Ciasto gronowe z miodem
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
To proste w przygotowaniu ciasto zasmakuje każdemu! Wygląda obłędnie i obłędnie smakuje. Jest to niezwykle popularne ciasto we Włoszech.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli
Polewa:
400 g miodu
Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę. Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol. Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką.Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski.Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.
Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki. Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.
Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem).Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem.Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli
Polewa:
400 g miodu
Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę. Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol. Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką.Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski.Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.
Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki. Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.
Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem).Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem.Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kluski leniwe wartości odżywczeIle kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
Szukaj
Luksusowe apartamenty w centrum Zakopanego - relaks na Krupówkach
Zakopane to jedno z najpopularniejszych miejsc turystycznych w Polsce. Przyciąga ono turystów nie tylko pięknymi krajobrazami, ale także bogatą ofert
Ginekolog Warszawa – szerokie spektrum opieki medycznej
Ginekolog to lekarz, którego oprócz szerokiej wiedzy w zakresie profilaktyki i leczenia chorób kobiecych powinna także cechować empatia,
Pończochy czy rajstopy? Rozwiązujemy dylemat parowania z sukienką
Niektóre z nas wolą pończochy, inne rajstopy. Ale spokojnie - nie musisz wybierać do której grupy kobiet należysz, gdyż marka Gatta przedstaw
Psycholog online ? czym różni się wizyta standardowa od e-wizyty?
Terapie w gabinetach oraz te, które prowadzą psychologowie online, mają ten sam cel ? pomóc Ci odzyskać równowagę emocjonalną. Są jednak zorganizowane
Słoneczna witamina
Jeśli zastanawiasz się czy wiosną i latem warto jeszcze używać produktów z witaminą C – odpowiedź dermatologów jest jednoznaczna. Tak