Jesienne gofry orkiszowo – dyniowe z gruszką
Spis treści
Autor
Sezon dyniowy w pełni, warto więc wprowadzić to wyjątkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnością podniebienia małych i dużych smakoszy podbiją chrupiące gofry orkiszowo – dyniowe, które można serwować na śniadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami. Gofry mogą stać się również chrupiącym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów. Są też idealną przekąską dla najmłodszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

Holle.pl
Składniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Wersja do druku

Holle.pl
Składniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianę, dodać do nich resztę mokrych składników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia, a następnie przesiać. Połączyć zawartość obu misek i dokładnie wymieszać na jednolite lejące się ciasto gofrowe. Porcję gotowego ciasta wlewać na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną tłuszczem. Piec do zarumienienia.
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Actimel Truskawkowy kcalWersja do druku
Szukaj
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego
Shallowing ten trend podbija łóżka Polaków
Współczesna seksualność nieustannie ewoluuje, wprowadzając świeże perspektywy na intymność i przyjemność. Jedna z najnowszych praktyk, określana mia
Jak usunąć tatuaż laserem? Najlepszy laser do Twojego salonu kosmetycznego!
Coraz więcej osób poszukuje miejsc, w których szybko usunie niechcianą pamiątkę z młodości – tatuaż. Dla salonów kosmetycznych
Preparat na wszy – nie tylko do leczenia, ale też zapobiegania wszawicy
Wszawica to powszechnie występująca choroba pasożytnicza, której nie trzeba się wstydzić. Szacuje się, że choć raz zetknie się z nią każde dzi