Nie ma co ukrywać – w naszej szerokoÅ›ci geograficznej lato jest zdecydowanie najbardziej hojnÄ… i Å‚askawÄ… porÄ… roku, jeÅ›li chodzi o dary natury i ich różnorodność. Od koÅ„ca maja do poczÄ…tku wrzeÅ›nia dostÄ™p do Å›wieżych warzyw i owoców jest niemal nieograniczony. Niestety, nasze organizmy nie majÄ… tej magicznej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci, żeby najeść siÄ™ ich na zapas i w ten sposób przetrwać do wiosny. Dlatego też nasi przodkowie wpadli na genialny pomysÅ‚ i zaczÄ™li przygotowywać przetwory. Ta tradycja jest ciÄ…gle żywa, wiÄ™cej: rozwija siÄ™, bo ludzka pomysÅ‚owość nie zna granic! Szukasz pomysÅ‚u na smaczne i zdrowe przetwory z ogórków na zimÄ™? Oto garść inspiracji!

Słoikowa klasyka: ogórki kwaszone

JeÅ›li w kwestii jedzenia jesteÅ› raczej tradycjonalistÄ… i cenisz sobie przede wszystkim te smaki, które już dobrze znasz, twoje ulubione przetwory z ogórków to zapewne ogórki kwaszone. W ogóle nas to nie dziwi – nam ten smak przywodzi na myÅ›l przede wszystkim niedzielne obiady u babci w zimne i ciemne miesiÄ…ce, podczas których syczÄ…ce apetycznie, kwaÅ›ne ogórki wystÄ™powaÅ‚y w roli surówki. A w koÅ„cu wszyscy jesteÅ›my nieco sentymentalni, czyż nie?

By ogórki kwaszone dobrze się udały, trzeba najpierw zaopatrzyć się w dobre, niewyszczerbione słoiki z porządnymi zakrętkami. Jak najbardziej popieramy upcycling i korzystanie z wcześniej używanych słoików, ale koniecznie należy dokładnie je wcześniej obejrzeć pod kątem ewentualnych uszkodzeń. Jeśli chcesz wydobyć z ogórków pełnię smaku i mieć pewność, że cały proces przebiegnie bez przeszkód, włóż do każdego słoika po listku wiśni lub porzeczki. Sukces gwarantowany!

Powiew orientu: ogórki z curry i z chili

Kochamy tradycyjne receptury i smaki z dzieciństwa, ale zdajemy sobie sprawę także z tego, że czasem warto próbować nowych rzeczy. Przetwory z ogórków zostawiają tu szerokie pole do popisu. Już samo dodanie do zwyczajnej zalewy do ogórków konserwowych jakiejś wyrazistej przyprawy (lub kilku) zupełnie odmieni ich oblicze. Eksperymenty są oczywiście wskazane, choć rozumiemy, że nie każdy ma na nie czas i chęci. Jeśli należysz do tej grupy, polecamy dwa sprawdzone przepisy, które na pewno przypadną do gustu fanom intensywnych smaków: ogórki z chili i ogórki z curry.

Te pierwsze to zdecydowanie propozycja dla odważnych, którzy nie wahajÄ… siÄ™ siÄ™gać po ostre potrawy z różnych egzotycznych zakÄ…tków Å›wiata. Ilość dodawanego do zalewy chili można oczywiÅ›cie zmodyfikować, dostosowujÄ…c do swoich upodobaÅ„, ale wedÅ‚ug oryginalnego przepisu powinno siÄ™ go tam znaleźć co najmniej dwie czubate Å‚yżeczki. Takie pikantne ogórki Å›wietnie smakujÄ… jako dodatek do różnych potraw serwowanych zimÄ… i jesieniÄ… – doskonale rozgrzewajÄ…, a podane w charakterze przystawki zaostrzajÄ… apetyt na danie główne.

Ogórki z curry sÄ… natomiast znacznie Å‚agodniejsze, choć też można w nich wyczuć pewnÄ… pikantnÄ… nutÄ™. Warto zadbać o to, by do przygotowania aromatycznej zalewy użyć curry dobrej jakoÅ›ci – w przeciwnym razie smak caÅ‚ej mieszanki nie bÄ™dzie zadowalajÄ…cy. Ogórki z curry piÄ™knie prezentujÄ… siÄ™ na talerzu, bo przejmujÄ… zÅ‚otawÄ… barwÄ™ zalewy z curry, i wzbogacajÄ… posiÅ‚ek o azjatycki, orientalny akcent.

Przetwory z ogórków – te, o których wspomnieliÅ›my w artykule, jak i wszystkie inne pomysÅ‚y wykorzystywane od lat przez nasze mamy i babcie – to nie tylko niekoÅ„czÄ…cy siÄ™ festiwal smaków, ale też mnóstwo satysfakcji w trakcie samego ich przygotowywania. Warto spróbować – to wciÄ…ga! Å»yczymy powodzenia!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma ogóek świeży

Wersja do druku