Słodycze jak z bajki
Pamiętacie bajkę, w której Baba Jaga miała chatkę z piernika? Myślę, że każdy będąc dzieckiem jej zazdrościł. Wszystkie dzieci kochają słodycze i mieszkanie w słodkim budynku byłoby spełnieniem ich marzeń. Patrząc na dzieła cukierników wydaje mi się, że wybór zawodu stał się dla nich sposobem na realizację tych dziecięcych snów.

Nowoczesne produkty spożywcze umożliwiają dziś urzeczywistnienie niemal każdego pomysłu. Powszechnie dostępne barwniki spożywcze pozwalają na tworzenie ciast i deserów we wszystkich kolorach tęczy. Ciekawą opcją jest też możliwość wykonania dowolnego nadruku np. na tort. Ozdabiając wypieki można wybierać spośród tysięcy gotowych posypek, lukrów, czy figurek wykonanych z marcepanu, bądź czekolady. Dużym powodzeniem cieszą się również wykonywanie ręcznie słodkie ozdoby.
Ogromne zainteresowanie jest obecnie widoczne wokół lodów tradycyjnych. Tutaj już nie tyle chodzi o wygląd, ale o niebanalny smak. Obok dobrze znanych wyrobów na bazie śmietanki można spotkać już nie tylko sorbety owocowe, ale także dość zaskakujące propozycje np. o smaku warzyw a nawet paprykarza szczecińskiego.
Jeśli ktoś woli jednak zostać przy słodkich słodyczach, to na pewno chętnie skosztuje ręcznie robionych pralin. Taki deser może okazać się dość drogi, ale na pewno dostarczy niesamowitych wrażeń nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu.
Zachwycając się tymi wszystkimi możliwościami warto na chwilę zejść na ziemię i przyjrzeć się jakości oferowanych słodyczy. Dobrym nawykiem jest sprawdzanie składu kupowanych produktów spożywczych. Zachęcam do tych przygotowanych z ekologicznych składników oraz zawierających jak najmniej sztucznych dodatków. W dokonaniu wyboru mogą przyjść nam z pomocą różnego rodzaju certyfikaty i oznaczenia. Przykładem może być certyfikat Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy certyfikat potwierdzający spełnienie przez producenta słodyczy wymagań normy ISO 22000 (system zarządzania bezpieczeństwem żywności dla organizacji w łańcuchu żywności) Zapewnienia na opakowaniu, że produkt jest „zdrowy”, „ekologiczny” lub „naturalny” są prawdziwe, tylko jeśli widnieje też numer przyznanego certyfikatu oraz dane jednostki, która go wydała.

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu