Jak gotować w garnkach na parę?
Gotowanie w garnkach na parÄ™ jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniajÄ… bowiem szybkość i smak przyrzÄ…dzonych w ten sposób potraw! Jak je wÅ‚aÅ›ciwie przygotować? I dlaczego warto?
Gotowanie w garnkach na parÄ™ jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniajÄ… bowiem szybkość i smak przyrzÄ…dzonych w ten sposób potraw! Jak je wÅ‚aÅ›ciwie przygotować? I dlaczego warto?
ZDROWE GOTOWANIE
Dlaczego gotowanie na parze cieszy siÄ™ coraz wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ…? Przede wszystkim wysoka temperatura - nawet 120 stopni Celsjusza – znacznie skraca czas gotowania potraw. Nie tracÄ… one zatem aż tak wielu skÅ‚adników odżywczych, witamin i minerałów, co w trakcie tradycyjnego gotowania. Szacuje siÄ™ na przykÅ‚ad, że tradycyjne gotowanie wypÅ‚ukuje z pokarmu aż 70% witaminy C! W trakcie gotowania na parze tracimy w ten sposób jedynie 40% tej witaminy.
Poza tym w czasie takiego przygotowywania potraw nie musimy w ogóle używać tÅ‚uszczu. Także sól jest zbÄ™dna – para wodna wyciÄ…ga jÄ… bowiem z produktów, dziÄ™ki czemu i tak sÄ… sÅ‚one.
GARNKI DO GOTOWANIA
Aby gotować na parze musimy siÄ™ zaopatrzyć w odpowiedni garnek – na przykÅ‚ad firmy BergHOFF. Tego typu naczynia muszÄ… być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ dobra jakość jest gwarancjÄ… dÅ‚uższej użytecznoÅ›ci produktu – wszak wysoka temperatura mogÅ‚aby zniszczyć garnek zupeÅ‚nie do niej nieprzystosowany!
Zwróćmy także uwagÄ™ na grube dno, silne uchwyty oraz przystosowanie do każdego rodzaju kuchenek – także pÅ‚yt indukcyjnych. Wówczas otrzymujemy produkt uniwersalny.
JAK GOTOWAĆ NA PARZE?
Garnki na parÄ™ skÅ‚adajÄ… siÄ™ zwykle z dwóch części (choć istniejÄ… również wersje wieloczęściowe, w których możemy jednoczeÅ›nie przyrzÄ…dzać wszystkie skÅ‚adniki dania) – garnka, w którym bÄ™dzie gotowaÅ‚a siÄ™ woda oraz specjalnej nakÅ‚adki z dziurkami w dnie.
Aby poprawnie przyrzÄ…dzić jakieÅ› danie, wystarczy nalać do garnka wodÄ™ – na wysokość okoÅ‚o 2 lub 3 centymetrów. NastÄ™pnie na dnie wkÅ‚adki umieszczamy produkty – tak, aby nie byÅ‚y zanurzone w wodzie, a umieszczone okoÅ‚o 2,5 centymetra nad niÄ…. Później musimy dokÅ‚adnie nakryć naczynie pokrywkÄ…, by nie uciekaÅ‚o z niego ciepÅ‚o. I - można gotować!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele