Sosy Pudliszki: pomysły na szybki obiad

Zapiekana fasolka po bretońsku Pudliszki – gdy pracujesz z domu
Zdarza się, że – choć zajęci i duchem w pracy – ciałem jesteśmy w domu i możemy sobie pozwolić na przygotowanie nieco bardziej czasochłonnych potraw obiadowych. Jednym z pomysłów, które warto wtedy wypróbować, jest zapiekana fasolka po bretońsku Pudliszki. Samo jej przygotowanie do pieczenia zajmuje maksymalnie 5 minut – dość długi jest po prostu czas oczekiwania na jej upieczenie. By fasolka po bretońsku Pudliszki dobrze się zapiekła, przed przełożeniem do do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka zawartość słoiczka należy podgrzać w niewielkim rondelku. Jeśli chcesz, możesz też dodać np. więcej kiełbaski albo przyprawić fasolkę po swojemu. Fasolkę należy zapiekać w temperaturze 180 st. C przez około półtorej godziny. Pycha!
Sosy Pudliszki: sos słodko-kwaśny
Podstawowa propozycja podania sosu słodko-kwaśnego to prostu podgrzanie go i wymieszanie z ugotowanym ryżem. O ileż ciekawsza jednak będzie ta potrawa, gdy dodamy do niej kurczaka w sosie orientalnym! Jak go przyrządzić? To bardzo łatwe. Najpierw przygotuj prostą marynatę – wymieszaj ze sobą 3 łyżki sosu sojowego, 3 drobno posiekane plasterki imbiru i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. 35 dag piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i wrzuć do marynaty na około 15 minut. Następnie obficie obtocz zamarynowanego kurczaka w mące i usmaż w głębokim tłuszczu. Sos słodko-kwaśny przełóż do rondelka, dodaj kurczaka i gotuj razem przez kilka minut. Całość połącz z gotowanym ryżem. Palce lizać!
Wzbogać sosy o własne dodatki
Gotowe sosy Pudliszki mają tę zaletę, że bez problemu dają się połączyć z dowolnymi dodatkami. Zasadniczo wegetariańskie, mogą się okazać – jak w poprzednim przepisie – świetną bazą dla dania mięsnego. Sos pieczarkowy, paprykowy czy oryginalny do spaghetti możesz np. uzupełnić o podsmażoną kiełbaskę albo chrupiące skwarki z boczku. To samo z sosem bolońskim – choć ten, w swej klasycznej wersji, lubi się raczej z podsmażonym mięsem mielonym. Sos chiński natomiast będzie się świetnie komponował z wieprzowiną – np. z pokrojoną w drobne kawałki oraz podsmażoną polędwiczką wieprzową. A jeśli zaszalejesz i do całości dodasz pokrojonego w kostkę ananasa… Pycha!
Możliwości jest wiele – wystarczy tylko otworzyć się na eksperymentowanie. Powodzenia!
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma fasolka po bretońskuMakaron spaghetti ugotowany ile waży
DRUKUJ
Szukaj
Które tabletki na wzmocnienie odporności są skuteczne. Poznaj opinie o produkcie Grinday Imuno. Moja recenzja.
Obniżoną odporność obserwuje się najczęściej u ludzi prowadzących siedzący tryb życia, stosujących niezdrową dietęoraz u osób zmagających się ze stresem.
Dywan do kuchni - czy to dobry pomysł?
Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie w każdym domu i nie mówimy tu jedynie o przygotowywaniu posiłków, ale również o tym, że jest ona „
Wyróżnij się w ZIMNO
Spędzając aktywnie czas w otoczeniu natury, niezależnie od pory roku potrzebna nam wysokiej jakości odzież, która sprosta największym wymaganiom. Warto jednak p
Krzesła skandynawskie, czyli jakie? Co je wyróżnia i dlaczego warto je kupić?
Styl skandynawski to jeden z najpopularniejszych nurtów wnętrzarskich od wielu lat. Charakteryzuje się prostotą, minimalizmem oraz oszczędnością w dodatkach i s
Wszystko, co trzeba wiedzieć o pierścionku zaręczynowym
Propozycja ślubu to coś, na co czeka wiele kobiet. Jednak sama decyzja nie wystarczy. Równie ważny jest pierścionek zaręczynowy, który stanowi sym