Gotowanie w garnkach na parÄ™ jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniajÄ… bowiem szybkość i smak przyrzÄ…dzonych w ten sposób potraw! Jak je wÅ‚aÅ›ciwie przygotować? I dlaczego warto?


Gotowanie w garnkach na parÄ™ jest ostatnio coraz popularniejsze – wszyscy doceniajÄ… bowiem szybkość i smak przyrzÄ…dzonych w ten sposób potraw! Jak je wÅ‚aÅ›ciwie przygotować? I dlaczego warto?

ZDROWE GOTOWANIE

Dlaczego gotowanie na parze cieszy siÄ™ coraz wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ…? Przede wszystkim wysoka temperatura - nawet 120 stopni Celsjusza – znacznie skraca czas gotowania potraw. Nie tracÄ… one zatem aż tak wielu skÅ‚adników odżywczych, witamin i minerałów, co w trakcie tradycyjnego gotowania. Szacuje siÄ™ na przykÅ‚ad, że tradycyjne gotowanie wypÅ‚ukuje z pokarmu aż 70% witaminy C! W trakcie gotowania na parze tracimy w ten sposób jedynie 40% tej witaminy.


Poza tym w czasie takiego przygotowywania potraw nie musimy w ogóle używać tÅ‚uszczu. Także sól jest zbÄ™dna – para wodna wyciÄ…ga jÄ… bowiem z produktów, dziÄ™ki czemu i tak sÄ… sÅ‚one.

GARNKI DO GOTOWANIA

Aby gotować na parze musimy siÄ™ zaopatrzyć w odpowiedni garnek – na przykÅ‚ad firmy BergHOFF. Tego typu naczynia muszÄ… być wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ dobra jakość jest gwarancjÄ… dÅ‚uższej użytecznoÅ›ci produktu – wszak wysoka temperatura mogÅ‚aby zniszczyć garnek zupeÅ‚nie do niej nieprzystosowany!

Zwróćmy także uwagÄ™ na grube dno, silne uchwyty oraz przystosowanie do każdego rodzaju kuchenek – także pÅ‚yt indukcyjnych. Wówczas otrzymujemy produkt uniwersalny.

JAK GOTOWAĆ NA PARZE?

Garnki na parÄ™ skÅ‚adajÄ… siÄ™ zwykle z dwóch części (choć istniejÄ… również wersje wieloczęściowe, w których możemy jednoczeÅ›nie przyrzÄ…dzać wszystkie skÅ‚adniki dania) – garnka, w którym bÄ™dzie gotowaÅ‚a siÄ™ woda oraz specjalnej nakÅ‚adki z dziurkami w dnie.


Aby poprawnie przyrzÄ…dzić jakieÅ› danie, wystarczy nalać do garnka wodÄ™ – na wysokość okoÅ‚o 2 lub 3 centymetrów. NastÄ™pnie na dnie wkÅ‚adki umieszczamy produkty – tak, aby nie byÅ‚y zanurzone w wodzie, a umieszczone okoÅ‚o 2,5 centymetra nad niÄ…. Później musimy dokÅ‚adnie nakryć naczynie pokrywkÄ…, by nie uciekaÅ‚o z niego ciepÅ‚o. I - można gotować!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku