Makaron, czyli smakołyk najczęściej wytwarzany z mąki, wody i jajek to jeden z charakterystycznych składników kuchni włoskiej. Mieszkańcy południa Europy chętnie dodają go do mięs, warzyw i owoców morza tworząc przepyszne pasty, które obok pizzy są najpopularniejszym daniem z regionu Morza Śródziemnego. Nie dziwi więc, że powstało wiele rodzajów tego przysmaku.

Tagliatelle

Ten gatunek makaronu swojÄ… genezÄ™ ma na północy WÅ‚och, a konkretnie w regionie Emilia Romania, którego stolicÄ… jest Bolonia. WedÅ‚ug niektórych źródeÅ‚ historycznych mógÅ‚ goÅ›cić już nawet na stole weselnym Lukrecji Borgi i Alfonsa I d’Este, ksiÄ™cia Ferrary. Tagliatelle charakteryzuje siÄ™ pÅ‚askim ksztaÅ‚tem, który przypomina wstążeczki o sporej dÅ‚ugoÅ›ci (nawet do 1 cm). Ma też nieco szorstkÄ… i chropowatÄ… strukturÄ™. Podawany jest z sosami (miÄ™dzy innymi z sosem boloÅ„skim) oraz pesto. Sprzedawany jest także w wersji zielonej, z dodatkiem szpinaku.

Penne

Zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj makaronu. ObowiÄ…zkowy skÅ‚adnik menu restauracji wÅ‚oskich, np. https://www.estella.pl. W odróżnieniu od tagliatelle pochodzi z poÅ‚udniowych WÅ‚och, a dokÅ‚adnie z Kampanii (główny oÅ›rodek to Neapol). Makaron penne nazywany jest też czÄ™sto rurkami (ich wielkość odpowiada rozmiarowi maÅ‚ego palca u dÅ‚oni). Penne produkowane jest z pszenicy durum, ale coraz częściej można spotkać je w wersji bezglutenowej – z kukurydzy lub ryżu. Wielu producentów decyduje siÄ™ też na dystrybucjÄ™ penne z dodatkiem szpinaku lub suszonych pomidorów. Do jakich daÅ„ pasuje ten makaron? Najczęściej używany jest do zapiekanek, zup. Åšwietnie Å‚Ä…czy siÄ™ też z pesto lub z sosami na bazie Å›mietany lub serka marscapone. Wiele osób przygotowuje też saÅ‚atki z penne, np. z kurczakiem wÄ™dzonym lub warzywami. Ten makaron dostÄ™pny jest zarówno w wersji karbowanej, jak i gÅ‚adkiej.

Tortellini

Makaron, który swoim kształtem przypomina malutkie pierożki typu uszka. Co wyróżnia tortellini (oprócz kształtu) na tle innych włoskich makaronów? Przede wszystkim to, że oprócz ciasta zawiera także warsz. Tortellini nadziewane są masą mięsną, wegetarianie zaś mogą wybierać wersję z nadzieniem serowym lub grzybowym. Według niektórych przekazów inspiracją dla powstania tortellini był kształt kobiecego pępka lub charakterystyczny dla włoskich budynków motyw żółwia. Obecnie w sprzedaży dostępne są tortellini świeże, suszone lub mrożone. Podobnie jak w przypadku innych makaronów coraz częściej pojawiają się urozmaicenia w postaci dodania do ciasta suszonego szpinaku lub pomidorów.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Pieczony kurczak nadziewany 100 g Ile kalori ma
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronu

Wersja do druku