Letnie miesiące to czas, w którym dojrzewają słodkie, pełne witamin i minerałów owoce. Wiele z nas robi różnego rodzaju przetwory - dżemy, kompoty, a nawet nalewki. Inni zaś stawiają na jedzenie owoców, póki jest na nie sezon. Takie osoby chętnie też decydują się na przygotowanie apetycznych letnich wypieków. Aby były one w pełni udane, należy wyposażyć swoją kuchnię w akcesoria, które uprzyjemnią pieczenie, a także sprawią, że wszystkie ciasta i ciastka zawsze będą udane.

Tarta - obowiązkowe ciasto z letnimi owocami

Tarta to ciasto, które bardzo łatwo przygotować. W Internecie jest mnóstwo przepisów na apetyczne ciasta z letnimi owocami w roli głównej. Pyszna tarta z malinami lub truskawkami z pewnością skradnie niejedno serce - czy to domowników, czy to gości. To świetny deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Niemniej jednak, aby wydobyć jej smak i zapewnić odpowiednie dopieczenie, konieczne jest użycie dobrej formy do tarty.

Najpopularniejszym rodzajem jest forma blaszana. Jest one najczęściej wykonana z aluminium lub blachy ocynkowanej. Modele te są lekkie i niedrogie. Zaletą formy blaszanej jest to, że łatwo się nagrzewa, dzięki czemu ciasto dobrze i równomiernie się piecze. Tak przygotowana tarta jest chrupiąca. Przed przystąpieniem do pieczenia konieczne jest wysmarowanie blaszki tłuszczem i oprószenie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu ciasta.

Innym modelem, który można spotkać w niejednej kuchni, jest forma silikonowa. Zaletą takiego modelu jest lekkość oraz brak konieczności używania tłuszczu do smarowania, ponieważ ciasto nie przywiera do silikonowej powierzchni. Co więcej, taką formę łatwo jest utrzymać w czystości. Pomimo tego, że silikon to tworzywo sztuczne wytrzymuje bardzo wysokie i niskie temperatury. Elastyczność formy sprawia, że po upieczeniu ciasta można je bez problemu wyjąć.

Rzadziej spotykanym rozwiązaniem jest forma ceramiczna. Jej zaletą jest to, że się nie odkształca i jest odporna na rdzewienie. Jest niemalże niezniszczalna. Jej trwałości zagrozić może jedynie upadek z wysokości. Formy ceramiczne odpowiednio rozprowadzają ciepło, sprawiając, że ciasto równomiernie się rumieni.

Foremki i wykrawaczki do ciastek - sposób na nudę w kuchni

Letnie owoce mogą stanowić dodatek do różnorodnych typów ciastek. Zarówno muffinek, jak i kruchych ciasteczek. Najczęściej foremki do ciastek rezerwujemy na okres bożonarodzeniowy, aby przygotować aromatyczne pierniczki z przyprawą korzenną. Kruche ciastka z owocami leśnymi to świetna propozycja na letnią przekąskę dla całej rodziny. Mogą one mieć różnorodne kształty - zwierzątek, kwiatuszków lub gwiazdek. Ciekawym rozwiązaniem jest zestaw łączący w sobie wałek do ciasta oraz foremki.

Jeżeli zdecydujemy się przygotować puszyste muffiny z pysznym nadzieniem owocowym, wybierzmy silikonowe foremki do babeczek. Dzięki temu będziemy mieli pewność, iż masa nie przylgnie do formy, a my bez problemu wyjmiemy z nich muffiny.

Tortownice - nie tylko do tortów

Niezaprzeczalnym hitem wśród letnich ciast są wszelkiego typu serniki na zimno bez pieczenia. Gdy z nieba leje się żar, nie zawsze mamy ochotę na ciasto pieczone w piekarniku. W takim przypadku pyszną i chłodzącą przekąską może okazać się sernik na biszkoptach z owocami zanurzonymi w galaretce. Wystarczy wyłożyć tortownicę warstwą biszkoptów, a następnie nałożyć na nią masę serową (można kupić gotową mieszankę). Kolejnym etapem jest ułożenie warstwy ulubionych owoców - mogą to być maliny, truskawki, borówki. Wszystko należy zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki. Pyszne ciasto dla domowników i gości gotowe!


Podobne artykuły: