Smażony w gÅ‚Ä™bokim tÅ‚uszczu, rumiany i wypeÅ‚niony pysznym nadzieniem… zwykle pomijany w żywieniowych wyborach tylko ze wzglÄ™du na ilość kalorii, które w sobie kryje. Raz w roku króluje jednak w naszym menu i tego dnia nie można siÄ™ obejść bez NIEGO. Mowa oczywiÅ›cie o pÄ…czku, który w ostatni czwartek przed Wielkim Postem (ÅšrodÄ… PopielcowÄ…) rozpoczyna szaleÅ„stwa i zabawÄ™ ostatniego tygodnia karnawaÅ‚u. JeÅ›li spÄ™dzimy go taÅ„czÄ…c i bawiÄ…c siÄ™, to w tÅ‚usty czwartek możemy pozwolić sobie na delektowanie siÄ™ pÄ…czkami. My proponujemy przepisy sprawdzone – dajÄ…ce pyszne ciasto z zaskakujÄ…cym nadzieniem. Efekt koÅ„cowy - wyÅ›mienity! PÄ…czki z żoÅ‚Ä…dkowÄ… gorzkÄ…. Czy można lepiej rozpocząć ostatni tydzieÅ„ karnawaÅ‚u ?PÄ…czki z nadzieniem adwokatSkÅ‚adniki na ciasto: ¾ litra mleka 10 dkg masÅ‚a 1 ½ kg mÄ…ki 6-10 jajek 5 Å‚yżek cukru cukier waniliowy alkohol np. tradycyjna żoÅ‚Ä…dkowa gorzka 10 dag drożdży aromat pomaraÅ„czowy skórka z pomaraÅ„czy Sposób przyrzÄ…dzania: Pół litra mleka zagotować z masÅ‚em. Wsypać ½ kg mÄ…ki i mieszać aż utworzy siÄ™ "papka". BiaÅ‚ka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. NastÄ™pnie dodać aromat pomaraÅ„czowy, skórkÄ™ z pomaraÅ„czy i alkohol. Drożdże rozpuÅ›cić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztÄ™ mÄ…ki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepÅ‚e miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, wÅ‚ożyć nadzienie, zlepić i poÅ‚ożyć do wyroÅ›niÄ™cia zlepieniem do doÅ‚u. Smażyć pod przykryciem zanurzajÄ…c pÄ…czki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pÄ…czków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pÄ…czki udekorować polewÄ….Nadzienie adwokat:4 jajka 30 dkg cukru pudru 1/2 litra mleka 1 laska wanilii lub cukru waniliowego 1/4 litra likieru Advocaat żoÅ‚Ä…dkowa gorzkaSposób przyrzÄ…dzania: W gÅ‚Ä™bokim naczyniu należy mikserem ubić caÅ‚e jajka z cukrem pudrem na puszystÄ… (biaÅ‚Ä…) masÄ™. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laskÄ… wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schÅ‚odzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć waniliÄ™. Do naczynia z gotowÄ… masÄ… jajecznÄ… wlewać powoli po 2 Å‚yżki mleka, przez caÅ‚y czas ubijajÄ…c masÄ™. Kiedy skÅ‚adniki poÅ‚Ä…czÄ… siÄ™ należy masÄ™ odstawić do schÅ‚odzenia. NastÄ™pnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholowÄ… nadaje siÄ™ do nadziewania pÄ…czków. Nadzienie pomaraÅ„czoweSkÅ‚adniki:2 pomaraÅ„cze3 Å‚yżki masÅ‚a4 Å‚yżki cukru pudru30 ml alkoholu np. żoÅ‚Ä…dkowa gorzkaSposób przyrzÄ…dzenia: PomaraÅ„cze myjemy, parzymy i po osuszeniu Å›cieramy z nich skórkÄ™. Owoc oczyszczamy z biaÅ‚ych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masÅ‚o, dodajemy cukier, startÄ… skórkÄ™ i smażymy kilka minuty. Dodajemy czÄ…stki pomaraÅ„czy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.PÄ…czki możemy udekorować sÅ‚odkÄ… polewÄ…. SkÅ‚adniki: 1/2 kostki margaryny ¾ szklanki wody ½ szklanki cukru 2 Å‚yżki likieru mlecznego np. Creme by żoÅ‚Ä…dkowa gorzkaPÄ…czki najlepiej smakujÄ… z dobrym drinkiem. Proponujemy zatem Cafe Creme:SkÅ‚adniki: 20 ml Å»oÅ‚Ä…dkowa Gorzka z Miodem30 ml CREME by Å»oÅ‚Ä…dkowa Gorzka30 ml mleko30 ml napar z kawy (ekspres)20 ml syrop waniliowyDo wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wszystkie skÅ‚adniki przelej do shaker’a. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. GórÄ™ posyp czekoladÄ….Smacznego.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku