Ciasto gronowe z miodem
Spis treści
Autor Paweł Miłosz
To proste w przygotowaniu ciasto zasmakuje każdemu! Wygląda obłędnie i obłędnie smakuje. Jest to niezwykle popularne ciasto we Włoszech.
![](/webp_podstrony/35/17851-art-ciasto-gronowe-z-miodem.webp)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli
Polewa:
400 g miodu
Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę. Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol. Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką.Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski.Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.
Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki. Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.
Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem).Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem.Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!
Ile kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
![](/webp_podstrony/35/17851-art-ciasto-gronowe-z-miodem.webp)
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki 00
3 jajka
2 łyżek cukru
75 g rozpuszczonego masła
1 łyżka rum lub innego aromatycznego alkoholu
starta skórka z połowy cytryny
szczyptę soli
Polewa:
400 g miodu
Smażenie:
1 litr oleju słonecznikowego.
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy, wykładamy mąkę. Dodać jajka, cukier, masło, skórkę z cytryny szczyptę soli i alkohol. Ugniatać aż mieszanina jest gładka, następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-45 minut.
Posypujemy blat mąką.Ciasto kroimy na kawałki, formujemy podłużne duże kluski.Następnie kroimy na małe kawałki i formujemy kulki.
Olej rozgrzewamy i za pomocą łyżki cedzakowej wkładamy kulki. Smażymy aż złapią ładny złotawy kolor Wykładamy na papier by zebrać nadmiar tłuszczu.
Polewa:
Miód podgrzej w garnku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Na dużym talerzu po środku postaw szklankę(posmaruj ją z zewnątrz tłusczem).Następnie wysyp kulki na talerz, dookoła szklanki. Polej kulki obwicie miodem.Odczekaj aż miód stężeje. Wyjmij szklankę.
Gotowe!
Smacznego!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kluski leniwe wartości odżywczeIle kcal mają Kluski kładzione
Ile kalorii mają Kluski śląskie z mięsem
Wersja do druku
Szukaj
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?
Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie &ndash
ABC plażowania czyli o czym należy pamiętać podczas kąpieli słonecznych?
Słoneczna plaża to spełnienie wakacyjnych marzeń. Słońce wpływa na wydzielanie hormonu szczęścia, bierze udział w syntezie witaminy D i wspaniale rela
Multifunkcyjna pielęgnacja i ochrona twarzy i ust!
Nie ma jednej, wspólnej, skutecznej rutyny pielęgnacyjnej dla wszystkich typów cery, ponieważ każda ma indywidualne wymagania. Dlatego w specja
Wpływ integracji Allegro z DPD na poprawę obsługi klienta i szybkość dostaw | Apilo
Integracja z kurierem DPD może znacząco wpłynąć na jakość obsługi klienta i efektywność procesów dostaw. Zintegruj sprzedaż na allegro z
Odzież streetwear - wygoda, styl i indywidualizm w jednym
Każdego dnia mijają nas osoby ubrane w najprzeróżniejszy sposób. Jedni przykuwają uwagę bardziej, inni wcale. Dlaczego tak się dzieje? Trudn