Kromka chleba na zdrowie
Pachnący, chrupiący, rumiany… chleb jeszcze parę lat temu był obowiązkowym składnikiem codziennej diety. Podstawa śniadań, kolacji, przekąsek, a także nierzadko dodatek do obiadu. Dzisiaj często postrzegany jako przyczyna nadmiernej masy ciała i alergii pokarmowych. Gdzie w takim razie leży prawda? Czy w codziennej zdrowej diecie możemy go spożywać czy lepiej z niego zrezygnować?
Wg danych GUS na przestrzeni ostatnich 25 lat spożycie pieczywa spadło o ponad 50% z poziomu 100 kg na osobę rocznie w 1981 roku do zaledwie 45,3 kg w roku 2016. Z najnowszego raportu GfK dotyczącego rynku pieczywa wynika, że główną przyczyną tej sytuacji jest dbanie o właściwą masę ciała.
- W rzeczywistości jednak chleb może pomagać w redukcji nadmiernej masy ciała i sprzyjać utrzymaniu szczupłej sylwetki - mówi Paulina Gąsiewska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia - Nisko przetworzone produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego. Przykładowo, chleb żytni pełnoziarnisty zawiera ponad 9 g błonnika w 100 g, co daje pokrycie blisko 30% zalecanego dziennego spożycia tego składnika. Dla porównania, zawartość włókna pokarmowego w 100 gramach kajzerki, to jedynie 1,9 g, w chlebie baltonowskim – 3,3 g. Zawartość błonnika pokarmowego w nisko przetworzonych produktach piekarniczych jest często kilkukrotnie wyższa niż w większości warzyw i owoców. To właśnie błonnik ułatwia utrzymanie smukłej sylwetki i redukcję nadprogramowych kilogramów, a przy okazji wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i wybranych chorób nowotworowych.
W pogoni za szczupłą sylwetką nie tylko ograniczamy spożycie chleba. Coraz częściej osoby zdrowe eliminują również inne produkty zbożowe z diety, przechodząc na dietę bezglutenową, wierząc, że to zdrowszy sposób odżywiania, który pomoże im w szybki sposób zrzucić zbędne kilogramy.
- Niestety pogląd, że dieta bezglutenowa działa odchudzająco, nie ma żadnego uzasadnienia naukowego – mówi ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ Magdalena Siuba – Strzelińska. – Dodatkowo, źle zbilansowana może prowadzić do niedoborów błonnika, witamin z grupy B, magnezu, cynku czy selenu, których źródłem są właśnie produkty zbożowe, w tym pieczywo. Uleganie modom i wykluczenie z diety pełnoziarnistego chleba nie jest wskazane dla zdrowych osób. Oczywiście, nie oznacza to jednak, że możemy się objadać bezkarnie pieczywem, szczególnie wysoko przetworzonym. Trzeba zwracać uwagę na jakość pieczywa i jego skład, rodzaj użytej mąki. Jeśli szczupła sylwetka jest dla nas rzeczywiście ważna i chcemy czuć się zdrowo, zmieńmy nawyki żywieniowe i zamiast zwykłej pszennej bułki wybierzmy kromkę razowego chleba.Możemy też upiec własny chleb. Już dziś co czwarty konsument średnio dwa razy w miesiącu samodzielnie wypieka pieczywo w domu. Wspólne pieczenie chleba może być frajdą dla całej rodziny. Własnoręcznie upieczony chleb domowy wypełni swoim zapachem cały dom i zapewni zdrowie wszystkim domownikom.
Szukaj
5 najpiękniejszych ozdób bożonarodzeniowych na okno
Święta Bożego Narodzenia to dla bardzo wielu osób niezwykle ważny okres. Nie powinno więc dziwić, że każda z nich stara się, by jej dom czy mieszkanie było pięk
Przekonaj się, że odwrócenie siwienia włosów jest możliwe. Poznaj GR-7 Professional!
Lubimy innowacje – żyjemy przecież w czasach, w których nieustannie wprowadza się na rynek nowości. Tym bardziej są one pożądane przez konsumentów, jeśli
Buty sportowe zimowe - sprawdź, co się będzie nosić tej zimy!
Jakie powinny być idealne buty sportowe zimowe? Ciepłe, nieprzemakalne, wygodne i przede wszystkim modne! Poznaj bestsellery Go Sport i sprawdź, co się będzie n
Zdjęcie do paszportu lub dowodu osobistego – jak powinno wyglądać?
Dowód osobisty jest obowiązkowym dokumentem każdego pełnoletniego obywatela lub obywatelki Polski. Paszport jest natomiast dokumentem koniecznym w przypa
Wątróbka z indyka - pomysł, na smaczny, szybki i tani obiad
Zdania są podzielone, jedni ją kochają drudzy nienawidzą. Często okazuje się, że ci drudzy po prostu nigdy nie mieli okazji zjeść dobrze przyrządzonej wątr&oacu