Olej kokosowy to w ostatnich latach coraz częściej używany produkt w kuchni. Sięgamy po niego zamiast masła, smalcu, oleju roślinnego lub oliwy. Czy rzeczywiście posiada on prozdrowotne właściwości?


Co zawiera olej kokosowy?

Analizując 100 gram oleju kokosowego należałoby wskazać, że posiada on wartość energetyczną na poziomie 892 kcal. Zawiera również 99,06 gram tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone, kwasy tłuszczowe wielonienasycone, a także tłuszcze trans. Oczywiście najwięcej jest tłuszczy z tej pierwszej grupy, bo w 100 gramach znajdziemy mniej więcej 82 gramy tłuszczów nasyconych. Olej kokosowy posiada również wiele składników odżywczych, w tym wapń, żelazo oraz cynk, a także witamin, takich jak witamina E i K.

Zdrowe kwasy tłuszczowe nasycone?

Teoretycznie kwasy tłuszczowe nasycone nie są korzystne dla naszego zdrowia. A warto przypomnieć, że olej kokosowy w 100 gramach ma ich aż 82 gramy. Naukowcy potwierdzają jednak, że kwasy tłuszczowe nasycone tez mogą pozytywnie oddziaływać na nasze zdrowie. Wszystko zależy od tego, z jakim rodzajem kwasów mamy do czynienia. Kwasy średniołańcuchowe, czyli posiadające średnią długość łańcucha węglowego, zachowują się zupełnie inaczej niż te, długołańcuchowe. Właśnie dlatego olej kokosowy jest zdecydowanie zdrowszy niż inne, dostępne na rynku tłuszcze. Spośród wszystkich, zawartych w nim kwasów tłuszczowych nasyconych, niemal 70 procent to kwasy o średnich łańcuchach.

Olej kokosowy dla osób aktywnych

Olej kokosowy polecany jest w szczególności osobom, prowadzącym aktywny tryb życia. Kwasy tłuszczowe nasycone o średniej długości łańcucha węglowego nie zamieniają się bowiem w tkankę tłuszczową, ale od razu wykorzystywane są do produkcji energii. Dzięki temu, spożywając posiłki, zrobione na bazie oleju kokosowego, powinniśmy czuć się lekko i od razu wyrażać gotowość do aktywności. Olej kokosowy powoduje też uczucie sytości, dzięki czemu nie przejadamy i nie mamy skłonności do podjadania między posiłkami.

Olej kokosowy ma działanie antybakteryjne

Olej kokosowy przyniesie również wiele korzyści osobom, borykającym się z różnymi schorzeniami, w tym bakteriami, wirusami i grzybami. W jego składzie można bowiem znaleźć kwas laurynowy, który wykazuje silne działanie antybakteryjne. Można go również stosować profilaktycznie. Osoby, regularnie spożywające olej kokosowy nie będą raczej miały problemu chociażby z próchnicą, infekcjami jamy ustnej, opryszczką i innymi problemami bakteryjnymi lub wirusowymi.


Podobne artykuły:


DRUKUJ