Wybór odpowiednich płytek do kuchni może przysporzyć sporych problemów. Na rynku dostępne są płytki w różnych kolorach i rozmiarach, które mają odmienne właściwości i mogę pełnić inne funkcje. Czym należy się kierować, wybierając płytki kuchenne? Na co w szczególności należy zwrócić uwagę? Czego unikać? Odpowiedzi na te pytania poznasz, czytając poniższy tekst. Zachęcamy do lektury!

Płytki kuchenne – garść przydatnych informacji

Płytki do kuchni dzielimy na dwa podstawowe rodzaje – płytki podłogowe i płytki ścienne. Dziś przyjrzymy się bliżej temu drugiemu wariantowi. Nie wiesz, jakie płytki do kuchni wybrać? Wszystko zależy od stylu, w jakim utrzymane jest Twoje mieszkanie – inne płytki będą nadawały się do pomieszczenia o nowoczesnym charakterze, a inne do utrzymanego w estetyce klasycznej. Do małej kuchni wybierzmy większe płytki o jasnym kolorze (kremowy, biały, beżowy), by rozjaśnić kuchnię. Można też zdecydować się na płytki odbijające światło. Wszystko to sprawi, że mała kuchnia nabierze iluzorycznego wrażenia wielkości i powiększy się optycznie. Pamiętajmy, że wybrane przez nas płytki powinny pasować do reszty wystroju kuchni – w dużym, dobrze oświetlonym pomieszczeniu możemy popuścić wodzę fantazji i wybrać niestandardowe kolory (lub postawić na sprawdzoną „szachownicę”, czyli czarno-biały wzór). Na korzyść płytek do kuchni przemawia również fakt, że można je układać w dowolny sposób, a wzorów dostępnych na rynku jest naprawdę wiele.

Największe atuty płytek kuchennych

Dziś na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które mogą pomóc wykończyć kuchnię w wymarzony sposób. Niektórzy wybierają tapety, inni – kamień dekoracyjny. Co więc jest tak wyjątkowego w nowoczesnych płytkach do kuchni, że cieszą się one niesłabnącą popularnością już od wielu lat? Połączenie estetyki i funkcjonalności. Zacznijmy od tego, że nawet tanie płytki do kuchni nie sprawiają problemów w utrzymaniu ich w czystości. A o wypadek w kuchni nie trudno – kto nigdy niczego nie rozlał podczas gotowania, niech pierwszy rzuci kamieniem (albo płytką). Mając na ścianach gładkie płytki, tego typu wypadki nie będą dla nas problemem.

Odporność

Płytki do kuchni muszą być odporne nie tylko na zabrudzenia, ale również inne czynniki, takie jak wilgoć (łatwo rozlać wodę, podczas gotowania wydziela się para wodna lub tłuszcz) czy uszkodzenia mechaniczne (niski stopień ścieralności docenią ci, którzy robią w kuchni dużo bałaganu i potem muszą wszystko szorować). Krótko mówiąc – płytki nie wychodzą z mody, bo po prostu wciąż się świetnie sprawdzają w kuchni. Są eleganckie, nie brudzą się, trudno je uszkodzić. Czego chcieć więcej…?


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku