Ból gardła to objaw, któremu najczęściej towarzyszy też obrzęk, pieczenie, zaczerwienienie błon śluzowych oraz trudności w przełykaniu. To nieodłączny element infekcji, zarówno tych wirusowych, które potocznie nazywamy przeziębieniem, jak i bakteryjnych. W obu przypadkach leczenie wygląda nieco inaczej, jeśli zaś chodzi o łagodzenie bólu, sposoby są uniwersalne. Stąd też warto poznać sprawdzone i skuteczne metody.

Infekcje gardła - co należy wiedzieć?

Infekcje wirusowe gardła to najczęstsza przyczyna wizyt u lekarzy pierwszego kontaktu oraz zwolnień z pracy i szkoły. Przeziębienia, czyli łagodne infekcje dróg oddechowych, zdarzają się nam nawet kilka razy w ciągu roku. Trwają zazwyczaj około tygodnia, a ich leczenie opiera się na terapii objawowej. 

Inaczej dzieje się w przypadku zakażeń bakteryjnych, które wymagają antybiotykoterapii. Ich przebieg jest ostrzejszy, intensywniejszy, a nieprzyjemne symptomy szybciej się rozwijają. Zdarza się, że trudno rozróżnić, czy w danym przypadku źródłem infekcji jest wirus czy bakteria. Gdy mamy wątpliwości, powinniśmy udać się do specjalisty, który wskaże odpowiednią drogę leczenia. Jeśli nawet okaże się, że potrzebujemy antybiotyku, sposoby na zmniejszenie bólu wciąż będą nam przydatne. Co zatem działa skutecznie?

Domowe sposoby na ból gardła

  • Płukanka z sody oczyszczonej - roztwór z lekko ciepłej wody i sody oczyszczonej przygotowujemy ze szklanki płynu oraz dwóch łyżeczek sody. Należy uważać, aby roztwór nie był zbyt mocny, bo może wtedy dodatkowo podrażnić błony śluzowe. Płukankę wykonujemy 2-3 razy dziennie. 

Dlaczego warto? Soda oczyszczona ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz co istotne, zmniejsza obrzęk. Dzięki temu ułatwione będzie m.in. przełykanie, podczas którego ból stanie się mniej odczuwalny.

  • Mleko, miód, masło, czosnek - to jedna z ,,babcinych mikstur”, która od lat jest polecana w przypadku przeziębienia oraz problemów z gardłem. Czosnek działa antyseptycznie oraz immunostymulująco, a miód ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, łagodzące, regenerujące, nawilżające etc. Po co zaś masło? Zawarty w nim tłuszcz pozostawi na gardle ,,warstwę ochronną”, która ułatwi przełykanie, nawilży i pomoże w regeneracji podrażnień wywołujących ból.

Mleko podgrzewamy (do około 40°C), dodajemy ząbek rozgniecionego czosnku, łyżkę miodu i łyżeczkę masła. Całość mieszamy i pijemy małymi łykami. Najlepiej wieczorem, gdy będziemy już przed snem - napój ma działanie silnie rozgrzewające. 

  • Plaster miodu - miód można stosować także jako swego rodzaju ,,naturalne pastylki do ssania”. Żuć można zarówno plaster miodu, jak i nabrać go na łyżeczkę - ssiemy powoli, tak jak pastylki. Dzięki tego typu formie podania będzie miał dłuższy kontakt z podrażnioną i bolącą tkanką. 
  • Zioła - są polecane zarówno pod postacią płukanki na gardło, napoju, jak i inhalacji. W problemach z gardłem szczególnie dobrze stosować napar w pierwszej wymienionej tu formie - płukanki.

Większość pomocnych ziół można znaleźć niemalże w każdym sklepie spożywczym (pod postacią herbatki). Jakie zioła sprawdzają się szczególnie dobrze?

  • Tymianek - pomaga w przypadku nieżytu gardła, działa wykrztuśnie, łagodzi chrypkę. Ma m.in. właściwości przeciwzapalne. 
  • Szałwia - działa dezynfekująco, niszczy grzyby, spowalnia rozwój bakterii. 
  • Bez czarny - łagodzi zapalenia gardła, krtani i zatok. Charakteryzuje się m.in. działaniem przeciwzapalnym, wykrztuśnym i przeciwbakteryjnym.
  • Siemię lniane - jest pomocne zarówno w przypadku bólu gardła, poczuciu suchości czy też kaszlu. Jest źródłem wielu witamin, m.in. C, E, oraz kwasu foliowego, dostarcza organizmowi również zdrowych tłuszczów. 

Jak stosować siemię lniane na gardło? Rozgniecione nasiona (mają więcej korzystnych właściwości niż mielone siemię) zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem. Po kilkunastu minutach otrzymujemy gęsty napój, całość mieszamy i wypijamy małymi łykami. Na gardle pozostawi ,,warstwę ochronną”, która łagodzi ból, ułatwia przełykanie, nawilża i wspiera regenerację podrażnionych tkanek. Warto popijać tego typu napar kilka razy dziennie.

Oprócz domowych sposobów możemy korzystać także z przygotowanych przez specjalistów farmaceutyków, które znajdziemy pod postacią pastylek do ssania na gardło, roztworów do płukania gardła czy też aerozoli. Bazują na takich składnikach, jak chociażby benzydamina. Działa miejscowo - znieczula, ma właściwości przeciwobrzękowe, co ułatwia przełykanie, działa też antyseptycznie oraz przeciwzapalnie. To niewątpliwie substancja ułatwiająca walkę z problemami pojawiającymi się w obrębie gardła. Jeśli jednak one wciąż nie mijają, nasilają się lub dochodzą kolejne symptomy, należy skonsultować się z lekarzem - aby mieć zdrowie pod kontrolą!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Talerz zupy grzybowej kcal

Wersja do druku