Kiedy większość z nas słyszy hasło “ekspres do kawy”, najprawdopodobniej każdemu na myśl przychodzi stosunkowo małe urządzenie, które można znaleźć w biurze, albo czasem w niektórych domach. Rzecz w tym, że poza tymi typowymi dla nas artykułami gospodarstwa domowego, na rynku istnieją też urządzenia profesjonalne, które znajdują też zastosowanie między innymi w lokalach gastronomicznych. Oczywistym jest, że tego typu ekspresy znacznie różnią się od tych, które są przeznaczone do użytku domowego.

Rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy i ich ważne parametry

Podobnie jak w segmencie ekspresów domowych, te profesjonalne też dzielą się na automatyczne i manualne (ręczne). Wybór rodzaju jest sprawą indywidualną i zależy od potrzeb konkretnego przedsiębiorstwa. Niewątpliwie bardzo ważną cechą każdego ekspresu, szczególnie takiego, który jest przeznaczony do obsługi bardzo dużej ilości osób jest wydajność. Inaczej rzecz ujmując ilość filiżanek kawy, które ekspres jest w stanie zrobić w możliwie krótkim czasie, oraz na jednym zbiorniku wody. Standardem wydajności ekspresów ręcznych jest od 100 do 150 filiżanek kawy, natomiast ekspres automatyczny jest w stanie zaparzyć do 200 filiżanek kawy. Poza wydajnością warto przy wyborze profesjonalnego ekspresu do kawy zwrócić uwagę na ilość posiadanych funkcji wyboru, czyli prościej mówiąc ilość rodzajów napojów, które potrafi przygotować konkretny model ekspresu. Kolejnym ważnym czynnikiem jest pojemność zbiornika na wodę i na kawę, przy czym należy zwrócić uwagę zarówno na wielkość pojemnika na kawę ziarnistą, ale też pojemność bojlera. Następnym ważnym parametrem jest też objętość pojemnika na fusy do kawy. Wszystkie te czynniki mają duży wpływ na eksploatację sprzętu.

Dla kogo takie ekspresy?

Profesjonalne ekspresy do kawy są z reguły spotykane przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, wszelkiego rodzaju restauracjach czy kawiarniach. Lokale tego typu z racji specyfiki swojej działalności są poniekąd zmuszone, żeby posiadać sprzęt tego typu, który daje możliwość realizacji dużej ilości zamówień, z którymi na pewno spotykać się będą np. pracownicy kawiarni. Z racji wysokiej ceny i stosunkowo dużego poboru energii oraz dość sporych gabarytów większości takich modeli, nie znajdą one zastosowania  na przykład w biurach. Jednak w przypadku lokali gastronomicznych profesjonalny ekspres do kawy jest niezbędnym wyposażeniem.

Inwestycja w profesjonalizm

Pomimo, że zakup profesjonalnego ekspresu do kawy dla lokalu może wiązać się z dość dużym wydatkiem, jednak dzięki takiemu sprzętowi lokal zyska nowe możliwości związane z szybszą i sprawniejszą obsługą klientów i realizacją zamówień. Co przełoży się na ogólną sprawność działania lokalu. W tym celu polecamy zasięgnąć porady fachowców i wybrać sprawdzone na rynku światowym marki typu SAECO lub GAGGIA, które będą służyć przez wiele lat. W ostatecznym rozrachunku profesjonalne ekspresy do kawy w lokalu gastronomicznym czy hotelu przyniosą same korzyści i z całą pewnością zwrócą zainwestowane w niego środki.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku