Chłodniki niosące orzeźwienie w najgorętsze dni

Jogurt, kefir czy maślanka - co wybrać do chłodnika?
Gęste i lekko kwaskowate w smaku jogurty naturalne są doskonałą bazą nie tylko do drugiego śniadania z owocami czy muesli, ale też podstawą pysznych chłodników. Do powstania jogurtu wykorzystuje się specjalne szczepy bakterii, które dodawane są do mleka po pasteryzacji i ochłodzeniu. Żywe kultury bakterii rozkładają laktozę, zatem po jogurty mogą sięgać również osoby z jej nietolerancją.
Chociaż dobrze smakują także bardzo gęste jogurty greckie, w chłodniku sprawdzi się lepiej zwykły jogurt naturalny ze względu na konsystencję.
Kefir, będący naturalnym probiotykiem, pochodzi prawdopodobnie z gór Kaukaz, gdzie został wynaleziony przez miejscowych górali. Do produkcji kefiru wykorzystuje się mleko krowie, do którego wprowadzane są ziarna kefirowe (tzw. grzybki kefirowe), zawierające specjalne szczepy paciorkowców mlekowych, odpowiadających za fermentację mleka.
Pod względem odżywczym kefir wykazuje właściwości bardzo zbliżone do jogurtu, a jego konsystencja jest płynniejsza.
Z kolei maślankę można uznać za produkt uboczny, który powstaje przy procesie produkcji masła ze śmietany. Ten napój mleczny jest bogaty w lecytynę, różne rodzaje białek i sole mineralne. Jeśli masz już na oku konkretny przepis na chłodnik, do jego przygotowania możesz użyć maślanki o konkretnym smaku – nawet truskawkowej czy brzoskwiniowej, jeśli masz ochotę na chłodnik owocowy.
W większości przepisów kefir, maślanka czy jogurt mogą być stosowane wymiennie.
Przepis na chłodnik jogurtowy
Jednym z najczęściej przygotowywanych chłodników jest chłodnik jogurtowy, w którym pojawiają się ogórki gruntowe, posiekane zioła czy warzywa zielone. Producenci przypraw oferują już gotowe mieszanki przypraw i ziół, które wystarczy zalać 1 szklanką wody (albo wymieszać bezpośrednio z jogurtem - w zależności od rodzaju przyprawy), a następnie dodać je do chłodnika.
Do przygotowania tradycyjnego chłodnika jogurtowego potrzebne będą:
- opakowanie jogurtu naturalnego (500 g),
- gotowa przyprawa do chłodnika,
- 2 ogórki gruntowe,
- 2 garście rukoli i świeżego szpinaku,
- posiekane zioła - koperek, natka pietruszki,
- opcjonalnie sok z cytryny do smaku,
- ćwiartki jajka ugotowanego na twardo do dekoracji.
Przyprawę do chłodnika należy zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Szpinak i rukolę drobno posiekać (część liści pozostawić do ozdobienia potrawy), ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Przyprawę wymieszać z jogurtem, dodać zielone składniki i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem można dodać sok z cytryny do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pojedynczymi listkami rukoli lub szpinaku.
Chłodnik z maślanki lub kefiru
Do przygotowania apetycznego różowego chłodnika, znanego również jako tradycyjny chłodnik litewski, potrzebne będą:
- 1 litr maślanki lub kefiru,
- 1 pęczek botwinki,
- 3-4 ogórki gruntowe,
- po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku,
- 2 ząbki czosnku,
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny.
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Chłodnik na maślance
Chłodniki mogą być także w całości oparte na maślance. W przypadku tego chłodnika potrzebne będą:
- 0,5 l maślanki,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 jajka na twardo.
Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce, koperek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Do maślanki dodać rzodkiewkę, koperek, czosnek i posiekane jajka, doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać ozdobione plasterkami jaj, ugotowanych na twardo.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Perfekcyjny demakijaż cery wrażliwej
Karnawał to czas zabawy, nocnych wyjść i wymarzonych, zachwycających stylizacji. To właśnie teraz chcemy błyszczeć i olśniewać jeszcze mocniej. Kosmet
Zimowe kontuzje – jak ich uniknąć? Porady ortopedy
Zima to nie tylko czas śnieżnych przygód i zimowych sportów, ale niestety także okres zwiększonego ryzyka kontuzji. Śliskie nawierzchnie, nie
Zakrzepica żył głębokich a długie podróże ? jak unikać zagrożeń i chronić zdrowie
Długotrwałe podróże, zwłaszcza te związane z lotami międzykontynentalnymi lub wielogodzinnymi przejazdami samochodem, mogą zwiększać ryzyko wystąpie
Najważniejsze pytania przed podjęciem pracy jako opiekunka osób starszych
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech budzi spore zainteresowanie. Często padają pytania dotyczące pożądanych predyspozycji, oczekiwań, obowiązk&oacut
Od serca na Dzień Babci: biżuteria jako wyjątkowy symbol miłości i wdzięczności
Dzień Babci to jedna z tych okazji, które pozwalają wyrazić nasze uczucia w wyjątkowy sposób. Każda babcia zasługuje na prezent, któr