Sery pleśniowe – arystokracja wśród serów
Sery pleśniowe – wykwintne, oryginalne w smaku, doskonałe w towarzystwie warzyw, jak i słodkich owoców, przetworów czy miodu. Ich spożywanie wiąże się jednak nie tylko z walorami organoleptycznymi, gdyż mają także warte uwagi wartości odżywcze.

Kojarzą się z Camembertem albo Brie, ale nie tylko na nich kończy się wielka rodzina serów pleśniowych. Ci dwaj kuzyni to tak zwane sery z porostem pleśni, która pojawia się jedynie po zewnętrznej stronie, tworząc charakterystyczną skorupkę. Łagodne sery z tego gatunku, jak Creamy White lub Golden, nadają się zarówno jako składnik sałatek, kanapek, koreczków, do smażenia i zapiekania (w panierce), jak i jako dodatek do zup i sosów. Na ciepło świetnie komponują się z żurawiną, na zimno - z dżemem, winogronami, świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Wyśmienicie smakują także z wszelkiego rodzaju makaronami. Dostępny na wyciągnięcie ręki ser może okazać się niezastąpioną inspiracją do kuchennych eksperymentów.
Drugi rodzaj serów pleśniowych to sery z przerostem pleśni. Mają wyrazisty smak i aromat, a ich znakiem rozpoznawczym są niebieskie żyłki. Przykłady serów z niebieską pleśnią to Gorgonzola albo Danish Blue. W Polsce są mniej popularne niż sery z porostem pleśni, a szkoda, bo stanowią intrygujący w smaku dodatek do pizzy, sałatek, koreczków i mięs. Genialnie komponują się z orzechami, owocami leśnymi, a w wersji obiadowej – z wołowiną.
Czy sery pleśniowe są fit? Osoby starające się trzymać linię przeważnie unikają tak tłustych produktów. Fakt – serami powinniśmy się delektować, nie objadać, wówczas nie tylko docenimy ich smak, ale też nie musimy martwić się o zbędne kalorie do spalenia. Tym bardziej, że sery pleśniowe są wyśmienitym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Serowy dodatek zdecydowanie wzbogaca smak lekkich dań i urozmaica monotonne menu. Aby dodać charakteru sałatce lub bukietowi warzyw, wystarczy sięgnąć po kremowy serek dekorowany pieprzem lub pomidorami i bazylią – coś pysznego!
Ze względu na wysoką zawartość sodu, sery nie mogą zbyt często pozwalać sobie osoby z nadciśnieniem. A co z pleśnią? Czy może być niebezpieczna dla naturalnej flory organizmu? Dotychczas nie potwierdziły tego żadne badania, dlatego sery pleśniowe uchodzą za produkt bezpieczny i neutralny - nic, tylko się zajadać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Ciekawe t-shirty damskie – jak wyróżnić się w tłumie dzięki modnej i wygodnej bazie stylizacji?
Codzienna moda nie musi być nudna, a wygodne ubrania mogą jednocześnie przyciągać wzrok i podkreślać indywidualny styl. Idealnym przykładem są ciekawe
Praca Opiekunów osób starszych w Niemczech - wymagania i korzyści
Opieka nad osobami starszymi w Niemczech to temat niezwykle ważny i zyskujący na popularności, szczególnie wśród osób poszukujących st
Na narty z dziećmi - gdzie na narty z dzieckiem w Polsce i za granicą, czyli pierwsze kroki na stoku
Ferie czas start! Gdy za oknem śnieg a dzieci rozpoczynają przerwę zimową, zaczynamy się zastanawiać jaki kierunek wybrać, aby dziecko zaraziło się mi
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie