Warzywa to zdrowie – truizm jakich wiele. Sęk w tym, że to szczera prawda. Warzywa powinny zajmować szczególne miejsce w diecie każdego z nas, gdyż są źródłem licznych składników odżywczych i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Większość z nas nie przepada za warzywnymi daniami, ponieważ pamięta przedszkolną traumę z niedoprawionymi, rozgotowanymi jarzynkami bez smaku albo co gorsza – szpinakiem, który był prawdziwą zmorą maluchów. Tymczasem umiejętnie doprawione dania z jarzyn mogą być naprawdę pyszne, a do tego – szybkie i niedrogie.

Kurczak z warzywami - połączenie idealne

Najlepszym przykładem potrawy, z  którą poradzi sobie nawet starsze dziecko są tortille z kurczakiem i warzywami: https://uwielbiam.pl/przepis/rollsy-z-kurczakiem Dodatek oliwek i mozzarelli sprawia, że ich wyrazisty smak docenią nawet zatwardziali przeciwnicy diety fit. Tymczasem rollsy to prawdziwa kopalnia cennych dla zdrowia składników: papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna, oliwki dostarczają cennych minerałów: żelaza, potasu, miedzi i witamin z grupy B, a pomidory to źródło likopenu, który przeciwdziała zawałom serca. Rollsy to pyszny i zdrowy obiad, który przygotujemy w pół godziny.

Warzywa z makaronem - pożywnie i zdrowo

Zwolennikom makaronu polecamy z kolei równie łatwy i szybki przepis na makaron uszka z warzywami: https://uwielbiam.pl/przepis/makaron-uszka-z-grillowanymi-warzywami Bakłażan, feta i pomidory to idealna kompozycja w stylu śródziemnomorskim. Grillowanie wydobywa głęboki smak warzyw, dzięki czemu do oberżyny i cukinii przekonaj się nawet ci, którzy do tej pory na grillu przygotowywali jedynie kiełbaski i kaszanki. Warto spróbować, bo bakłażan dostarcza nam witaminy C i A, a także wapń, fosfor, magnez, z kolei cukinia – prawdziwa kopalnia cennych składników odżywczych – działa wielotorowo, np. poprawia trawienie, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji zębów.

Wiosna na talerzu

Tym, którzy kochają włoskie smaki, na pewno przypadnie do gustu przepis na wiosenny makaron z kurczakiem i warzywami: https://uwielbiam.pl/przepis/wiosenny-makaron-z-warzywami-i-kurczakiem Będący składnikiem dania szpinak zawiera przeciwutleniacze, zatem przeciwdziała nowotworom. Dodatkowo zawiera cenny dla serca potas, a także zalecany kobietom w ciąży kwas foliowy i dobrze przyswajalne witaminy A, E, C i  K.  Przepis na wiosenny makaron jest bardzo prosty, a jego smak na pewno przypadnie do gustu nawet wybrednym niejadkom. Warto pamiętać, aby do tego dania wybierać makaron pełnoziarnisty – zawiera więcej błonnika, więc usprawnia procesy trawienia i poprawia nasz metabolizm. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy B oraz cenne dla naszego zdrowia minerały: fosfor, żelazo, cynk i potas.


Podobne artykuły:


DRUKUJ