Co każda pani lub pan domu mieć powinien? Szczególnie taka, która uwielbia piec i gotować? Są takie kuchenne akcesoria, które stanowią podstawę do przygotowania smakowitych posiłków, zarówno na słodko, jak i na słono. Warto zadbać o to, by znalazły się w każdym domu. Lista kulinarnych niezbędników może być też świetną kopalnią pomysłów na praktyczny prezent dla każdego, kto lubi czarować w kuchni.

1. Rękawice kuchenne i fartuszek

Zacznijmy od podstaw. Zanim przecież zabierzemy się za gotowanie, smażenie i pieczenie, musimy odpowiednio się do tego przygotować. Niezbędny okaże się fartuszek kuchenny, najlepiej taki wzorzysty, by jeszcze bardziej uprzyjemnił czas w kuchni. Nie obędzie się również bez zestawu chroniącego dłonie – rękawicy i łapki kuchennej. Mogą być to klasyczne rękawice wykonane z materiału lub nowoczesne silikonowe czy neoprenowe.

 

2. Zestaw różnych garnków

Komplet garnków o różnej pojemności powinien znajdować się w kuchni każdego, bez względu na to, czy kocha gotować, czy nie. Duży garnek posłuży do przygotowania pożywnej zupy i tradycyjnego bigosu, z kolei średnie i małe do ugotowania makaronu, ryżu, kaszy, ziemniaków i innych warzyw. Komplet garnków może zawierać również dodatkowe elementy, takie jak rondle, patelnie, a nawet przybory kuchenne. Tak różnorodne są na przykład komplety garnków Tefal, wykonane z aluminium i pokryte powłoką nieprzywierającą, podobnie jak znane na całym świecie patelnie producenta.

 


 

3. Dobra patelnia

Dobra patelnia, czyli jaka? Taka, która umożliwi usmażenie różnych posiłków, zarówno jajecznicy lub naleśników na śniadanie, jak i kotletów czy warzyw chińskich na obiad. Jej średnica powinna być też dostosowana do liczby domowników. Gdy często przygotowujemy potrawy wieloskładnikowe, takie jak ryż czy makaron z warzywami, wybierzmy dość głębokie naczynia o odpowiednio wysokich ściankach. Dużą popularnością cieszą się patelnie z powłokami non-stick, do których składniki nie przywierają i nie przypalają się.

 

4. Praktyczny rondel do gotowania

Oprócz większych czy mniejszych garnków, pani domu powinna posiadać również praktyczny rondelek. Najlepiej sprawdzi się taki z jedną, długą rączką, choć dostępne są także rondle z dwoma uchwytami. Rondelki posiadają zazwyczaj otwór w długim uchwycie, dzięki czemu możemy zawiesić je na haczyku, by mieć zawsze pod ręką. Te pokryte warstwą emalii i dodatkowo zdobione wzorami, będą też stanowiły praktyczną ozdobę kuchenną. Mogą być dopasowane do całego zestawu garnków, ale nie jest to konieczne.

 


 

5. Małe AGD

Jeśli można ułatwić sobie pracę w kuchni, to czemu z tego nie skorzystać? Na liście niezbędników zapiszmy również mikser, który pomoże ubić pianę i wymieszać składniki na ciasto, a także blender, przydatny w rozdrabnianiu składników na zupy krem, a także koktajle owocowo-warzywne.

 

6. Brytfanna do pieczenia

Każdy, kto rządzi w kuchni powinien uwzględnić w swoim repertuarze również potrawy pieczone. A do ich przyrządzenia niezbędna będzie niezawodna brytfanna. Tradycyjnie prostokątna lub owalna i wyposażona w pokrywę. Umożliwi upieczenie kurczaka ze złocistą skórką, soczystej kaczki z jabłkami, a nawet gołąbków w kremowym sosie pomidorowym. Co więcej, może być używana w piekarniku, ale i na kuchence. Możemy zatem zacząć przygotowanie dania na gazie, a następnie je zapiec, bez konieczności przekładania do innego naczynia. Szczególnie wytrzymałe są brytfanny żeliwne, wykonane z materiału, o którym mawia się, że jest długowieczny. Żeliwo nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, nie reaguje z żywnością i jest niezwykle wytrzymałe na uszkodzenia. Taka brytfanna to zakup na lata.

 


 

7. Stolnica i wałek

Żadnej pani domu niestraszne wyrabianie i wałkowanie ciasta na pierniczki, ciasteczka, kopytka, pyzy lub inne przysmaki. Stąd też konieczność zaopatrzenia się w stolnicę – tradycyjną drewnianą lub nowoczesną matę silikonową. Ta silikonowa jest o tyle praktyczniejsza, że możemy ją bez problemu zwinąć i schować do szuflady. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Niezbędny będzie też wałek do ciasta i różne akcesoria do wypieków – rękawy i szpryce cukiernicze, szpatułki do ciast i łopatka do nakładania gotowych wypieków.

 

8. Naczynia do piekarnika

Żeliwna brytfanna z pokrywą to idealne naczynie do przygotowywania soczystych mięs, duszonych w bulionie lub sosie, ale w czym przyrządzić zapiekanki mięsne i warzywne, makaronowe i ziemniaczane? Do ich przyrządzenia nie potrzeba nam naczynia z pokrywą, dlatego najlepiej sprawdzą się naczynia żaroodporne, wykonane ze szkła, porcelany, kamionki, a nawet silikonu. Nie są tak duże i pojemne jak brytfanny, ale są bardzo praktyczne i eleganckie. Wyjęte wraz z daniem z piekarnika, mogą powędrować prosto na stół, ustawione na podkładce.

9. Formy do ciast

Po obiedzie czas na deser! Do upieczenia ciast i tortów niezbędne będą odpowiednie artykuły, które przyjmują różne formy. Mogą być to klasyczne blaszki, metalowe tortownice, nowoczesne silikonowe foremki, ceramiczne keksówki, a nawet karbowane formy do tarty. Prostokątne, kwadratowe, okrągłe lub kształcie serca. Koniecznie wytrzymałe na wysokie temperatury i łatwe do utrzymania w czystości.

 

10. Przybory kuchenne

Może i małe, ale równie ważne. Mowa o różnych przyborach kuchennych, ułatwiających gotowanie i smażenie dań. Są to łyżki, widelce i łopatki kuchenne, chochla do zupy, ubijak do ziemniaków, szczypce do chwytania i obracania składników, trzepaczka do jajek, wyciskacz do czosnku i sitko.



Podobne artykuły:


DRUKUJ