Kupujemy czajnik elektryczny - na co zwrócić uwagę?
Dlaczego czajnik elektryczny?
Czajniki elektryczne w dość szybkim czasie wyparły z naszych kuchni modele gazowe (palnikowe), choć jeszcze kilkanaście lat temu nic nie wskazywało na taki scenariusz. Dość często pojawiały się głosy, które powtarzały, że modele “na prąd” są drogie w eksploatacji, mnożyły się także różnego rodzaju zestawienia porównujące koszty gotowania wody w czajnikach elektrycznych i ich gazowych odpowiednikach.
Ostatecznie wygrała jednak wygoda, aczkolwiek warto dodać, że w tym przypadku swoje zrobiły także zmieniające się trendy w dziedzinie designu. Co więcej, klasyczny czajnik po prostu nie pasuje do nowoczesnej kuchni. Można zaryzykować stwierdzenie, że to właśnie z tego powodu większość z nas wymieniła tradycyjne kuchenki gazowe na piekarniki oraz płyty do zabudowy.
Pojemność czajnika - podstawowy parametr podczas zakupu
Na rynku bez problemu znajdziemy zarówno duże czajniki elektryczne, które mieszczą od 2 do 2,5 litra wody, jak i mniejsze, których maksymalna pojemność to 1 litr. Wybierając odpowiednią dla nas pojemność, powinniśmy wziąć pod uwagę przede wszystkim to, ile osób będzie korzystać z konkretnego modelu. Dla jednej osoby w zupełności wystarczy czajnik o pojemności około pół litra. Dla trzyosobowej rodziny najlepszym rozwiązaniem będzie zakup modelu od 2 litrów.
Rodzaje grzałek
Grzałka to jeden z najważniejszych elementów czajnika elektrycznego. To właśnie ona podgrzewa wodę i doprowadza do wrzenia, umożliwiając przygotowanie ulubionych napojów. Na rynku znajdziemy modele wyposażone w grzałki spiralne lub płytkowe. Urządzenia wyposażone w grzałki spiralne są tańsze i pracują ciszej, co wpływa także na ich popularność. Niestety mają jedną wadę - dość szybko osadza się na nich kamień. Pomimo tego, że czajniki z grzejnikami płytkowymi są nieco droższe i głośniejsze, aktualnie wypierają te spiralne. W ich przypadku kamień odkłada się w niewielkim stopniu.
Jaki model wybrać?
Czajniki elektryczne różnią się między sobą m.in.: rodzajem użytej grzałki, pojemnością, mocą urządzenia oraz dodatkowymi funkcjami, a także innymi parametrami, które decydują o ich funkcjonalności. W ofercie sklepów zajmujących się dystrybucją sprzętów AGD znajdziemy czajniki wykonane z:
- tworzywa sztucznego - są to zdecydowanie lżejsze modele od tych z obudową z metalu. Czajniki wykonane z plastiku nie nagrzewają się w takim stopniu jak metal, dlatego też są one bezpieczniejsze. Niestety wadą produktów z tworzywa sztucznego jest ich wygląd - często nie pasują do nowoczesnych aranżacji. Dodatkowo woda zagotowana w tańszych modelach ma często zapach plastiku, co z pewnością będzie trudne do zaakceptowania dla smakoszy kawy i herbaty,
- stali szlachetnej - to cięższe urządzenia, które charakteryzują się nowoczesnym wyglądem. Większość tych produktów jest wyposażona w termoizolację, co po pierwsze zapobiega nagrzewaniu się obudowy czajnika, a po drugie przyczynia się także do dłuższego utrzymywania ciepła wody,
- szkła - to najlżejsze z ogólnodostępnych modeli czajników. Są one niezwykle cenione za design, dzięki któremu atrakcyjnie prezentują się w kuchni oraz za łatwość czyszczenia. Pomimo powyższych zalet nie są dość często wybierane ze względu na mocno nagrzewające się ściany, a także zwiększoną podatność na uszkodzenia,
- ceramiki - to najlepsza, ale także najdroższa propozycja producentów czajników elektrycznych. Warto pamiętać, że ceramika to także najzdrowszy materiał do gotowania wody.
Decydując się na zakup czajnika elektrycznego, wiele osób zwraca uwagę wyłącznie na wygląd. Nic w tym dziwnego, skoro dostępne na rynku modele wyglądają niczym imbryki i są niezwykle designerskie. Takim produktom po prostu ciężko się oprzeć. Pamiętajmy jednak, że design to kwestia drugoplanowa. W tej sytuacji o wiele istotniejsza jest specyfikacja techniczna.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Regeneracja i skuteczna ochrona - klucze do jesiennej pielęgnacji
W centrum jesiennej pielęgnacji jest skuteczna regeneracja i ochrona skóry. Eksperci wskazują, że niezastąpiona kombinacja składników ak
KASZA JAGLANA – SPRZYMIERZENIEC NASZEGO ZDROWIA I URODY
Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy B, magnez i lecytynę. Dostarcza krzem
Miód – naturalny składnik w kosmetykach i pielęgnacji zdrowia
Miód od wieków jest ceniony nie tylko jako smaczny i zdrowy dodatek do diety, ale także jako potężny składnik w pielęgnacji urody i zdrowia.
25 października Dniem Kundelka
Dzień Kundelka przypada 25 października. To dla opiekunów psów kolejna okazja, by podziękować swoim pupilom za radość, którą wnoszą
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu