O skuteczności działania płyty indukcyjnej można mówić wiele. Gwarantuje ona znacznie wyższą efektywność grzewczą niż standardowe kuchenki, a do tego pozwala na skorzystanie z wielu funkcji dodatkowych. Połączenie jej z okapem zagwarantuje niesamowity komfort przyrządzania posiłków.

Taki zestaw przyda się nie tylko osobom często gotującym. Możliwości płyty i odpowiednio dobranego okapu docenią także ci, którzy z kuchni starają się korzystać w sposób bardzo ograniczony.  Żeby jednak to wszystko stało się możliwe, konieczny jest przemyślany dobór dostępnych na rynku urządzeń. Za sprawą poniższego tekstu, postaramy się ułatwić Wam to zadanie.

Jaka płyta indukcyjna?

Popularność omawianych urządzeń związana jest ze sposobu ich działania. Za sprawą wykorzystania szybkozmiennego pola elektromagnetycznego, możliwe jest natychmiastowe załączenie pół grzewczych, które przekazują ciepło w sposób równomierny i niezwykle skuteczny. Dzięki temu proces gotowania jest po prosty efektywniejszych – potrawy przyrządzane są szybciej, przy wykorzystaniu mniejszej ilości energii.

To jednak nie wszystko. Płyta indukcyjna jest niezwykle bezpieczna w użyciu. Nagrzewa się wyłącznie wyznaczone pole, reszta blatu pozostaje chłodna. Nie musimy więc martwić się przypadkowym oparzeniem. Dzięki dodatkowym funkcjom, gotowanie okaże się także zdrowsze  - potrawy tracą bowiem znacznie mniej witamin i innych wartości odżywczych.

I to właśnie na podstawie obsługiwanych funkcji powinniśmy dokonywać wyboru płyty indukcyjnej. Jaki może być zakres jej działania?

  • Programator – przy jego pomocy możemy dokładnie ustalić, przez jaki czas płyta będzie funkcjonować. Niektóre modele posiadają wbudowane programy, dostosowane do konkretnych potraw (np. do gotowania makaronu).
  • Regulacja temperatury – może być dostosowywana w sposób automatyczny lub ręcznie – wystarczy wprowadzić stosowne ustawienia.
  • Rozpoznawanie naczynia – pola grzewcze posiadają specjalne czujniki, które rozpoznają kształt naczynia i na tej podstawie dostosowują ilość wykorzystywanej energii. Wiele płyty automatycznie się wyłącza, gdy podniesiemy naczynie. Jak już wspomnieliśmy, warto rozglądnąć się za urządzeniami, które nie posiadają narzuconych pól grzewczych, dzięki czemu garnek czy patelnie możemy położyć w dowolnym miejscu.
  • Szybkie gotowanie – wiele płyt indukcyjnych posiada funkcję „booster”, która pozwala czasowo zwiększyć moc grzewczą, dzięki czemu możemy znacznie szybciej przygotować potrawę.
  • Wskaźniki – wymienić można między innymi wskaźniki ciepła resztkowego, zalegania ciepła oraz temperatury.

Jak widać, korzystanie z płyty indukcyjnej może być bardzo sprawne i proste. Pamiętać musimy jednak o tym, że może posiadanie wymaga użycia specjalnych naczyń, wykonanych z materiału ferromagnetycznego. W przeciwnym wypadku, pole grzewcze nie zostanie uruchomione.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakup płyty? Przede wszystkim na jej wymiary i kształt, tak aby możliwe stało się zamontowanie jej w naszej kuchni. Oczywiście nie możemy zapomnieć także o sprawdzeniu liczby i kształtu pól grzewczych – producenci najczęściej przygotowują dwa duże i dwa małe pola, jednak na rynku dostępne są także modele z dwoma, pięcioma, sześcioma, a nawet ośmioma polami.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o sposobach sterowania płytą. Zazwyczaj przebiega ono przy użyciu wbudowanego panelu LCD, jednak zakupić można również urządzenia z pokrętłami lub elektronicznymi suwakami (slidery). Nowoczesne płyty indukcyjne mogą być sterowane również przy użyciu smartfona lub tabletu.

Jaki okap kuchenny?

Skoro wiemy już, na jakie płyty indukcyjne warto zwrócić uwagę, przyszła pora na dobranie do nich okapu. W wielu kuchniach jest on niezbędny – pozwala bowiem na skuteczne odprowadzenie powstającej pary wodnej, a także wszelkich zapachów. Dzięki tego urządzeniu, na ścianach nie osiada się również tłuszcz i inne zanieczyszczenia.

Przed dokonaniem zakupu należy przede wszystkim zastanowić się, jakiego rodzaju okap nas interesuje. Główny podział uwzględnia pochłaniacze oraz okapy w postaci wyciągu. Pierwszy typ charakteryzuje się możliwością pracy bez podłączania go do szybu wentylacyjnego.

Taki okap posiada zazwyczaj specjalny filtr, który zatrzymuje zanieczyszczenia. Filtr może być metalowy (zatrzymuje on cząstki tłuszczu, nie musi być wymieniany, konieczne jest tylko jego czyszczenie), węglowy (filtruje powietrze i oddaje je z powrotem do pomieszczenia) lub flizelinowy (również pochłania cząstki tłuszczu, jednak musi być wymieniany co kilka miesięcy). Jeżeli chodzi o wyciągi, mamy tu do czynienia z okapami podłączanymi do szybu wentylacyjnego.

Warto wspomnieć o tym, że na rynku znajdują się specjalne odmiany okapów. Spośród nich wymienić można urządzenia teleskopowe, które posiadają szufladę (jej wysunięcie zwiększa powierzchnie urządzenia), a także wyspowe, mocowane w suficie.

Decydując się na zakup okapu, pod uwagę powinniśmy wziąć przede wszystkim wymiary płyty indukcyjnej, a także wymiary samej kuchni. Im większe pomieszczenie, tym okap powinien być wydajniejszy. Najlepiej jest wykonać następujące obliczenia – powierzchnię kuchni (wysokość * metraż) mnożymy przez 6. Okap kuchenny musi bowiem w ciągu godzinny co najmniej sześciokrotnie przefiltrować powietrze.

Na rynku znajdziemy zarówno standardowe okapy sterowane mechanicznie, jak i modele wyposażone w elektroniczne panele dotykowe. Nowoczesne urządzenia obsługują również wiele funkcji dodatkowych. Jakich na przykład?

  • Regulacja oświetlenia – jak wiadomo, większość okapów posiada wbudowane oświetlenie, jednak niektóre z nich pozwalają dostosować jego moc do pory dnia i naszych potrzeb.
  • Czujnik czyszczenia – poinformuje nas o tym, że filtr wymaga czyszczenia lub wymiany.
  • Automatyczne włączanie – zazwyczaj funkcja ta jest realizowana przy pomocy specjalnych sensorów zapachowych.
  • Tryb turbo – pozwala na znaczne zwiększenie mocy urządzenia. Funkcja przydatna, gdy jesteśmy w trakcie intensywnego gotowania.

A może robot kuchenny?

Okaże się on doskonałym uzupełnieniem powyższego zestawu. Taki robot zdecydowanie skrócić czas przygotowywania rozmaitych posiłków. Na rynku znajdują się bowiem urządzenia, które łączą w sobie funkcje miksera, blendera, sokowirówki, wyciskarki, młynka, maszynki do mielenia, oraz noży.

Przed zakupem warto sprawdzić podstawowe parametry robota (moc, ilość wykonywanych obrotów), a także zakres obsługiwanych funkcji. Dotyczą one między innymi dodatkowych zabezpieczyć i trybu turbo.

W tak wyposażonej kuchni gotowanie okaże się dużo wygodniejsze i przyjemniejsze. Wszystko to sprawia, że warto zainteresować się wymienionymi wyżej sprzętami.



Podobne artykuły: