Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy. Ten napój jest obecny rano, po pracy, w porze lunchu, właściwie w każdej sytuacji, kiedy mamy na niego ochotę. Najważniejszy jest jej aromat, smak i to, że są jej różne rodzaje, dzięki czemu codziennie można delektować się inną. No właśnie, ale tu pojawia się jeszcze kolejna ciekawa kwestia: jak wiele zależy od tego, czy jest to kawa ziarnista czy rozpuszczalna? Która jest lepsza, warta polecenia?


Produkcja kawy mielonej i rozpuszczalnej. Jak wygląda?

Zacznijmy jednak od różnic między tymi dwoma napojami, a oczywiście najważniejsza jest taka, że produkuje się je w odmienny sposób. Kawa mielona powstaje przez zmielenie ziaren kawy palonej, nie występują zaś tu żadne skomplikowane procesy technologiczne. Nie ma zbędnych dodatków, które mogłyby niepotrzebnie wpłynąć na smak kawy.

Rozpuszczalna zaś jest wyciągiem z kawy palonej, który jest poddany wysokiemu ciśnieniu, a później czyszczeniu, filtrowaniu i suszeniu. Niestety, do tej produkcji zużywane jest ziarno gorszej produkcji, bo te lepsze trafia do kawy mielonej. Już na tej podstawie łatwiej ocenić, dlaczego to kawa mielona jest lepszym wyborem, ale zastanówmy się też, jakie poza tym występują plusy jej spożywania?

Ważne zalety kawy ziarnistej?

Bardzo ważnym plusem kawy mielonej jest to, że jest zdecydowanie bliższa naturze. Jak wspomnieliśmy wcześniej, nie ma żadnych dodatków, które mogą wpływać na gorszy smak, ale tym bardziej negatywnie na organizm. Do jej produkcji wykorzystuje się tylko ziarno najwyższej jakości, jednocześnie kawa tego rodzaju zawiera więcej kofeiny, więc dla osób, które lubią prawdziwie mocny napój tego typu, będzie idealna.

Ponadto, kawa mielona zawiera bardzo dużo antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, a to wpływa na spowolnienie procesu starzenia się, jak i ogranicza podatność zachorowania na popularne choroby cywilizacyjne. Warto też pamiętać, że sam proces parzenia kawy mielonej ma wielki wpływ na nasze zdrowie. Najlepsza jest filtrowana, zaparzana w ekspresie, mniej zdrowa jest kawa mielona gotowana bądź zalewa wrzątkiem (choć i tak jest lepsza niż rozpuszczalna).

Jeśli więc kochamy kawę i nie wyobrażamy sobie bez niej życia, to pamiętajmy, żeby wybierać jak najlepszą naturalną kawę, taką jak kawa ziarnista Illy, która ma cudowne, zdrowotne składniki, lepszy smak, aromat, doskonale wpływa na nasze samopoczucie. Szkoda czasu na kawy rozpuszczalne, w których więcej chemii niż smaku tego pysznego napoju.

 

 


Podobne artykuły: