Odpowiedz sobie na pytanie, z czym Tobie kojarzy się lato? Mnóstwo ludzi od razu ma przed oczami i w swojej wyobraźni letniego grilla, imprezę przy basenie, piknik, a do tego pyszne lody chałwowe lub waniliowe, promienie słoneczne padające na twarz i mnóstwo świeżych, sezonowych owoców, które kupicie teraz dosłownie wszędzie. Jak to połączyć?

Deser lodowy to genialne rozwiązanie. Bez względu na to czy kochacie lody chałwowe, lody mango, lody bakaliowe, czy lody miętowe, ciężko przeżyć bez nich lato. Jak podać je znajomym, aby byli zaskoczeni? Koniecznie spróbuj zaserwować nasz deser. Wszyscy się w nim zakochają, a przygotowanie go zajmie Ci dosłownie moment. Jeśli w najbliższą sobotę organizujesz grilla – ten deser jest strzałem w dziesiątkę.

Lody chałwowe z grillowanymi owocami

Główną rolę grają tu banany oraz brzoskwinie w cynamonie. Owoce, poddane obróbce termicznej mają zupełnie inny smak, dostają przysłowiowe drugie życie. Są bardziej miękkie, bardziej słodkie, bardziej soczyste i dosłownie same rozpadają Wam się w ustach. Warto je podawać z czymś czego konsystencja jest inna. Twarda, chrupka, krucha. Świetnie sprawdzą się wafelki, biszkopty. Jeśli do ciepłych owoców dodacie zimne lody chałwowe, eksplozja smaków jest gwarantowana. Deser jest nieskomplikowany, szybki i prosty, a skradnie wiele serc. Wystarczy jedynie zgrillować owoce i połączyć je z resztą składników. Jak to zrobić? Czytaj dalej!

Składniki na 4 porcje deseru:

  • 4 banany
  • 4 brzoskwinie
  • lody chałwowe Bracia Koral – Lody Jak Dawniej (Ps. Niebo w gębie)
  • mała paczka wafelków, biszkoptów, herbatników, wybierzcie co lubicie,
  • cynamon
  • mięta do ozdoby
  • owoce jagodowe do przybrania
  • syrop klonowy, syrop z agawy, miód lub inny sos, który lubicie
  • podprażone orzeszki, ja kocham nerkowce i je Wam rekomenduję

Wykonanie:


Brzoskwinia z grilla to smak, który zaskoczy Was niecodziennym, niezwykle słodkim smakiem. Jest to owoc, którego wiele osób nie docenia. Jak go przygotować. Przekrójcie brzoskwinie na pół i pozbądźcie się pestki. Połóżcie na tacce do grillowania lub bezpośrednio na kratce i obsypcie cynamonem. Pieczcie z wewnętrznej strony około 10 minut. Banan z grilla jest jednym z najczęściej przygotowywanych w ten sposób owoców. Nie obierajcie go ze skórki. Owińcie folią aluminiową i w ten sposób podgrzewajcie przez mniej więcej 15 minut.

Deser z lodami chałwowymi - jak go podać?


Zostało Wam jedynie ułożyć wszystko w naczyniach, najlepiej weźcie szerokie pucharki i układajcie warstwowo. Pokruszone ciasteczka brzoskwinie, lody chałwowe, następnie banan, znowu ciasteczka i gałka lodów chałwowych na wierzch. Polejcie wszystko miodem, dodajcie świeże owoce i miód do ozdoby. A teraz nic, tylko delektować się tymi przenikającymi się smakami i różnymi konsystencjami! Smacznego Kochani!