Jesienne gofry orkiszowo – dyniowe z gruszką
Spis treści
Autor
Sezon dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry orkiszowo – dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Holle.pl
Składniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Wersja do druku

Holle.pl
Składniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Actimel Truskawkowy kcalWersja do druku
Szukaj
Najwięcej przyjemności w jednej torebce! Zielona herbata
Choć ulubiona herbata doskonale smakuje o każdej porze roku, to niewątpliwie wraz z nadejściem jesieni częściej sięgamy po jej kolejny kubek. Pełen smak
Wakacje na Bali - Dlaczego Warto Zobaczyć Tę Magiczną Wyspę?
Kiedy myślimy o tropikalnych rajach, Bali jest jednym z pierwszych miejsc, które przychodzą nam na myśl. Ten indonezyjski klejnot stał się synonimem
Przewodnik po diecie lekkostrawnej: odżywianie przed badaniami medycznymi
Przed przeprowadzeniem jakiegokolwiek badania medycznego, szczególnie takiego jak USG jamy brzusznej czy kolonoskopia, ważne jest odpowiednie przygotowa
Domek na Mazurach – dlaczego warto go wynająć?
Osoby, które planują wypoczynek, powinny dokładnie zastanowić się nad tym, gdzie chcą nocować. Można zdecydować się tutaj na wynajęcie domku na
Wybieramy projekt domu dla seniora - komfort i bezpieczeństwo przede wszystkim.
Wybór idealnego projektu domu dla seniora to proces, który wymaga szczególnej uwagi, uwzględnienia specyficznych potrzeb, głównie z zakresu wygody i bezpi