CiÄ…gÅ‚y bieg, mÄ™tlik w gÅ‚owie, tysiÄ…c spraw do zaÅ‚atwienia i… jak w tym wszystkim zmieÅ›cić obiad?  Specjalnie z myÅ›lÄ… o takich sytuacjach ludzkość wymyÅ›liÅ‚a dania gotowe, do których wystarczy dorzucić torebkÄ™ ryżu lub garść makaronu, by w dziesięć minut mieć gotowÄ…, peÅ‚nowartoÅ›ciowÄ… potrawÄ™. Oprócz takich oczywistych zastosowaÅ„ gotowych sosów czy daÅ„ w sÅ‚oikach istnieje też szereg innych przepisów z ich wykorzystaniem, dziÄ™ki którym Twój szybki obiad może siÄ™ stać jeszcze ciekawszy. Oto kilka naszych propozycji.

Zapiekana fasolka po bretoÅ„sku Pudliszki – gdy pracujesz z domu

Zdarza siÄ™, że – choć zajÄ™ci i duchem w pracy – ciaÅ‚em jesteÅ›my w domu i możemy sobie pozwolić na przygotowanie nieco bardziej czasochÅ‚onnych potraw obiadowych. Jednym z pomysłów, które warto wtedy wypróbować, jest zapiekana fasolka po bretoÅ„sku Pudliszki. Samo jej przygotowanie do pieczenia zajmuje maksymalnie 5 minut – dość dÅ‚ugi jest po prostu czas oczekiwania na jej upieczenie. By fasolka po bretoÅ„sku Pudliszki dobrze siÄ™ zapiekÅ‚a, przed przeÅ‚ożeniem do do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka zawartość sÅ‚oiczka należy podgrzać w niewielkim rondelku. JeÅ›li chcesz, możesz też dodać np. wiÄ™cej kieÅ‚baski albo przyprawić fasolkÄ™ po swojemu. FasolkÄ™ należy zapiekać w temperaturze 180 st. C przez okoÅ‚o półtorej godziny. Pycha!

Sosy Pudliszki: sos słodko-kwaśny

Podstawowa propozycja podania sosu sÅ‚odko-kwaÅ›nego to prostu podgrzanie go i wymieszanie z ugotowanym ryżem. O ileż ciekawsza jednak bÄ™dzie ta potrawa, gdy dodamy do niej kurczaka w sosie orientalnym! Jak go przyrzÄ…dzić? To bardzo Å‚atwe. Najpierw przygotuj prostÄ… marynatÄ™ – wymieszaj ze sobÄ… 3 Å‚yżki sosu sojowego, 3 drobno posiekane plasterki imbiru i przeciÅ›niÄ™te przez praskÄ™ 2 zÄ…bki czosnku. 35 dag piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i wrzuć do marynaty na okoÅ‚o 15 minut. NastÄ™pnie obficie obtocz zamarynowanego kurczaka w mÄ…ce i usmaż w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu. Sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny przełóż do rondelka, dodaj kurczaka i gotuj razem przez kilka minut. CaÅ‚ość poÅ‚Ä…cz z gotowanym ryżem. Palce lizać!

Wzbogać sosy o własne dodatki

Gotowe sosy Pudliszki majÄ… tÄ™ zaletÄ™, że bez problemu dajÄ… siÄ™ poÅ‚Ä…czyć z dowolnymi dodatkami. Zasadniczo wegetariaÅ„skie, mogÄ… siÄ™ okazać – jak w poprzednim przepisie – Å›wietnÄ… bazÄ… dla dania miÄ™snego. Sos pieczarkowy, paprykowy czy oryginalny do spaghetti możesz np. uzupeÅ‚nić o podsmażonÄ… kieÅ‚baskÄ™ albo chrupiÄ…ce skwarki z boczku. To samo z sosem boloÅ„skim – choć ten, w swej klasycznej wersji, lubi siÄ™ raczej z podsmażonym miÄ™sem mielonym. Sos chiÅ„ski natomiast bÄ™dzie siÄ™ Å›wietnie komponowaÅ‚ z wieprzowinÄ… – np. z pokrojonÄ… w drobne kawaÅ‚ki oraz podsmażonÄ… polÄ™dwiczkÄ… wieprzowÄ…. A jeÅ›li zaszalejesz i do caÅ‚oÅ›ci dodasz pokrojonego w kostkÄ™ ananasa… Pycha!

MożliwoÅ›ci jest wiele – wystarczy tylko otworzyć siÄ™ na eksperymentowanie. Powodzenia!

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Makaron spaghetti ugotowany ile waży

Wersja do druku