4 najlepsze przepisy na grilla

Na szczęście czasy, kiedy grillowaliśmy tylko kiełbasę odeszły w zapomnienie. Dziś na grillu można wyczarować wiele różnego typu dań, które z pewnością umilą czas spędzony razem. Absolutnym przebojem tego sezonu są potrawy przyrządzone na bazie boczku, dla których można naprawdę stracić głowę i zapomnieć o liczeniu kalorii. Tym bardziej, że dzięki zmianom w hodowli zwierząt, dzisiejszy boczek, zawiera dużo mniej tłuszczu niż jeszcze kilkanaście lat temu.
To dobrze bo boczek jest bardzo wdzięcznym produktem go grillowania. Nie wymaga długiego marynowania, można go kupić wcześniej i po prostu wyciągnąć z lodówki, kiedy jest potrzebny. W naszych sklepach dostępne są również już zamarynowane boczki, które tylko kładzie się na ruszt i grilluje. – Boczek idealnie nadaje się na otulinę od innych mięs, czy kiełbas. Wystarczy mięso drobiowe lub indycze, które jest suche, owinąć plastrem wędzonego boczku, a drób nabierze soczystości i oryginalnego aromatu. Boczek z drobiem to bardzo popularne połączenie. Pamiętajmy to tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dania z dodatkiem boczku to uczta dla podniebienia. Co ciekawe, boczek wyśmienicie komponuje się ze składnikami, których na co dzień z tym rodzajem mięsa nie kojarzymy – z suszonymi owocami, powidłami, wyśmienitym chutneyem czy świeżymi owocami – mówi Daniel Ratajczak z firmy Kaminiarz.
Oto 4 najlepsze przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, które staną się przebojem każdego przyjęcia w ogrodzie:
PRZEPIS NR 1: Szaszłyki z indyka, pomidorków i boczku
Składniki:
600 g piersi z indyka
75 g świeżego szpinaku
8 pomidorków cherry
50 ml oleju
sól i pieprz do smaku
12 plastrów wędzonego bekonu KAMINIARZ
3 duże, czerwone cebule
metalowe lub plastikowe patyczki do grilla
Przygotowanie:
- Pierś z indyka, pomidory, szpinak umyć i osuszyć. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, posmarować olejem, doprawić pieprzem i solą. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
- Plastry bekonu przykryć szpinakiem. Przekroić na pół. Na każdy plasterek bekonu położyć kawałek mięsa z indyka, zawinąć. Nadziać naprzemiennie z pomidorami i cebulą na posmarowany tłuszczem drewniany lub metalowy patyczek do grilla.
- Grillować w wysokiej temperaturze ok. 7-10 minuty z każdej strony.
- Podawać z razowym pieczywem.
PRZEPIS NR 2: Grillowane awokado z bekonem
Składniki:
2 duże awokado (niezbyt dojrzałe)
8 plastrów bekonu dojrzewającego (można użyć tego tutaj)
8 małych gałązek rozmarynu
trochę soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przepołowić, usunąć pestkę. Delikatnie obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, podzielić na cząstki. Doprawić pieprzem i solą.
- Do każdego kawałka awokado dołożyć gałązkę rozmarynu, zawinąć w plaster boczku.
- Grillować ok. 3-4 minuty, nie odwracać zbyt często, bo wypłynie środek. Awokado powinno zmięknąć, a boczek zgrillować się na chrupko.
Awokado z bekonem z dodatkiem sałaty może stanowić samodzielne danie, albo być podawane do innych mięs lub ryby.
PRZEPIS NR 3: Grillowane paluszki z bekonem i czosnkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta do pizzy
200 g bekonu wędzonego w cienkich plastrach
100 ml oleju
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
łyżka oleju do natłuszczenia patyczków
drewniane długie patyczki do grilla
Przygotowanie:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem. Z gałązki rozmarynu oderwać listki, dodać do oleju.
- Rozłożyć ciasto do pizzy. Lekko natłuścić pędzlem zanurzonym w oleju z przyprawami. Z dłuższego boku odcinać paski o szerokości ok. 1 cm. Natłuścić patyczki. Na każdy patyczek nawijać po całej długości paski ciasta przykryte 1-2 plastrami bekonu.
- Każdy patyczek z ciastem raz jeszcze posmarować z góry olejem z rozmarynem i czosnkiem. Położyć na gillu (nie kłaść na środku, który jest zbyt gorący i ciasto się spali.)
- Danie jest gotowe, gdy ciasto upiecze się na złoto, a boczek nabierze chrupkości. Gotowe paluszki podawać z zieloną sałatą albo sosem tzatziki.
PRZEPIS NR 4: Ziemniaki z boczkiem z grilla
Składniki:
600 g ziemniaków (małe)
125 g boczku na grilla w plastrach w ziołowej marynacie
8 łyżek ketchupu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i zostawić je do wystudzenia.
- Plastry bekonu pokroić wzdłuż na pół.
- Każdy ziemniak owinąć bekonem. Spiąć wykałaczką.
- Do ketchupu dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Posmarować z góry każdy ziemniak.
- Smażyć na rozgrzanym grillu, aż boczek stanie się chrupiący.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Paluszki rybne z piekarnika kcalBoczek wędzony wartości odżywcze
Paluszki rybne - Frosta kcal
Udziec z indyka pieczony kcal
Troć wędzona kalorie
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego
Shallowing ten trend podbija łóżka Polaków
Współczesna seksualność nieustannie ewoluuje, wprowadzając świeże perspektywy na intymność i przyjemność. Jedna z najnowszych praktyk, określana mia
Jak usunąć tatuaż laserem? Najlepszy laser do Twojego salonu kosmetycznego!
Coraz więcej osób poszukuje miejsc, w których szybko usunie niechcianą pamiątkę z młodości – tatuaż. Dla salonów kosmetycznych
Preparat na wszy – nie tylko do leczenia, ale też zapobiegania wszawicy
Wszawica to powszechnie występująca choroba pasożytnicza, której nie trzeba się wstydzić. Szacuje się, że choć raz zetknie się z nią każde dzi