Yerba mate to właściwie nie herbata, a napar z wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napój ten przywędrował do Europy z Ameryki Łacińskiej. Odkrywcami yerba mate byli natomiast Indianie z Ameryki Południowej. Żuli oni liście terby, by poprawić swoją kondycję fizyczną, a przede wszystkim wygrać ze zmęczeniem, a niejednokrotnie także głodem. W krajach latynoski yerba jest czymś w rodzaju napoju narodowego, ale pić ją powinni nie tylko Amerykanie.





  1. Dlaczego warto pić yerba mate?

  2. Właściwości yerba mate

  3. Co warto wiedzieć o yerba mate?

Dlaczego warto pić yerba mate?

Yerba mate ma wielu zwolenników. Wiele osób ze świata mediów, sportu, biznesu i polityki przyznaje się do jej stosowania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez yerby. Jej wielkim fanem jest także papież Franciszek. Yerba mate jest dzisiaj ceniona przede wszystkim ze względu na swoje właściwości pobudzające, które sprawiają, że jest ona doskonałą (i zdrową!) alternatywą dla kawy oraz innych, pełnych chemii energetyków. Dodatkowym plusem jest to, że yerba nie działa gwałtownie. Pobudzenie, jakie powoduje, pojawia się stopniowo, stopniowo też opada. Nie ma więc efektu rozdrażnienia, moment, kiedy napój przestaje działać, także nie jest dotkliwie odczuwalny. Sam efekt pobudzenia utrzymuje się zaś przez kilka godzin. Pobudzenie to jednak nie jedyna zaleta yerba mate.

Jest to doskonały środek, który (pity oczywiście regularnie) podnosi odporność na zmęczenie fizyczne, jak i psychiczne. Przydaje się w walce ze stresem oksydacyjnym, a przy tym wszystkim jednocześnie pobudza kreatywność i uwalnia wyobraźnię, co w wielu dziedzinach życia okazuje się bardzo przydatne. Wszystko dzięki obecnym w naparze związkom mineralnym i witaminom. Pewnym paradoksem może wydać się to, że yerba mate jednocześnie pobudza i uspokaja, lecz rzeczywiście napar ten ma tego typu właściwości. Sama czynność parzenia yerby pozwala się zatrzymać i skoncentrować na danej czynności, natomiast napój pozwala wprowadzić się w stan wyciszenia i wyjątkowej koncentracji, co pomaga nie tylko w walce ze stresem, lecz także w podejmowaniu różnych ważnych decyzji.

Nie tylko kobiety dbające o sylwetkę z pewnością ucieszy fakt, że yerba mate Taragui poprawia przemianę materii, reguluje ją, zapobiega także biegunkom i zaparciom. Yerba mate zaspokaja głód. Ponadto wspomaga spalanie tłuszczu. Niektórzy twierdzą, że ma ona właściwości, które pozwalają leczyć zatrucie bakteriami boli. Moczopędne właściwości naparu sprawiają natomiast, że wspomaga on funkcjonowanie nerek, a regularne picie zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych.

Właściwości yerba mate

Czytając o cudownych właściwościach yerby, można odnieść wrażenie, że ma się do czynienia z marketingowym opisem cudownego leku, który jednocześnie pobudza, uspokaja, pomaga się skoncentrować, walczyć ze stresem, a do tego jeszcze sprzyja odpowiedniej przemianie materii i chroni układ moczowy. To jednak wszystko prawda, a wymienione powyżej zalety yerby nie zamykają listy cudownych jej właściwości. Te cudowne właściwości wynikają ze składu yerba mate. Napar ten zawiera ponad 20 witamin i minerałów. W napoju znajdują się m.in. tak ważne dla organizmu substancje i witaminy jak: magnez, żelazo, potas, siarkę, krzem, mangan, wapń, miedź, sód i fosfor, witaminy A, B1, B2, C, E, H.  Pokaźny zestaw witamin to jednak nie wszystko. Yerba mate Taraqui zawiera cenne dla zdrowia polifenole i blisko 200 innych korzystnych dla zdrowia związków chemicznych. Zawarte w napoju polifenole redukują na przykład poziom złego cholesterolu i zwiększając wydajność układu krążenia. To z kolei sprawia, że regularne picie yerby zmniejsza ryzyko zawału. Regularne picie yerba mate zwiększa także odporność nici DNA, co pozwala przypisać naparowi silne właściwości przeciwnowotworowe. Przeciwutleniacze, jakimi są polifenole, chronią także przed stresem oksydacyjnym (wzrostem ilości wolnych rodników tlenowych) i związanymi z nim chorobami. Spowalniają także procesy starzenia.

Co warto wiedzieć o yerba mate?

Yerba mate do polskich sklepów trafia z Ameryki Południowej. Jej produkcją szczycą się przede wszystkim regiony północnej Argentyny, południowej Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Regualarne picie yerba mate stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, łagodzi stres  i sprzyja koncentracji oraz wyciszeniu. Poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Zaparzaniu i picu yerba mate towarzyszą specjalne rytuały i akcesoria. Napar podaje się w pojemnikach zwanych mate wraz z metalową słomką zakończoną specjalnym sitkiem - bombillą. Do naczynia należy wsypać susz (mniej więcej do 3/4 wysokości), włożyć bombillę i zalać gorącą (nie wrzącą) wodą. Yerbę parzy się przez 3 do 10 minut. Susz kilkakrotnie można zalewać wodą. Osoby rozpoczynające swoją przygodę z yerbą powinny pić napar z 2 łyżek stołowych, aby przyzwyczaić się stopniowo do dość charakterystycznego smaku yerba mate. Z czasem można przygotowywać napój mocniejszej sile i smaku. Na początku można też wzbogacać smak aromatem limonki lub imbiru, które osłabią nieco silny smak naparu.


Podobne artykuły:


DRUKUJ