Sery pleśniowe – arystokracja wśród serów
Sery pleśniowe – wykwintne, oryginalne w smaku, doskonałe w towarzystwie warzyw, jak i słodkich owoców, przetworów czy miodu. Ich spożywanie wiąże się jednak nie tylko z walorami organoleptycznymi, gdyż mają także warte uwagi wartości odżywcze.
Kojarzą się z Camembertem albo Brie, ale nie tylko na nich kończy się wielka rodzina serów pleśniowych. Ci dwaj kuzyni to tak zwane sery z porostem pleśni, która pojawia się jedynie po zewnętrznej stronie, tworząc charakterystyczną skorupkę. Łagodne sery z tego gatunku, jak Creamy White lub Golden, nadają się zarówno jako składnik sałatek, kanapek, koreczków, do smażenia i zapiekania (w panierce), jak i jako dodatek do zup i sosów. Na ciepło świetnie komponują się z żurawiną, na zimno - z dżemem, winogronami, świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Wyśmienicie smakują także z wszelkiego rodzaju makaronami. Dostępny na wyciągnięcie ręki ser może okazać się niezastąpioną inspiracją do kuchennych eksperymentów.
Drugi rodzaj serów pleśniowych to sery z przerostem pleśni. Mają wyrazisty smak i aromat, a ich znakiem rozpoznawczym są niebieskie żyłki. Przykłady serów z niebieską pleśnią to Gorgonzola albo Danish Blue. W Polsce są mniej popularne niż sery z porostem pleśni, a szkoda, bo stanowią intrygujący w smaku dodatek do pizzy, sałatek, koreczków i mięs. Genialnie komponują się z orzechami, owocami leśnymi, a w wersji obiadowej – z wołowiną.
Czy sery pleśniowe są fit? Osoby starające się trzymać linię przeważnie unikają tak tłustych produktów. Fakt – serami powinniśmy się delektować, nie objadać, wówczas nie tylko docenimy ich smak, ale też nie musimy martwić się o zbędne kalorie do spalenia. Tym bardziej, że sery pleśniowe są wyśmienitym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, a także witamin z grupy B oraz witaminy A, D, E i K. Serowy dodatek zdecydowanie wzbogaca smak lekkich dań i urozmaica monotonne menu. Aby dodać charakteru sałatce lub bukietowi warzyw, wystarczy sięgnąć po kremowy serek dekorowany pieprzem lub pomidorami i bazylią – coś pysznego!
Ze względu na wysoką zawartość sodu, sery nie mogą zbyt często pozwalać sobie osoby z nadciśnieniem. A co z pleśnią? Czy może być niebezpieczna dla naturalnej flory organizmu? Dotychczas nie potwierdziły tego żadne badania, dlatego sery pleśniowe uchodzą za produkt bezpieczny i neutralny - nic, tylko się zajadać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Potęga dobrych nawyków – jak sprawić, by świat był czystszy i piękniejszy?
Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić firma Henkel poprzez akcję edukacyjną „Czystszy, piękniejszy świat zaczyna się od nas”, kt&oacu
Stylowe okulary przeciwsłoneczne dla dzieci - must-have na każdą porę roku
Okulary przeciwsłoneczne dla dzieci to coś więcej niż tylko praktyczna ochrona przed słońcem – to także modny dodatek, który uzupełnia dzie
Kobiece drużyny piłkarskie Hiszpanii - przegląd
Gdy słyszymy o hiszpańskiej piłce nożnej, przed oczami stają nam gwiazdy takie jak Andres Iniesta, Xavi czy Sergio Ramos. Jednak za kulisami męskiej La Li
Jak chronić dłonie przed zimnem? Sprawdzone sposoby pielęgnacji na jesień i zimę
Jesień i zima to trudny czas dla naszej skóry, szczególnie dłoni, które są narażone na działanie chłodu, wiatru i suchego powietrza.
Domowe sposoby na czyszczenie butów czy profesjonalne preparaty - co wybrać?
Każdy z nas chce, aby jego obuwie jak najdłużej zachowało swój estetyczny wygląd. Odpowiednia pielęgnacja jest tu kluczowa? ale jakie metody wybrać? Dom