Różnica między zgagą a niestrawnością może wydawać się znikoma. Zgaga to jeden z rodzajów niestrawności i występuje, gdy kwas solny wydostaje się z obrębu żołądka i trafia do przełyku. Natomiast niestrawność to ogólny termin, który dotyczy problemów z trawieniem, a w nim jako jeden z objawów może zawierać się zgaga.

Czym jest zgaga?

Zgaga jest bolesną dolegliwością, która powstaje, gdy kwas solny wraz z sokiem żołądkowym dostaje się do przełyku. Nabłonek wyścielający przełyk jest bardziej wrażliwy na jego działanie niż wnętrze żołądka, dlatego pojawia się kłujący i piekący ból, promieniujący do klatki piersiowej, a nawet gardła. Zgaga jest bardzo powszechnym zjawiskiem i może występować u osób w każdym wieku. Może trwać od kilku minut do kilku godzin, a najczęściej występuje po posiłku. Zdarza się również w nocy, przez co utrudnia spokojny sen.

Jakie przyczyny zgagi?

Zgaga może być wywołana przez wiele czynników, ale największy udział ma dieta. Najczęściej występuje po obfitych i pospiesznie spożywanych posiłkach. Produkty spożywcze, które mogą wywoływać zgagę, to przede wszystkim jedzenie typu fast food, smażone na głębokim tłuszczu i wysoko przetworzone. Nie powinno się także spożywać posiłków bezpośrednio przed snem, a jeżeli tak się zdarzy, powinno to być jedzenie lekkie i w małych ilościach. Dodatkowo napoje gazowane i alkoholowe również mogą przyczyniać się do powstania zgagi. Ponadto zaobserwowano, że bardzo często zgaga występuje u osób otyłych.

Czym jest niestrawność i co ją powoduje?

Niestrawność to zespół objawów, do których zalicza się: poposiłkowe uczucie pełności, szybkie osiąganie sytości podczas jedzenia, ból lub uczucie pieczenia w górnej części brzucha. W większości przypadków niestrawność jest spowodowana jedzeniem za dużo, za szybko lub jedzeniem pokarmów, na które organizm nie reaguje dobrze – zwykle o dużej zawartości tłuszczu. Bardzo ważne jest spożywanie posiłków w spokoju i powolne przeżuwanie, co zapobiega przedostawaniu się nadmiernych ilości powietrza do żołądka. W przeciwnym razie mogą pojawić się odbijanie i wzdęcia, które również są charakterystyczne dla niestrawności. Niestrawność mogą także wywoływać czynniki takie jak: stres, palenie papierosów, picie dużej ilości napojów gazowanych i kawy. Wśród innych czynników powodujących niestrawność mogą być określone choroby, np. refluks żołądkowo- przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie dróg żółciowych czy zapalenie trzustki.

Jak leczyć niestrawność i zgagę?

Aby złagodzić objawy niestrawności, w tym zgagi, stosuje się leki hamujące wydzielanie kwasu solnego, tak zwane inhibitory pompy protonowej, np. omeprazol, pantoprazol, esomeprazol. Ponadto skuteczne okazują się leki zwiększające motorykę żołądka, np. itopryd, oraz leki rozkurczowe, zawierające np. drotawerynę, które pozwolą zmniejszyć dolegliwości bólowe. Dodatkowo, kiedy pojawia się niestrawność Iberogast, czyli lek zawierający wyciągi z leczniczych ziół, może dać ulgę w odczuwanych dolegliwościach.


Podobne artykuły:


DRUKUJ