Makaron, czyli smakołyk najczęściej wytwarzany z mąki, wody i jajek to jeden z charakterystycznych składników kuchni włoskiej. Mieszkańcy południa Europy chętnie dodają go do mięs, warzyw i owoców morza tworząc przepyszne pasty, które obok pizzy są najpopularniejszym daniem z regionu Morza Śródziemnego. Nie dziwi więc, że powstało wiele rodzajów tego przysmaku.

Tagliatelle

Ten gatunek makaronu swoją genezę ma na północy Włoch, a konkretnie w regionie Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia. Według niektórych źródeł historycznych mógł gościć już nawet na stole weselnym Lukrecji Borgi i Alfonsa I d’Este, księcia Ferrary. Tagliatelle charakteryzuje się płaskim kształtem, który przypomina wstążeczki o sporej długości (nawet do 1 cm). Ma też nieco szorstką i chropowatą strukturę. Podawany jest z sosami (między innymi z sosem bolońskim) oraz pesto. Sprzedawany jest także w wersji zielonej, z dodatkiem szpinaku.

Penne

Zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj makaronu. Obowiązkowy składnik menu restauracji włoskich, np. http://www.estella.pl. W odróżnieniu od tagliatelle pochodzi z południowych Włoch, a dokładnie z Kampanii (główny ośrodek to Neapol). Makaron penne nazywany jest też często rurkami (ich wielkość odpowiada rozmiarowi małego palca u dłoni). Penne produkowane jest z pszenicy durum, ale coraz częściej można spotkać je w wersji bezglutenowej – z kukurydzy lub ryżu. Wielu producentów decyduje się też na dystrybucję penne z dodatkiem szpinaku lub suszonych pomidorów. Do jakich dań pasuje ten makaron? Najczęściej używany jest do zapiekanek, zup. Świetnie łączy się też z pesto lub z sosami na bazie śmietany lub serka marscapone. Wiele osób przygotowuje też sałatki z penne, np. z kurczakiem wędzonym lub warzywami. Ten makaron dostępny jest zarówno w wersji karbowanej, jak i gładkiej.

Tortellini

Makaron, który swoim kształtem przypomina malutkie pierożki typu uszka. Co wyróżnia tortellini (oprócz kształtu) na tle innych włoskich makaronów? Przede wszystkim to, że oprócz ciasta zawiera także warsz. Tortellini nadziewane są masą mięsną, wegetarianie zaś mogą wybierać wersję z nadzieniem serowym lub grzybowym. Według niektórych przekazów inspiracją dla powstania tortellini był kształt kobiecego pępka lub charakterystyczny dla włoskich budynków motyw żółwia. Obecnie w sprzedaży dostępne są tortellini świeże, suszone lub mrożone. Podobnie jak w przypadku innych makaronów coraz częściej pojawiają się urozmaicenia w postaci dodania do ciasta suszonego szpinaku lub pomidorów.


Podobne artykuły: