Każdy z nas zapewne co roku, daje się wkręcić w wir świątecznych przygotowań i zakupów, które dotyczą nie tylko nabywania prezentów dla bliskich, ale również służą temu aby uzupełnić listę produktów spożywczych do przygotowywania świątecznych pyszności. Jedzenie jednych i tych samych dań w ciągu kilku dni może stać się nudne, a nawet najsmaczniejsze propozycje w nadmiarze, mają prawo już nie smakować. Warto więc zastanowić się nad tym, aby odpowiednio przechowywać po świętach potrawy, by nadal były smaczne. Odkryj niezawodne sposoby na to jak właściwie przechować żywność po zakończeniu uroczystości rodzinnych.

Co może okazać się niezbędne?

  • Przede wszystkim zanim przystąpisz do układania produktów w różnych częściach lodówki, należy dokładnie lodówkę wyczyścić po świętach (nawet jeśli była czyszczona przed świętami), a następnie dla pozbycia się ewentualnych bakterii, warto umieścić w niej talerzyk z sodą oczyszczoną i kilkoma plasterkami cytryny. Niska temperatura, znajdująca się w lodówce pomaga w utrzymaniu jedzenia w dobrym stanie, ale warunkiem jest fakt, że musi ona być czysta.
  • Staraj się unikać umieszczania w lodówce produktów, które nie są rozlokowane do pojemników z zamknięciem, tylko w ten sposób mają one szansę przydać się po świętach, ponieważ żywność znajdująca się w środku, nie przejdzie zapachem pozostałych dań znajdujących się wewnątrz, a jedzenie po świętach będzie nadawało się do spożycia.

Odpowiedni pojemnik dla różnych potraw

Aby przechować żywność w lodówce, najlepiej zwrócić uwagę na rodzaj pojemnika w jakim się znajduje. Sposób przechowywania jedzenia jest ściśle zależny od jego rodzaju i stanu. Bądź ostrożny i pamiętaj, aby nie używać folii aluminiowej do owijania owoców i warzyw, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że mogą wchodzić w reakcję z aluminum. Odpowiednie pojemniki, pomogą Ci w przechowaniu żywności.

Mięso

Jeśli mięso jest upieczone, to czas, przez jaki możemy je przechowywać w zamrażarce wynosi 5-6 miesięcy, a w lodówce zaledwie 3-4 dni. Czas przechowywania dla surowej wołowiny wynosi nawet 12 miesięcy, wieprzowiny 8 mies, a cielęciny około 4. Wędlinę, którą zakupiliśmy w sklepie, możemy podzielić na porcje i zamrozić (używając później np. do bigosu lub zapiekanek), a także korzystając z papieru spożywczego, może spędzić w lodówce 3-4 dni.

Ryby

Surowe ryby mogą zostać zamrożone na nawet 8 mies., jeśli są już jednak przyrządzone w gotowym daniu, najlepiej byłoby je np. zalać zalewą octowo-ziołową lub octowo-pomidorową i wykorzystać jako danie na zimno. W takiej formie możemy trzymać je w szklanym pojemniku w lodówce, nawet 7 dni, śledzie marynowane i ryba w galarecie mogą wytrwać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, nawet około tygodnia.

zupa w pojemniku styropianowym

Zupy

W przypadku zup z ziemniakami, najlepiej jest je zagotować, przelać do słoików, ostudzić i wstawić do lodówki, mogą tam spędzić do około połowy tygodnia, jeśli jednak nie mają w składzie ziemniaków, warto je zamrozić np. przelewając do praktycznego, styropianowego, zamykanego kubka i wstawić do zamrażarki, gdzie będzie nadawać się do spożycia do 2 miesięcy. Do wyboru są różne wielkości, pojemności i formy opakowania, nada się również do transportu jedzenia, kiedy będziemy się chcieć nim podzielić.

pierniczki w pudełku

Ciasta

Serniki, ciasta kruche, drożdżowe i ciasta z kremem można zatrzymać na dłużej, zamrażając (do 3 mies.), natomiast w kwestii szarlotki, wystarczą szklane opakowania lub niezawodne pudełka styropianowe i w lodówce może stać nawet do tygodnia. Nie powinno mrozić się ciast z bezą i galaretką. Dla ciasteczek bez kremu i pierniczków najlepsze będą blaszane puszki i szklane pojemniki, dzięki temu mogą one zachować świeżość nawet do 1-2 miesięcy.

Pieczywo

Jak wygląda sytuacja z pieczywem? Przede wszystkim nie powinniśmy go wyrzucać. Można wysuszyć pieczywo i zmielić je na bułkę tartą, zamrozić, jak również odgrzać w piekarniku, spryskując lekko wodą. Mrożąc, należy pamiętać o szczelnym zawinięciu.

Pierogi

Najlepszym sposobem będzie mrożenie pierogów, ale trzeba wówczas pamiętać o tym, aby były najpierw obgotowane , a układając je w pojemniki do zamrażania, należy posmarować je oliwą, aby uniemożliwić sklejanie.

Pozostałe produkty, takie jak np. pasztet czy dania z kapusty możemy trzymać zamrożone przez kilka mies. Mrożąc każdy z rodzajów jedzenia, pamiętaj aby na opakowaniach zapisywać datę mrożenia.

Półki w lodówce mają znaczenie

Umieszczając w lodówce różne rodzaje jedzenia, po świętach, pamiętaj o kilku zasadach, ponieważ dobór odpowiedniej półki może pomóc w lepszym zagospodarowaniu miejsca i odpowiedzialnego podejścia do przechowywania potraw.

  • Górna półka lodówki powinna zostać zarezerwowana dla ciast, powideł i dżemów.
  • Druga od góry to idealne miejsce dla serów żółtych, mleka, jogurtów, wyrobów mlecznych, jeśli chodzi o niższe półki, to nie powinno się tam umieszczać takiej żywności, ponieważ może to przyspieszyć jej zepsucie, gdyż ułatwi w aktywacji gnilnych bakterii, dobre bakterie wolą cieplejsze miejsca.
  • Trzecia półka to doskonałe miejsce dla twarogów, serów białych, wędliny w plasterkach, a także dań, które będziemy odgrzewać np. spaghetti czy zupy.
  • Dolna jest dedykowana żywności, która może zepsuć się szybciej, np. sałatki, owoce, mięsa.
  • W szufladach umiejscowionych na samym dole powinno się przechowywać warzywa i owoce, które nie zostały umyte i obrane
  • Półki na drzwiach są miejscem dla masła, ketchupu, sosów w pojemnikach, majonezu, musztardy, soków, jajek (nie powinny jednak być myte, bo skorupka to warstwa ochronna.)

Dzięki naszym sugestiom już wiesz jak przechowywać jedzenie, pamiętaj o tych zasadach, kiedy już skończysz biesiadowanie z bliskimi, gdyż odpowiednio przechowywana żywność może pomóc Ci zaoszczędzić czas, kiedy będziesz potrzebował przygotować coś na szybko. Lepiej też dzielić się nią z innymi niż po prostu wyrzucić.