Omlet Marty
Spis treści
Autor Marta Kosmider-Jones
Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Po pierwsze przygotowanie i gotowanie zabiera mniej niż 10 minut, po drugie jest to potrawa bardzo tania a jednocześnie nieziemsko smaczna i zdrowa. Do wykonania Omleta możecie użyć wszystko co uda wam się znaleść w lodowce. Kombinacje mogą być bardzo różne, w zależności od zawartości lodówki jak tez własnych upodobań. Poniższy przepis jest moim ulubionym!!!
SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB
jaja (2 na osobę)
1/2 cukini
brokuły (2-3 średniej wielkości cząstki)
szynka lub bekon (plasterek lub dwa)
1/4 cebuli
3-4 pieczarki
pomidor
żółty ser
sól i pieprz
masło i olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE I GOTOWANIE
Tłuszcz (1 łyżka oleju i 1 łyżka masła) rozgrzewamy na patelni.Cebule kroimy w kostkę, wędlinę tniemy w paseczki i smażymy za tłuszczu.Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cząstki wielkości ok. 1cm, i smażymy z cebula i mięsem.Jaja wbijamy do naczynia i bijemy z solą i pieprzem przez ok 2-3 minuty. Kiedy warzywa są już lekko podsmażone wlewamy jaja na patelnie i zmniejszamy gaz do minimum. Gdy jaja zsiada się, posypujemy całość startym żółtym serem. Zdejmujemy patelnie z gazu i wkładamy ja pod grill. Jeśli nie mamy grilla można użyć piekarnik lub zwyczajnie przykryć pokrywka i pozostawić patelnie na gazie. Muszę przyznać ze rozgrzany grill jest najlepszy gdyż omlet pięknie wtedy rośnie, a ser się podpieka, ale pod zwykłą pokrywka tez powinien się udać.
Powodzenia i smacznego,
Wersja do druku
SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB
jaja (2 na osobę)
1/2 cukini
brokuły (2-3 średniej wielkości cząstki)
szynka lub bekon (plasterek lub dwa)
1/4 cebuli
3-4 pieczarki
pomidor
żółty ser
sól i pieprz
masło i olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE I GOTOWANIE
Tłuszcz (1 łyżka oleju i 1 łyżka masła) rozgrzewamy na patelni.Cebule kroimy w kostkę, wędlinę tniemy w paseczki i smażymy za tłuszczu.Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cząstki wielkości ok. 1cm, i smażymy z cebula i mięsem.Jaja wbijamy do naczynia i bijemy z solą i pieprzem przez ok 2-3 minuty. Kiedy warzywa są już lekko podsmażone wlewamy jaja na patelnie i zmniejszamy gaz do minimum. Gdy jaja zsiada się, posypujemy całość startym żółtym serem. Zdejmujemy patelnie z gazu i wkładamy ja pod grill. Jeśli nie mamy grilla można użyć piekarnik lub zwyczajnie przykryć pokrywka i pozostawić patelnie na gazie. Muszę przyznać ze rozgrzany grill jest najlepszy gdyż omlet pięknie wtedy rośnie, a ser się podpieka, ale pod zwykłą pokrywka tez powinien się udać.
Powodzenia i smacznego,
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają pieczarki gotowaneWersja do druku
Szukaj
Wyjątkowa sukienka na wesele
Wesele to wyjątkowy dzień, pełen radości i magicznych chwil. Mimo że oczy wszystkich zwrócone są na Parę Młodą, to gości również powinn
Pielęgnacja i efekt delikatnego makijażu. Kremy BB w wiosennych stylizacjach
Wiosna to źródło nieskończonych inspiracji stylizacyjnych i makijażowych. Eksperci wskazują, że nadchodzący sezon stoi pod znakiem delikatneg
Jak dobrze dobrać rozmiar stanika i majtek. Praktyczny przewodnik
Dobrze dobrana bielizna to klucz do komfortu i pewności siebie. Niestety, wiele osób boryka się z problemem źle dobranego rozmiaru stanika i majtek, c
Pierwsze urodziny syna - jak wybrać gadżety na imprezę w gronie rodziny i przyjaciół?
Pierwsze urodziny Twojego syna zbliżają się wielkimi krokami? Wybór odpowiednich gadżetów na imprezę nie musi być dla Ciebie oczywisty. Dowiedz się, ja
Ile będzie kosztowało korzystanie z klimatyzatora w okresie letnim
Jak szybko policzyć koszt użytkowania klimatyzacji