Sezon dyniowy w peÅ‚ni, warto wiÄ™c wprowadzić to wyjÄ…tkowe warzywo do codziennego, jesiennego menu. Oprócz tradycyjnej dyniowej zupy czy dyniowych przecierów, z pewnoÅ›ciÄ… podniebienia maÅ‚ych i dużych smakoszy podbijÄ… chrupiÄ…ce gofry orkiszowo – dyniowe, które można serwować na Å›niadanie lub podwieczorek z dowolnymi dodatkami. Gofry mogÄ… stać siÄ™ również chrupiÄ…cym dodatkiem do kremowych zup, lub dipów. SÄ… też idealnÄ… przekÄ…skÄ… dla najmÅ‚odszych domowników, można je serwować maluchom już od pierwszego roku życia.

 

Holle.pl

SkÅ‚adniki na ok 12 gofrów:
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 g kaszki orkiszowej pełnoziarnistej Holle
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 150 g puree z dyni
- 125 g przecieru z gruszki Holle (1 słoiczek)
- 4 łyżki oleju


Przygotowanie:
W jednej misce ubić jaja na pianÄ™, dodać do nich resztÄ™ mokrych skÅ‚adników: mleko, przecier z gruszki, puree z dyni, olej i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać suche skÅ‚adniki: mÄ…kÄ™ i proszek do pieczenia, a nastÄ™pnie przesiać.  PoÅ‚Ä…czyć zawartość obu misek i dokÅ‚adnie wymieszać na jednolite lejÄ…ce siÄ™ ciasto gofrowe. PorcjÄ™ gotowego ciasta wlewać na rozgrzanÄ… gofrownicÄ™ wysmarowanÄ… tÅ‚uszczem. Piec do zarumienienia.

Smacznego!
 

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Actimel Truskawkowy kcal

Wersja do druku