wÅ‚ożyć jajka do gotujÄ…cej siÄ™ wody za pomocÄ… Å‚yżki.

Gdy nie jesteśmy pewni, czy jajka mają odpowiednią temperaturę, można chwilę je potrzymać nad wrzącą wodą, aby para dodatkowo je ogrzała. Jajka powinny spokojnie się gotować bez podskakiwania. W przeciwnym wypadku mogą popękać.

Ile czasu gotować jajka na miękko w zależności od wielkości?

W pierwszej kolejnoÅ›ci trzeba jednak do wielkoÅ›ci jajka dobrać czas gotowania. Nie należy gotować razem jajek o różnej wielkoÅ›ci, ponieważ jedne bÄ™dÄ… zbyt Å›ciÄ™te, a inne za pÅ‚ynne. Czas ich gotowania liczymy od momentu zagotowania siÄ™ wody – zależy on od wielkoÅ›ci jajek. W przypadku maÅ‚ego (S) bÄ™dzie to 3,5 minuty, Å›redniego (M) 4,5 minuty, a dużego (L) 5,5 minuty. Po upÅ‚ywie wyznaczonego czasu należy wylać wodÄ™ z garnka i wlać zimnÄ…, by zatrzymać proces gotowania i lekko schÅ‚odzić jajka. Na koniec wystarczy tylko przeÅ‚ożyć je do foremek i obrać ze skorupki. To wszystko! Pyszne jajka z pÅ‚ynnym Å›rodkiem sÄ… już gotowe.

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze – należy do wrzÄ…cej wody wÅ‚ożyć jajka i gotować dokÅ‚adnie 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i zalewamy zimnÄ… wodÄ….


 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Jajecznica z 3 jajek kcal
Ile kalorii ma jajko ugotowane na twardo w 100g

Wersja do druku