Większość z nas kojarzy witaminę K z układem kostnym. Nic dziwnego, gdyż jej niedobory mogą nas narazić na wyższe ryzyko złamań, a nawet doprowadzić do osteoporozy. Odpowiada ona jednak także za niezwykle ważne dla ludzkiego życia procesy krzepnięcia krwi i przeciwdziała zwapnieniu naczyń krwionośnych. Jak rozpoznać deficyty witaminy K i jak szybko im zapobiec?

Czerwone światło na witaminę K

Gdy na skutek niewielkich urazów dochodzi u nas do złamań kończyn, bezwzględnie musimy zadbać o zaopatrzenie organizmu w witaminę K2. Zaniepokoić powinny nas także bóle szkieletowe pojawiające się nawet przy niewielkim wysiłku, zmiany sylwetki i zaokrąglenie pleców, obniżenie wzrostu i spadek masy ciała, które mogą świadczyć o rozwoju osteoporozy. Do innej grupy objawów hipowitaminozy witaminy K zaliczają się częste krwawienia (z nosa, z dziąseł, z przewodu pokarmowego, a także obfite miesiączki), siniaki występujące nawet po lekkim uderzeniu, trudno gojące się rany i długi czas powstawania skrzepu po skaleczeniu. Zaniepokoić powinno nas także szybkie męczenie się, obolałe nogi czy problemy z koncentracją. W tak początkowo niewinny sposób objawia się miażdżyca, do której rozwoju może dojść na skutek deficytów witaminy K2.

Kto w grupie ryzyka?

Na hipowitaminozę witaminy K2 narażone są osoby w podeszłym wieku (zwłaszcza kobiety w okresie pomenopauzalnym), w których przypadku dochodzi do stopniowego zaniku tkanki kostnej. Potrzebujemy jej jednak przez całe życie, a zwłaszcza wówczas, gdy doszło u nas do złamania kończyny i chcemy mieć pewność, że regeneracja będzie przebiegała właściwie. Ponadto ryzykiem deficytów są obarczone osoby z zaburzeniem wchłaniania składników pokarmowych, niedrożnością dróg żółciowych, odżywiane pozajelitowo, a także przyjmujące wybrane leki (niektóre antybiotyki, środki przeciwdrgawkowe, przeciwkrzepliwe i obniżające poziom cholesterolu). Okazuje się jednak, że z powodu niedoborów witaminy K mogą cierpieć także noworodki, u których może się to manifestować w postaci choroby krwotocznej (krwawienia z przewodu pokarmowego i/lub pępowiny). Dlatego standardowo podaje się im mikrodawki tego związku, aby zapobiec możliwym powikłaniom w pierwszym okresie życia.

Witamina K jak zdrowe kości i naczynia krwionośne

Tak ważne funkcje witaminy K wynikajÄ… z jej roli aktywatora kluczowych procesów zachodzÄ…cych w ludzkim organizmie. Jest ona niezbÄ™dna do syntetyzowania w wÄ…trobie substancji o nazwie protrombina. To glikoproteina, która przedostaje siÄ™ nastÄ™pnie do osocza krwi, a w razie zranienia zmienia siÄ™ w trombinÄ™ odpowiedzialnÄ… za tworzenie siÄ™ fibrynogenu spajajÄ…cego uszkodzone naczynie. Mechanizm ten jest jednak zaburzony w przypadku niewÅ‚aÅ›ciwego poziomu witaminy K. Kolejne z zasadniczych zadaÅ„ tej witaminy polega na utrzymywaniu równowagi w metabolizmie koÅ›ci. Choć wydajÄ… siÄ™ one staÅ‚ym rusztowaniem dla naszego ciaÅ‚a, w rzeczywistoÅ›ci nieustannie przebiegajÄ… w nich procesy obumierania i tworzenia siÄ™ nowych komórek, których zasadniczym budulcem jest wapÅ„. Znany „paradoks wapnia” polega jednak na tym, że nawet gdy jesteÅ›my zaopatrzeni w ten pierwiastek na odpowiednim poziomie, bez udziaÅ‚u witamin D i K2 nie jest możliwe jego wbudowanie w tkankÄ™ kostnÄ…. Trafia on natomiast do naszych tÄ™tnic, na skutek czego rozpoczyna siÄ™ niebezpieczny proces miażdżycowy. Zwapnienie naczyÅ„ to natomiast najprostsza droga do schorzeÅ„ sercowo-naczyniowych, na które narażone sÄ… osoby w starszym wieku, ale także coraz mÅ‚odsza część populacji.

Od zieleniny po natto

Gdzie zatem szukać witaminy K, aby utrzymać ukÅ‚ad krwionoÅ›ny i kostny w peÅ‚nym zdrowiu? Jej mniej aktywnÄ… postać – witaminÄ™ K1 (filochinon) – znajdziemy w zielonych warzywach liÅ›ciastych, takich jak: szpinak, jarmuż, brukselka, botwinka, a także we wszelkich rodzajach saÅ‚aty. Jest ona także obecna w brokuÅ‚ach, awokado, szparagach i olejach roÅ›linnych. Postać ta odpowiada jednak przede wszystkim za krzepliwość krwi. Najlepiej przyswajalna i odpowiedzialna za zdrowie koÅ›ci i tÄ™tnic witamina K2 (menachinon) nie jest natomiast dostÄ™pna w wielu produktach spożywczych. Zalicza siÄ™ do nich gÄ™sia wÄ…troba, dÅ‚ugodojrzewajÄ…ce sery, jajka, a przede wszystkim natto, czyli sfermentowana soja, która goÅ›ci na stoÅ‚ach JapoÅ„czyków, ale w naszych krÄ™gach jest praktycznie nieznana. Znane sÄ… też postaci K3 i K4, które sÄ… wytwarzane w sposób syntetyczny. Obecnie odchodzi siÄ™ jednak od ich produkcji z uwagi na możliwÄ… toksyczność. Aby mieć pewność, że nasz organizm zostaÅ‚ wÅ‚aÅ›ciwie zaopatrzony w witaminÄ™ K, warto siÄ™gnąć po suplementy diety zawierajÄ…ce postać K2. Przede wszystkim jednak nie zapominajmy o jej ważnej roli w caÅ‚ym arsenale niezbÄ™dnych witamin. Natura podarowaÅ‚a nam jÄ… bowiem, aby osteoporoza i miażdżyca nie zakłóciÅ‚a nam codziennego funkcjonowania nawet na starość.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma wątróbka z cebulą
Ile kalorii ma jajko

Wersja do druku