Nawet niewielka ilość oleju lnianego wzbogaci smak praktycznie każdej sałatki i uczyni ją jeszcze zdrowszą, dzięki zawartości cennych dla naszego organizmu składników, takich jak magnez, żelazo czy kwasy omega-3. O ile zalety oleju lnianego są szeroko znane, o tyle jego pomysłowe zastosowanie może być wyzwaniem dla osób dopiero wprowadzających ten produkt do swojej kuchni. Kulinarne przygody z olejem lnianym najłatwiej rozpocząć od sałatek właśnie, ale żeby nie było zbyt banalnie, proponujemy przepis na sałatkę, jakiej jeszcze nie próbowaliście.

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to roÅ›lina wywodzÄ…ca siÄ™ z Ameryki PoÅ‚udniowej, gdzie nazywana jest „zÅ‚otym ziarnem Inków”. Mimo, że swoim wyglÄ…dem przypomina popularne zboża czy kasze, tak naprawdÄ™ zbożem nie jest. Ta wyjÄ…tkowa roÅ›lina, bÄ™dÄ…ca bogatym źródÅ‚em wapnia, fosforu, żelaza i witaminy E, zawiera także peÅ‚nowartoÅ›ciowe biaÅ‚ko o skÅ‚adzie zbliżonym do biaÅ‚ka zwierzÄ™cego, przez co szczególnie zaleca siÄ™ jÄ… w diecie wegetariaÅ„skiej i wegaÅ„skiej. Pozostaje pytanie, co można upichcić z tego inkaskiego przysmaku?

Nasza propozycja podania to saÅ‚atka z komosy ryżowej ze szpinakiem. Danie prezentuje siÄ™ tak samo dobrze jak smakuje, dziÄ™ki intensywnej zieleni liÅ›ci szpinaku. PozostaÅ‚e skÅ‚adniki to czosnek, orzechy wÅ‚oskie i olej lniany LenVitol. Przepis jest równie prosty co efektywny. KomosÄ™ ryżowÄ… należy przyrzÄ…dzić wedÅ‚ug wskazaÅ„ na opakowaniu, szpinak rozmrozić i delikatnie poddusić na patelni, dodajÄ…c czosnek. Orzechy posiekać i dodać do komosy wymieszanej z liśćmi szpinaku. Polanie saÅ‚atki kilkoma Å‚yżeczkami LenVitolu nada jej jeszcze bardziej wyrazisty smak i poÅ‚Ä…czy skÅ‚adniki. Pozostaje posmakować Å›wieżo przyrzÄ…dzonej saÅ‚atki, a być może poczÄ™stować niÄ… przyjacióÅ‚?

www.oleofarm.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku