Profesjonalne ekspresy do kawy, które warto mieć w swoim lokalu
Rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy i ich ważne parametry
Podobnie jak w segmencie ekspresów domowych, te profesjonalne też dzielą się na automatyczne i manualne (ręczne). Wybór rodzaju jest sprawą indywidualną i zależy od potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa. Niewątpliwie bardzo ważną cechą każdego ekspresu, szczególnie takiego, który jest przeznaczony do obsługi bardzo dużej ilości osób jest wydajność. Inaczej rzecz ujmując ilość filiżanek kawy, które ekspres jest w stanie zrobić w możliwie krótkim czasie, oraz na jednym zbiorniku wody. Standardem wydajności ekspresów ręcznych jest od 100 do 150 filiżanek kawy, natomiast ekspres automatyczny jest w stanie zaparzyć do 200 filiżanek kawy. Poza wydajnością warto przy wyborze profesjonalnego ekspresu do kawy zwrócić uwagę na ilość posiadanych funkcji wyboru, czyli prościej mówiąc ilość rodzajów napojów, które potrafi przygotować konkretny model ekspresu. Kolejnym ważnym czynnikiem jest pojemność zbiornika na wodę i na kawę, przy czym należy zwrócić uwagę zarówno na wielkość pojemnika na kawę ziarnistą, ale też pojemność bojlera. Następnym ważnym parametrem jest też objętość pojemnika na fusy do kawy. Wszystkie te czynniki mają duży wpływ na eksploatację sprzętu.
Dla kogo takie ekspresy?
Profesjonalne ekspresy do kawy są z reguły spotykane przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, wszelkiego rodzaju restauracjach czy kawiarniach. Lokale tego typu z racji specyfiki swojej działalności są poniekąd zmuszone, żeby posiadać sprzęt tego typu, który daje możliwość realizacji dużej ilości zamówień, z którymi na pewno spotykać się będą np. pracownicy kawiarni. Z racji wysokiej ceny i stosunkowo dużego poboru energii oraz dość sporych gabarytów większości takich modeli, nie znajdą one zastosowania na przykład w biurach. Jednak w przypadku lokali gastronomicznych profesjonalny ekspres do kawy jest niezbędnym wyposażeniem.
Inwestycja w profesjonalizm
Pomimo, że zakup profesjonalnego ekspresu do kawy dla lokalu może wiązać się z dość dużym wydatkiem, jednak dzięki takiemu sprzętowi lokal zyska nowe możliwości związane z szybszą i sprawniejszą obsługą klientów i realizacją zamówień. Co przełoży się na ogólną sprawność działania lokalu. W tym celu polecamy zasięgnąć porady fachowców i wybrać sprawdzone na rynku światowym marki typu SAECO lub GAGGIA, które będą służyć przez wiele lat. W ostatecznym rozrachunku profesjonalne ekspresy do kawy w lokalu gastronomicznym czy hotelu przyniosą same korzyści i z całą pewnością zwrócą zainwestowane w niego środki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war
Rozgrzewające zestawy herbat na zimowe wieczory - przewodnik po najlepszych kompozycjach
Herbaty rozgrzewające stanowią naturalną metodę na podniesienie temperatury ciała i poprawę samopoczucia podczas chłodnych dni. Odpowiednio dobrane kompo
Książeczka sanepidowska online. Czy można ją wyrobić zdalnie?
Książeczka sanepidowska, a konkretnie orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, jest dokumentem, który oficjalnie potwierdza brak przeci
Jak wykonać efekt szronu na paznokciach z produktami Cosmetics Zone? Oto instrukcja krok po kroku
Stwórz z nami jedną z najbardziej oryginalnych zimowych stylizacji paznokci. Efekt szronu inspirowany jest mroźnym krajobrazem i jego szlachetnym pięknem. W
Jak umyć okno bez smug?
Mycie okien to jedno z tych zadań, które często odkładamy na później. Jednak gdy w końcu się do niego zabierzemy, chcemy, aby efekt był perfekcyjny. W