Pasta to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jest uniwersalna i świetnie wpasowuje się w tradycję kulinarną wielu krajów. To właśnie dlatego już 25 października obchodzi swoje święto -Światowy Dzień Makaronu. Jakie były początki i co zrobić by uzyskać prawdziwie włoski smak? 

Przez wiele wieków ciasto w makaronowych manufakturach wyrabiano nogami. Zmian dokonał ówczesny król Neapolu, Ferdynand II, który wynajął inżyniera i powierzył mu zadanie skonstruowania pierwszej maszyny do produkcji makaronu. Szczęśliwym wybrańcem był Cesare Spadaccini.
W połowie osiemnastego wieku koszt takiej maszyny odpowiadał cenie dużego domu. Makaron produkowany w manufakturach był zatem bardzo drogi i nie każdego było stać na taką ucztę.
W większości tradycyjnych domów włoskie mamy przygotowywały pastę według własnych, domowych receptur. Ku uciesze wielu fanów włoskiej kuchni ta tradycja przetrwała do dzisiaj.

Kilka prostych zasad, by uzyskać najlepszy smak makaronu Barilla

Przygotowanie naszego makaronu uda się nawet początkującemu adeptowi sztuki kulinarnej o ile będzie trzymał się kilku prostych reguł. Po pierwsze, we Włoszech obowiązuje tzw. zasada „siedem – sto – tysiąc”: 7 gramów soli + 100 gramów makaronu + 1000 ml wody. Po drugie, by mieć pewność, że makaron jest al dente, należy skorzystać ze sprawdzonej metody: przełam ugotowany makaron - jeśli widać "linię życia" - biały punkt w przekroju makaronu, oznacza to, że makaron jest gotowy do jedzenia. I po trzecie nie wolno zapominać iż nawet odsączony makaron dalej podlega procesowi gotowania, dlatego należy jak najszybciej połączyć go z sosem. Właściwa ilość sosu wg włoskiej sztuki kulinarnej to taka, która tylko lekko pokrywa powierzchnię makaronu.


 

PENNE RIGATE z Pesto Genovese i świeżym łososiem

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

  • 350g Barilla Penne Rigate

  • 180g Pesto Barilla Genovese

  • 200g świeżego łososia

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • Świeży koperek

PRZYGOTOWANIE:

W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Gdy zacznie wrzeć – dodaj sól (około 7 g na litr). Gotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

W międzyczasie, pokrój łososia w kostkę wielkości mniej więcej 2 cm. Na nieprzywierającej patelni podgrzej oliwę i delikatnie usmaż pokrojonego w kostkę łososia.

Odsącz makaron zachowując około 3 łyżki wody. Dorzuć Barilla Penne Rigate na patelnię z łososiem i delikatnie zamieszaj.

Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dodaj Pesto Barilla Genovese razem z zachowaną wodą - dla łatwiejszego wymieszania makaronu i sosu.

Podawaj ze świeżą natką pietruszki.