Jak gotować w garnkach na parę?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
Gotowanie w garnkach na parę jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniają bowiem szybkość i smak przyrządzonych w ten sposób potraw! Jak je właściwie przygotować? I dlaczego warto?
ZDROWE GOTOWANIE
Dlaczego gotowanie na parze cieszy się coraz większą popularnością? Przede wszystkim wysoka temperatura - nawet 120 stopni Celsjusza – znacznie skraca czas gotowania potraw. Nie tracą one zatem aż tak wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, co w trakcie tradycyjnego gotowania. Szacuje się na przykład, że tradycyjne gotowanie wypłukuje z pokarmu aż 70% witaminy C! W trakcie gotowania na parze tracimy w ten sposób jedynie 40% tej witaminy.
Poza tym w czasie takiego przygotowywania potraw nie musimy w ogóle używać tłuszczu. Także sól jest zbędna – para wodna wyciąga ją bowiem z produktów, dzięki czemu i tak są słone.
GARNKI DO GOTOWANIA
Aby gotować na parze musimy się zaopatrzyć w odpowiedni garnek – na przykład firmy BergHOFF. Tego typu naczynia muszą być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ dobra jakość jest gwarancją dłuższej użyteczności produktu – wszak wysoka temperatura mogłaby zniszczyć garnek zupełnie do niej nieprzystosowany!
Zwróćmy także uwagę na grube dno, silne uchwyty oraz przystosowanie do każdego rodzaju kuchenek – także płyt indukcyjnych. Wówczas otrzymujemy produkt uniwersalny.
JAK GOTOWAĆ NA PARZE?
Garnki na parę składają się zwykle z dwóch części (choć istnieją również wersje wieloczęściowe, w których możemy jednocześnie przyrządzać wszystkie składniki dania) – garnka, w którym będzie gotowała się woda oraz specjalnej nakładki z dziurkami w dnie.
Aby poprawnie przyrządzić jakieś danie, wystarczy nalać do garnka wodę – na wysokość około 2 lub 3 centymetrów. Następnie na dnie wkładki umieszczamy produkty – tak, aby nie były zanurzone w wodzie, a umieszczone około 2,5 centymetra nad nią. Później musimy dokładnie nakryć naczynie pokrywką, by nie uciekało z niego ciepło. I - można gotować!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jak wybrać odpowiednie obuwie na ciepłe dni?
Odkryj, jak wybrać najlepsze obuwie na ciepłe dni, zwracając uwagę na materiał, fason oraz wygodę. Dowiedz się, które cechy sandałów i lek
PURE Flex – hulajnoga stworzona z myślą o kobiecych potrzebach w mieście
Czy zastanawiałaś się kiedyś nad alternatywą dla zatłoczonej komunikacji miejskiej lub problemów z parkowaniem w centrum? Szukasz praktycznego śro
Co warto kupić przed narodzinami dziecka?
Przygotowania do narodzin malucha to wyjątkowy czas pełen emocji, planów i... zakupów. Wśród przyszłych rodziców pojawia się po
Wakacje na cztery łapy – jak przygotować się na podróż ze swoim zwierzakiem?
Podróżowanie ze zwierzętami to coraz częstszy wybór opiekunów, którzy traktują swoje pupile nie tylko jak towarzyszy, ale wręcz
Buty Grisport City – idealne na city break!
Weekendowe wyjazdy i aktywności to doskonała okazja, by oderwać się od codziennych obowiązków – nawet, gdy nie możemy zaplanować dłuższego