Ugotowanie jajek na miękko wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby żółtko ścięło się za mocno. Jak zrobić idealne jajka na miękko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem? Podpowiadamy!


Ogólne zasady gotowania jajek na miękko

Aby przygotować smaczne jajka na miękko, należy użyć jak najświeższych jajek. Powinny mieć temperaturę pokojową oraz odpowiednią wielkość. Jeżeli użyjemy jajek o różnej wielkości, trudno będzie oszacować czas gotowania. Najlepiej użyć odpowiednio dużego garnka, by móc ułożyć jajka jedno obok drugiego. Muszą być całkowite zakryte wodą, by podczas wrzenia nie trzeba było jej dolewać. Może się zdarzyć, że po włożeniu jajek do wody przestanie się ona gotować – wówczas należy zwiększyć ogień pod garnkiem, by ponownie doprowadzić do wrzenia. Gdy woda znowu zacznie się gotować, warto nieco zmniejszyć płomień, by skorupki nie popękały.

Jajko na miękko prosto z lodówki? Żaden problem!

Zapomniałaś wyjąć jajek z lodówki przed ugotowaniem? Nic straconego! Istnieje prosty sposób na szybkie ogrzanie jajek do temperatury pokojowej. Wystarczy tylko włożyć je do miski z ciepłą wodą lub umyć pod kranem. W sezonie grzewczym można również położyć jajka na ciepłym kaloryferze, jednak pierwszy sposób jest o wiele szybszy i skuteczniejszy. Po ich ogrzaniu można je ugotować na miękko, z płynnym żółtkiem.

Gotowanie jajek na miękko krok po kroku

Aby ugotować jajka na miękko, należy przygotować duży garnek i nalać tyle wody, by wszystkie przykryła. Powinny być ułożone obok siebie, a nie jedno na drugim. Na 5 jajek najlepiej wykorzystać około 2 l wody.

Jajka należy włożyć do gotującej się wody – warto przykryć garnek pokrywką, by woda szybciej się zagotowała. Po tym czasie wystarczy dodać sól do smaku i włożyć jajka do gotującej się wody za pomocą łyżki.

Gdy nie jesteśmy pewni, czy jajka mają odpowiednią temperaturę, można chwilę je potrzymać nad wrzącą wodą, aby para dodatkowo je ogrzała. Jajka powinny spokojnie się gotować bez podskakiwania. W przeciwnym wypadku mogą popękać.

Ile czasu gotować jajka na miękko w zależności od wielkości?

W pierwszej kolejności trzeba jednak do wielkości jajka dobrać czas gotowania. Nie należy gotować razem jajek o różnej wielkości, ponieważ jedne będą zbyt ścięte, a inne za płynne. Czas ich gotowania liczymy od momentu zagotowania się wody – zależy on od wielkości jajek. W przypadku małego (S) będzie to 3,5 minuty, średniego (M) 4,5 minuty, a dużego (L) 5,5 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu należy wylać wodę z garnka i wlać zimną, by zatrzymać proces gotowania i lekko schłodzić jajka. Na koniec wystarczy tylko przełożyć je do foremek i obrać ze skorupki. To wszystko! Pyszne jajka z płynnym środkiem są już gotowe.

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze – należy do wrzącej wody włożyć jajka i gotować dokładnie 8 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i zalewamy zimną wodą.


 


Podobne artykuły:


DRUKUJ