Utemperuj swój apetyt na zdrowe jedzenie i to dosłownie! Aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia, marchew lub kabaczek i...temperówka do warzyw. Warzywne makarony to prawdziwa bomba witaminowa, która jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Z pomocą tego kuchennego gadżetu możemy tworzyć pięknie wizualne dania, ale i zapewnić naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych. Jak robić warzywne makarony? O tym więcej w dalszej części tego artykułu.

Dlaczego warto jeść warzywne makarony?

Warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia i dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Mają one wiele właściwości zdrowotnych oraz dostarczają wielu wartości odżywczych. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, dzięki czemu są znakomitym uzupełnieniem diety odchudzającej. Zaleca się dodawanie ich do niemalże każdego posiłku, tak aby spożyć przynajmniej ich ½ kg na dobę. Kolory warzyw są szczególnie istotne, ponieważ świadczą o zawartości naturalnych barwników, takich jak chlorofil, antocyjanozydy czy karotenoidy, które są cenne w walce z różnymi chorobami.

Warzywne makarony zawierają ponadto witaminy, składniki mineralne - m.in. błonnik, beta karoten, witaminy z grupy B, C, E, K i PP regulujące wszelkie procesy zachodzące w organizmie. To świetny pomysł na smaczne i zdrowe dania dla dzieci i dorosłych, które nie tylko pięknie wyglądają na talerzu, ale i świetnie smakują. Warzywne spaghetti najlepiej przygotowywać w sezonie wiosenno-letnim, kiedy z racji pogody nie mamy ochoty na ciężkie dania. To dobra alternatywa dla tradycyjnego makaronu wytwarzanego z mąki. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami czy delikatnym sosem.

Temperówka do warzyw, czyli jak zrobić warzywne spaghetti?

Spiralizer zwany również temperówką to japoński wynalazek, który służy do tworzenia cienkich spirali z warzyw. Dzięki niemu możemy tworzyć fantazyjne dekoracje z marchewki, cukinii, kabaczka, ogórka i innych warzyw korzeniowych oraz przygotowywać jarskie dania. W ofercie sklepów z asortymentem dla gospodarstwa domowego znajdziemy temperówki wyposażone w dwa rodzaje otworów - do mniejszych i większych warzyw, które dają dwa możliwe efekty: spaghetti lub spirali. Temperówka do warzyw  z https://sklep.technica.pl/temperowki wyposażona jest w dwa ostrza typu julienne z chirurgicznej stali nierdzewnej, które tną warzywa w długie nitki. Niektóre modele wyposażone są również w funkcjonalną nakładkę-lejek i uchwyt na resztki dla ochrony palców, dzięki czemu bezpieczne jest wkręcanie małych kawałków warzyw. Istnieje możliwość mycia temperówki w zmywarce na górnej półce lub myjąc ręcznie w zlewie.

Dlaczego warto mieć spiralizer do warzyw w swojej kuchni? Dzięki temu przyrządowi do krojenia, działającemu jak szkolna temperówka, uzyskasz żądane efekty niemal jednym ruchem ręki. Gładkie uniwersalne ostrze tego gadżetu pozwola na stworzenie dekoracyjnych spirali i różyczek, a ząbkowane ostrze nadaje się do wycinania cienkich, długich pasków julienne. Dzięki temperówce z łatwością wykonamy warzywne spaghetti i zrealizujemy inne kreatywne pomysły, szczególnie polecane dla najmłodszych. Ten kuchenny gadżet pomoże w wykonaniu zdrowych, węglowodanowych oraz bezglutenowych dań w stylu najlepszych restauratorów. Okaże się nieoceniony, zwłaszcza w przygotowywaniu dań zgodnie z zasadami oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej. Z jego pomocą stworzymy warzywne spirale, które mogą udekorować talerz bądź stworzyć smaczne sałatki - z selera, białej rzodkwi czy cukinii z owocami morza czy zup warzywnych. Możliwości wykorzystania tego gadżetu kuchennego są nieograniczone. Temperówka do warzyw przyda się każdej pani domu, która lubi eksperymentować i ma ochotę przyrządzić dania jak najlepszy szef kuchni.


Podobne artykuły:


DRUKUJ