Frytownica to nie frytkownica. Nie myl tych dwóch urządzeń
Moc, pojemność, liczba komór, poziom wyposażenia i wielkość powierzchni chÅ‚odzenia to tylko 4 z przynajmniej 10 różnic, które dzielÄ… frytownice do zastosowaÅ„ profesjonalnych w gastronomii i konwencjonalne, domowe frytkownice. Co jeszcze?

Wiemy, jakie różnice dzielą frytownice i frytkownice
Różnica 1: Koszt i moc urządzenia
Za najtańszą, domową frytkownicę zapłacisz około 170-180 złotych (np. Severin FR 2433). Co do zasady, podstawowe modele marek takich jak Tefal, Philips lub Eldom dysponują mocą w zakresie 1600-1800 Watów. To wystarczająca wartość do sprawnego ogrzania 1,8 do 2 litrów oleju w krótkim czasie.
Z kolei profesjonalne frytownice to koszt przynajmniej na poziomie 300-400 złotych (np. Frytownica 10 L Royal Catering). W tej cenie możesz jednak liczyć już na urządzenie o mocy bagatela 2500-3500 Watów, czyli średnio ponad 1000-2000 W więcej od modeli konwencjonalnych.
Różnica 2: Okres i warunki gwarancji
Profesjonalne frytownice są objęte na ogół 36- lub 48-miesięcznym okresem gwarancyjnym, a zakres ochrony może być dowolnie rozszerzany. Z kolei konwencjonalne urządzenia do zastosowań domowych to nie więcej niż 24 miesiące serwisu producenckiego i to na szczególnych warunkach.
Różnica 3: Sposób wykończenia
Jeśli zdecydujesz się na profesjonalną frytownicę, licz się z przeciętnymi wrażeniami estetycznymi. Do produkcji ich obudów wykorzystuje się wysokiej klasy stal nierdzewną, która gwarantuje ponadprzeciętną odporność na działanie wysokich temperatur, środki czyszczące, tłuszcz oraz korozję.
Sprzęt dedykowany do zastosowań domowych jest na ogół wykończony tworzywem sztucznym, które co prawda prezentuje się znacznie bardziej estetycznie, ale jest podatne na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne (szczególnie uchwyty wykończone na wysoki połysk lub przezroczyste).
Różnica 4: Producent
Frytkownice odpowiednie do zastosowań domowych są produkowane przede wszystkim przez:
Philipsa,
Russella,
Tefala,
Severina.
Duże frytownice gastronomiczne to domena marek takich jak Royal Catering (więcej: https://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html), Eurochef, Kromet, GGG i RedFox.
Różnica 5: Wyposażenie dodatkowe
SprzÄ™t do zastosowaÅ„ w gastronomii jest w standardzie wyposażany przez producentów w zintegrowany termostat, który pozwala na swobodne zarzÄ…dzanie temperaturÄ… smażenia, a tym samym ogranicza ryzyko nadmiernego spieczenia frytek. Co najważniejsze – termostat odpowiada także za optymalne gospodarowanie poborem energii.
Duże frytownice dysonują także dodatkowymi spustami do usuwania oleju oraz tzw. powierzchniami chłodniczymi, które ograniczają pogarszanie aromatu oraz jakości oleju przypalonymi resztami ziemniaków.
W przypadku niewielkich, domowych frytkownic ani termostat, ani spusty nie wchodzą w zakres standardowego wyposażenia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
ZgrzewarkiWersja do druku
Szukaj
Dwudniowa wycieczka z noclegiem na Dzikim Zachodzie
Lato to najbardziej wyczekiwana pora roku, niosÄ…ca obietnicÄ™ odpoczynku i naÅ‚adowania baterii. To też idealny czas na dÅ‚uższe i krótsze wycieczki,
Olejowanie włosów - o czym należy pamiętać?
W dzisiejszych czasach kobiety (i nie tylko) dbajÄ… o swój wyglÄ…d. Dbanie o siebie to nie tylko regularne odwiedzanie salonu fryzjerskiego, ale także p
Herbata w ciąży - wszystko co musisz wiedzieć
Ciąża a zdrowa dieta JesteÅ› w ciąży! Co to oznacza? Z pewnoÅ›ciÄ… mnóstwo emocji i jeszcze wiÄ™cej niewiadomych. Ogrom pytaÅ„ i wÄ…tpliwoÅ›ci &ndas
Jak pozbyć się pluskiew?
KilkadziesiÄ…t lat temu pluskwy domowe caÅ‚kiem zniknęły. W ostatnich kilku latach obserwowany jest jednak ich gwaÅ‚towny powrót, dlatego musisz poznaÄ
Dlaczego pies tyje mimo dobrej karmy? Najczęstsze przyczyny
Czasem opiekunowie psów skarżą siÄ™, że ich zwierzak tyje, choć dostaje dobrÄ… karmÄ™. Czy to możliwe? Tak! Wynika to z kilku przyczyn. Warto je poz