Czosnek jest nie tylko aromatyczny i smaczny, ale też dobry dla naszego zdrowia i ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. JeÅ›li wiÄ™c zastanawiasz siÄ™ nad skutecznym antidotum na jesienno-zimowe przeziÄ™bienia, rozważ wcielenie go do swojej diety. Nie jest to trudne, bo możesz dodać go do wielu daÅ„ – na przykÅ‚ad do wÅ‚oskiego Spaghetti Carbonara.


Niewiele jest rodzinnych posiÅ‚ków tak pożywnych i Å‚atwych w przygotowaniu jak Carbonara. To tradycyjne wÅ‚oskie danie bÄ™dzie gotowe w niespeÅ‚na póÅ‚ godziny, wiÄ™c warto go przygotować, aby cieszyć siÄ™ smakiem WÅ‚och we wÅ‚asnych czterech Å›cianach! SkÅ‚adniki, których bÄ™dziesz potrzebować to:

- 350 g makaronu spaghetti,
- 1 słoik Czosnku włoskiego w oleju OLE!,
- 200 g bekonu,
- 2 jajka oraz 1 dodatkowe żóÅ‚tko,
- 80 g startego sera włoskiego,
- sól i pieprz.

 Makaron ugotuj „al dente” w posolonej wodzie. W miÄ™dzyczasie posiekaj bekon oraz czosnek, a nastÄ™pnie krótko podsmaż na patelni. Im wiÄ™cej czosnku, tym bardziej intensywny aromat – dodaj go wedle upodobaÅ„. Ugotowany makaron wrzuć na patelniÄ™ i smaż przez moment wraz z bekonem i czosnkiem, dodajÄ…c odrobinÄ™ oleju ze sÅ‚oika OLE! Wbij jajka do dużej miski, dodajÄ…c ser i szczyptÄ™ soli. NastÄ™pnie, do miski dorzuć makaron i szybko wymieszaj. Dopraw do smaku solÄ… i Å›wieżo zmielonym pieprzem. Smak tradycyjnego Spaghetti Carbonara jest niezrównany. Smacznego!

Czosnek włoski w oleju OLE!
Cena ok. 6 zł
Pojemność: 212ml
www.wole-ole.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Makaron spaghetti ugotowany ile waży

Wersja do druku