Zdania są podzielone, jedni ją kochają drudzy nienawidzą. Często okazuje się, że ci drudzy po prostu nigdy nie mieli okazji zjeść dobrze przyrządzonej wątróbki. Z pozoru może wydawać się to bardzo trudne, jednak wystarczy trzymać się kilu podstawowych zasad, a na pewno, przyrządzana przez nas wątróbka będzie po prostu wyśmienita. Przede wszystkim wątróbkę należy namoczyć w mleku. Dzięki temu mięso zmięknie i będzie rozpływać się w ustach.

Druga zasada brzmi solimy ją dopiero po usmażeniu. To także sprawi, że wątróbka z indyka nie będzie twarda. No i trzecia ostatnia zasada: nie można smażyć jej zbyt długo. Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatnie różowa w środku. Gdy spędzi na patelni zbyt dużo czasu staje się twarda i nieapetyczna. Należy jednak pamiętać, że wątróbka nie może być także surowa. Warto obserwować ją podczas smażenia. Gdy będzie już zrumieniona z obu stron można zmniejszyć ogień i przykryć patelnie. Dziki temu na pewno będzie idealna. 

Klasyczna wątróbka z Indyka z cebulką

Poziom trudności: łatwa

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500g wątróbki z indyka
  • 300 ml mleka
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i majeranek
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania: 

  1. Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem w temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku. 
  4. Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos. 
  5. Po zdjęciu z patelni posolić.

Tak przygotowaną wątróbkę można serwować z gotowanymi kartoflami lub do chleba. 

 Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkiem

Poziom trudności: łatwa

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500g wątróbki z indyka
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 300 ml mleka
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i majeranek
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Cebula powinna być praktycznie zgrillowana. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku.
  4. Zdjąć  cebulę z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojone w szesnastki jabłko. Wcześniej pozbawić je gniazd nasiennych. Nie obierać.
  5. Przełożyć jabłka do miski z cebulą. Podsmażyć wątróbkę.
  6. Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos. 
  7. Pod koniec smażenia dodać wcześniej usmażone kawałki cebuli i jabłka. 
  8. Po zdjęciu z patelni posolić.

Wątróbka z indyka to nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo tanie danie. Przygotować ją można na wiele sposobów. Jest również bogatym źródłem żelaza. Powinniśmy ją jeść możliwie często.