Z zazdrością przyglądasz się dekoracjom wypieków w cukierniach? Nie masz pomysłu, jak udekorować tort z okazji urodzin, chrztu, imprezy dla dzieci lub innej okoliczności? Tort to wypiek podawany, by uczcić ważne chwile. Powinien zachwycać nie tylko swoim doskonałym smakiem, ale i wyglądem. W końcu nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami. Sprawdź nasze propozycje na niezwykle proste i wyjątkowo efektowne dekoracje tortu na różne okazje!

1. Uniwersalna polewa czekoladowa

Idealnie błyszcząca i pozbawiona nieprzyjemnych grudek domowa polewa czekoladowa to jeden z najprostszych, a jednocześnie najlepszych sposobów ozdabiania wypieków. Doskonale sprawdzi się jako dekoracja tortu na każdą niemal okazję. Do jej przygotowania użyj koniecznie dobrej jakości czekolady z dużą zawartością kakao. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę wymieszaj z łyżeczką masła – dzięki temu szybko zaschnie i będzie pięknie połyskiwać na wypieku. Smak polewy podkręcisz dodatkiem ulubionego aromatu lub przyprawami, na przykład cynamonem lub chili Jeśli lubisz eksperymentować, na powierzchni zastygniętej polewy czekoladowej możesz zrobić za pomocą widelca lub łyżeczki oryginalne wzorki.

2. Dekoracja tortu słodkościami

Największej kreatywności wymaga przede wszystkim dekoracja tortów dla dzieci. Jeśli przed Tobą urodziny pociechy, spraw jej i jej rówieśnikom nie lada niespodziankę, przygotowując ozdoby z batonów. Wystarczy, że na bokach tortu naniesiesz warstwę jasnego kremu i przykleisz do niego ulubione dziecięce batony. Całość przewiąż następnie wstążką, by batoniki trzymały się na swoim miejscu. Zamiast batonów możesz użyć też ciasno ułożonych czekoladowych draży, kolorowych groszków, miękkich pianek czy żelków. Starszym smakoszom z pewnością do gustu przypadną eleganckie pralinki oraz orzechy i rodzynki w czekoladzie.

3. Kakaowa dekoracja tortu

Doskonałą ozdobą tortu są też różnego rodzaju wzory i kształty na jego powierzchni. Możesz je uzyskać za pomocą kakao. Jedyne, co musisz zrobić, to przygotować odpowiedni szablon. W tym celu na kartonie odrysuj potrzebny Ci kształt – serduszko, kwiat czy zwierzątko, dopasowany do okoliczności. Nożyczkami wytnij szablon i połóż go na wierzchu tortu. Przez otwór w szablonie posypuj kakao za pomocą sitka.

4. Tort  z dekoracją z owoców

Jeśli lubisz kolory, z pewnością spodoba Ci się owocowa dekoracja tortu. Idealnie sprawdzi się ona zwłaszcza latem, kiedy dostępne są różne owoce – truskawki, jagody, winogrono, porzeczki i inne. Zimą możesz sięgnąć po suszone owoce. Dekorowanie zacznij od ułożenia wianuszka z owoców wokół tortu – użyj do tego twardych, mniej soczystych owoców. Wewnątrz układaj miękkie, podzielone na mniejsze części owoce. Uzyskany efekt podkreślisz poprzez zalanie tortu galaretką. By ta nie spływała po bokach tortu, użyj specjalnej cukierniczej opaski.

5. Tort udekorowany lukrem

Do dekoracji tortu możesz też użyć masy cukrowej, która idealnie komponuje się zwłaszcza z delikatnymi wypiekami w angielskim stylu, przygotowywanymi na specjalne okazje. Kupiony gotowy lub samodzielnie przyrządzony lukier plastyczny jest miękki i elastyczny, a dzięki temu łatwy w nakładaniu. Cienko rozwałkowany i wygładzony ręką lukier nanieś ostrożnie na tort, zaczynając od góry i schodząc w dół wypieku. Jedną ręką wygładzaj masę, by nie pozostały na niej żadne nierówności. Nadmiar masy obetnij nożyczkami. Słodkie dzieło sztuki możesz dodatkowo ozdobić przygotowanymi z masy w innym kolorze kwiatkami, serduszkami, cyferkami czy liczbami.

Wiesz już, jak zrobić dekorację tortu, która będzie jednocześnie prosta i efektowna. Gotowy do stworzenia wyjątkowego zdobienia, które nie będzie odbiegać od profesjonalnych cukierniczych wyrobów? Powodzenia!


Podobne artykuły: