Włoskie risotto na polskim stole.
Dzięki Riso Gallo polscy pasjonaci włoskiej kuchni mają już odpowiedni ryż do przyrządzania prawdziwego risotta - Arborio Riso Gallo.
Wiodąca we Włoszech marka Riso Gallo wprowadziła na polski rynek specjalny ryż do risotto - Arborio Riso Gallo. Charakteryzuje się on szerokimi ziarnami, które znacznie lepiej niż jakikolwiek inny ryż wchłaniają przyprawy. Ryż Arborio Riso Gallo nadaje daniu kremowo - aksamitną konsystencję, dlatego też jest idealny do przyrządzania risotta - kulinarnej dumy północnych Włoch.

Oryginalne włoskie risotto jest daniem głównym, nie powinno być podawane jako dodatek do innych potraw. W przeciwieństwie do suchych, sypkich długich ziarenek ryżu, risotto ma kremową, półtwardą konsystencję. Dla Włochów z Północnych Włoch, jest tym, czym spaghetti dla mieszkańców południa Italii. Risotto jest jednak uważane za danie bardziej ekskluzywne i wykwintne, a według Włochów składa się z dwóch podstawowych składników: odpowiedniego ryżu oraz … wyobraźni kucharza.

Arborio jest najbardziej znanym ryżem do risotto we Włoszech. Pochodzi z rejonu upraw Pavese w sławnej Dolinie Padu - ojczyzny risotto i ryżu do risotto. Riso Gallo poddaje każde ziarno specjalnej obróbce, dzięki której zachowuje ono całe naturalne bogactwo.

Ulubione przez Włochów risotto postrzegane jest jako potrawa stosunkowo prosta w przyrządzeniu, wymaga jednak od gotującego znajomości gatunków ryżu, wyczucia i finezji. Risotto przygotowuje się na wiele sposobów. Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować przy pomocy warzyw, ziół lub owoców morza. Poszukiwanie unikalnej kompozycji dodatkowych składników może stać się kulinarną przygodą. Wynikiem eksperymentów będzie przepis na własne, niepowtarzalne risotto.

Osoby o dużej wrażliwości kulinarnej z pewnością docenią włoski ryż do risotto Arborio Riso Gallo. Próżniowe opakowania posiadają kompletne opisy w języku polskim. Sugerowana cena detaliczna za 500 gramowe pudełko to 7 - 7,50 zł.

Zobacz także: Przepis na włoskie risotto

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku