Coraz więcej osób stosuje różnego rodzaju suplementy diety, które pomagają w uzupełnieniu brakujących mikro- i makroelementów oraz witamin. Jakie preparaty są najbardziej popularne? Jakie funkcje organizmu wspierają poszczególne suplementy diety?
 
  1. Zanim wybierzesz się do apteki
  2. Magnez (cytrynian magnezu)
  3. Potas (cytrynian potasu)
  4. Naturalna witamina C
  5. Witamina D3 i K2

Zanim wybierzesz się do apteki

Żadne witaminy i minerały nie powinny być suplementowane bez konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. O ile przedawkowanie niektórych preparatów (na przykład zawierających witaminę C) jest relatywnie niegroźne, o tyle inne substancje (jak witamina A czy D) mogą w nadmiarze powodować duże szkody w organizmie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji skonsultuj się z lekarzem albo farmaceutą, nawet jeśli objawy wskazują na niedobór konkretnych substancji.

Magnez (cytrynian magnezu)

Niedobór magnezu najczęściej objawia się zmęczeniem, niepokojem, skurczami i drganiem mięśni oraz zaburzeniami rytmu serca. Zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik mają między innymi dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży czy sportowcy. W suplementach pierwiastek ten występuje najczęściej jako łatwo przyswajalny przez organizm cytrynian magnezu.

Potas (cytrynian potasu)

Zbyt niski poziom potasu rzadko ma związek z nieodpowiednią dietą - zazwyczaj występuje on w przypadku odwodnienia, zażywania leków moczopędnych, wymiotów czy w związku z występowaniem niektórych chorób (na przykład cukrzycy). Gdy brakuje tego pierwiastka, mogą pojawić się takie objawy, jak podwyższone ciśnienie tętnicze, zmęczenie, obrzęki kończyn czy problemy z trawieniem i zaparcia. Wówczas potrzebna jest sztuczna suplementacja potasu, który najczęściej sprzedawany jest w preparatach zawierających cytrynian potasu.

Naturalna witamina C

Ponieważ naturalna witamina C znajduje się w wielu pokarmach, najczęściej jej poziom w organizmie jest prawidłowy. Konieczność suplementacji zachodzi jednak w przypadku osłabienia odporności, problemów z błonami śluzowymi i skórą czy zbyt dużą przepuszczalnością naczyń krwionośnych. Zwiększona ilość witaminy C w diecie jest także zalecana w sezonie grypowym, gdy organizm musi radzić sobie ze zwiększonym ryzykiem infekcji.

Witamina D3 i K2

Witaminy te zazwyczaj są suplementowane jednocześnie, ponieważ wówczas najlepiej się wchłaniają. Witamina D3 pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy, chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Natomiast witamina K2 jest odpowiedzialna przede wszystkim za prawidłową krzepliwość krwi.

Podobne artykuły:


DRUKUJ