Rodzaje patelni - sprawdź, jaką patelnie wybrać
Patelnia to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni i bez dwóch zdań każdy powinien ją mieć. Są patelnie teflonowe, granitowe, ceramiczne, żeliwne i emaliowane. Pokryte specjalną powłoką uniemożliwiającą przywieranie i takie, dzięki którym smażona potrawa się nie przypali. Wybór naprawdę nie jest prosty. Jedne lepiej sprawdzają się na kuchenkach gazowych, kiedy inne przeznaczone są do użytku na płytach indukcyjnych. Są też specjalne patelnie do przygotowywania konkretnych potraw jak np. naleśniki. Dziś bliżej przyjrzymy się patelniom granitowym i patelniom na indukcję.
Patelnia granitowa – wady i zalety
Patelnia granitowa w wielu wzbudza mieszane uczucia ze względu na swój wygląd. Co prawda nie wygląda jak typowa patelnia jednak jej niepowtarzalne właściwości sprawiają, że bez dwóch zdań powinna znaleźć się także i w Twojej kuchni. Ma bardzo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jej powłoka nie ulega uszkodzeniu nawet wtedy, gdy do mieszania potraw przyrządzanych na patelni wykorzystuje się akcesoria kuchenne wykonane z metalu. Dodatkowo patelnie granitowe bardzo częste objęte są kilkuletnią gwarancją producenta. Warto też wspomnieć, że podczas smażenia potrawy nie przywierają do patelni, gdyż została ona pokryta powłoką non-stick. Dzięki temu potrawy są smaczniejsze i lepiej się prezentują, a samą patelnię znacznie łatwiej jest utrzymać w czystości. Wbrew pozorom patelnie granitowe wcale nie są ciężkie. Są bardzo funkcjonalne i reprezentują wysokiej jakości walory wizualne.
Patelnia na kuchenkę indukcyjną
Patelnia na indukcje, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona jest do użytku na kuchenkach indukcyjnych. Aby przekonać się, czy wybrana przez nas patelnia jest patelnią indukcyjną, sprawdzamy jej dno. Najłatwiej ocenić to wizualnie przysuwając do jej dna magnes, który powinien się przyczepić. Samo dno powinno być też płaskie, gdyż patelnie z wybrzuszeniem nie będą dobrze współpracować z kuchenką indukcyjną.
Najlepiej wybrać patelnię z ceramiczną powłoką odporną na wysoką temperaturę, zapobiegającą przywieraniu potraw. Do użytku na kuchenkach indukcyjnych zdecydowanie nadają się patelnie żeliwne bądź wykonane ze stali. Wykonane z aluminium lub miedzi lepiej omijać szerokim łukiem. Nie poleca się także tradycyjnej ceramiki oraz nowoczesnego szkła. Zanim dokonasz zakupu patelni, sprawdź koniecznie, czy jest ona dedykowana płycie indukcyjnej, aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?
Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielę
Przeprowadzki międzymiastowe z Wrocławia. Jaką firmę wynająć?
Przeprowadzka międzymiastowa to spore wyzwanie, zwłaszcza jeśli masz sporo rzeczy, które chcesz przewieźć. Pakowanie, transport mebli, załatwianie
Regeneracja i skuteczna ochrona - klucze do jesiennej pielęgnacji
W centrum jesiennej pielęgnacji jest skuteczna regeneracja i ochrona skóry. Eksperci wskazują, że niezastąpiona kombinacja składników ak
KASZA JAGLANA – SPRZYMIERZENIEC NASZEGO ZDROWIA I URODY
Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Obfituje w ważne witaminy i składniki mineralne: witaminę E, witaminy z grupy B, magnez i lecytynę. Dostarcza krzem
Miód – naturalny składnik w kosmetykach i pielęgnacji zdrowia
Miód od wieków jest ceniony nie tylko jako smaczny i zdrowy dodatek do diety, ale także jako potężny składnik w pielęgnacji urody i zdrowia.