Dbałość o właściwy poziom cholesterolu to bardzo ważny czynnik regulujący właściwe funkcjonowanie zdrowego organizmu człowieka. Jego podwyższone stężenie może skutkować poważnymi zaburzeniami. Istotne jest kontrolowanie poziomu cholesterolu oraz stosowanie przemyślanego jadłospisu. Jak on powinien wyglądać? Jakie dania i potrawy przyrządzać?

Cholesterol i jego znaczenie

Cholesterol to syntetyzowana substancja, która  jest – dziÄ™ki peÅ‚nionym przez siebie funkcjom – bardzo ważna dla wÅ‚aÅ›ciwego dziaÅ‚ania organizmu. RolÄ… cholesterolu jest m.in. budowanie bÅ‚on lipidowych, uczestniczenie w przekazywaniu sygnałów nerwowych, uaktywnianie receptorów i enzymów w procesie metabolicznym, redukowanie tÅ‚uszczu, syntezowanie witaminy D oraz hormonów steroidowych. ŹródÅ‚a cholesterolu sÄ… egzogenne, czyli cholesterol przyswajany z pożywieniem przez czÅ‚owieka oraz endogenne, czyli cholesterol produkowany samoistnie przez komórki organizmu ludzkiego. Najbardziej obfite w cholesterol sÄ… produkty pochodzenia zwierzÄ™cego, jaja, nabiaÅ‚. PrzykÅ‚adowo, w 100 g żółtka jaja kurzego znajduje siÄ™ 1062 mg cholesterolu, w 100 g wÄ…tróbki kurczaka 380 mg, w 100 g pieczonego pasztetu 370 mg, w 100 g caÅ‚ego jajka kurzego i wÄ…troby cielÄ™cej 360 mg, w wÄ…trobie wieprzowej 354 mg. Aby stężenie cholesterolu byÅ‚o prawidÅ‚owe, potrzebne jest jego wÅ‚aÅ›ciwe transportowanie, za co odpowiedzialne sÄ… specjalne biaÅ‚ka. Zasadniczo wyróżniamy cholesterol LDL, okreÅ›lany jako ten "zÅ‚y" i HDL, uznawany za "dobry". To rozróżnienie wynika z drogi, którÄ… obie substancje przemierzajÄ…. LDL jest transportowany do poszczególnych komórek, a HDL z komórek do wÄ…troby, co oznacza, iż to HDL gwarantuje oczyszczanie tkanek z jego nadmiaru i doprowadzenie do wÄ…troby. Podwyższony poziom cholesterolu może być przyczynÄ… niewÅ‚aÅ›ciwego odżywiania, zaburzeÅ„ masy ciaÅ‚a, prowadzenia niezdrowego stylu życia (np. palenie papierosów, spÄ™dzanie dużej iloÅ›ci czasu w pozycji siedzÄ…cej), dziedzicznych predyspozycji(1).


Co jeść, jakie potrawy przyrządzać?


Świadomość bardzo ważnego wpływu poziomu cholesterolu na funkcjonowanie organizmu to pierwszy krok na drodze do zdrowego stylu życia. Kolejne w tym zakresie powinny wiązać się z odpowiednim komponowaniem codziennego menu, zarówno z rezygnacją z produktów podnoszących stężenie cholesterolu, jak i kupowaniem takich, które ten poziom obniżają. Najważniejsze jest zrezygnowanie ze spożywania potraw smażonych i przestawienie się na gotowanie, grillowanie, duszenie. W jadłospisie powinna się znaleźć żywność prozdrowotna , bogata w stanole roślinne, czyli produkty Benecol. Warto zwrócić uwagę na produkt do smarowania pieczywa Benecol z oliwą z oliwek, który obniża poziom cholesterolu we krwi, przy założeniu spożywania kilku kromek z tą margaryną dziennie. Podobne działanie mają tabletki do ssania Benecol, o przyjemnym smaku cytryny i limonki. Kolejną ważną zasadą jest spożywanie dobrej jakości tłuszczów roślinnych takich jak olej rzepakowy lub oliwa z oliwek. W menu powinny być stale obecne ryby (co najmniej 3 razy w tygodniu), produkty bogate w błonnik, warzywa, owoce. Ograniczeniu musi ulec spożycie czerwonego mięsa. Zaleca się jedzenie chudego drobiu, cielęciny, wołowiny. Spożycie soków owocowych i przetworów powinno zostać ograniczone, a owoców w syropie i kandyzowanych całkowicie wykluczone. Warto pokusić się o wzbogacenie jadłospisu w nasiona, pestki, orzechy, surowe owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, makaron razowy(2).



Bibliografia:

1.https://dieta.mp.pl/zasady/117035,cholesterol,dostęp:14.09.2016.
2.Tamże.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zsiadłe mleko od krowy
Ile kalorii ma strogonow
Ile kalorii ma serek piatnica

Wersja do druku