Kulinarny fenomen pizzy. Jak wyglÄ…da jej historia?
Kto potrafi sobie dzisiaj wyobrazić Å›wiat bez pizzy? Nie ma chyba nigdzie osoby, która nie raczyÅ‚aby siÄ™ tym przysmakiem choć raz w życiu. Mówi siÄ™, że swoje poczÄ…tki miaÅ‚a w czasach Chrystusa, kiedy to przyjmowaÅ‚a nazwÄ™ „pitta” i byÅ‚a wypiekana na Bliskim Wschodzie. Dociekliwi twierdzÄ… jednak, że jej historia siÄ™ga już epoki kamienia Å‚upanego!
W neolicie ludzie mieli w zwyczaju jedzenie chleba z innymi skÅ‚adnikami. Starożytni Grecy spożywali pÅ‚aski chleb o nazwie „plakous”wraz z zioÅ‚ami, czosnkiem i cebulÄ…. Ich starożytni wrogowie, perscy żoÅ‚nierze, także mieli spożywać coÅ› na wzór dzisiejszej pizzy - placki pokryte serem oraz daktylami pieczone na specjalnych tarczach.
Pizza, którÄ… znamy w dzisiejszej postaci, pochodzi z Neapolu – kulinarnego centrum poÅ‚udniowych WÅ‚och. Pierwsze takie danie przyrzÄ…dziÅ‚ w 1889 r. piekarz Raffaele Esposito dla królowej WÅ‚och MaÅ‚gorzaty Sabaudzkiej; byÅ‚a to popularna obecnie Margarita z czerwonymi pomidorami, mozzarellÄ… i bazyliÄ…, czyli jedna z najprostszych, klasycznych wersji tego przysmaku.
SkÄ…d jednak wzięła siÄ™ sama nazwa? Prawdopodobnie pochodzi ona od greckiego „pikte” które znaczyÅ‚o tyle co sfermentowane ciasto. SÅ‚owo to przemknęło do Å‚aciny jako „pitta” które w jÄ™zyku wÅ‚oskim mogÅ‚o brzmieć wÅ‚aÅ›nie „pizza”. Rozważano także inne sÅ‚owa z Å‚aciny, które mogÅ‚y dać poczÄ…tek dzisiejszej „pizzy”, np. „pinsa”(rozgniatać, rozbijać) i „picea”(sÅ‚owo oznaczajÄ…ce ciemnÄ… barwÄ™ popioÅ‚u z pieca opalanego drewnem). SÅ‚owo „pizza” po raz pierwszy pojawiÅ‚o siÄ™ w jÄ™zyku pisanym w Å‚aciÅ„skim tekÅ›cie z miasta Gaeta (997 r.).
Poza granicami WÅ‚och pizza zaczęła być znana dziÄ™ki pierwszym turystom (poczÄ…tek XIX w.) Jednak prawdziwa droga do popularnoÅ›ci wiodÅ‚a – co nie wydaje siÄ™ zbytnio zaskakujÄ…ce – przez AmerykÄ™. Zgodnie z jednÄ… z wersji zafascynowali siÄ™ niÄ… amerykaÅ„scy żoÅ‚nierze walczÄ…cy we WÅ‚oszech, a zachwyt ten zabrali ze sobÄ… z powrotem do ojczyzny. Na Å‚amach The New York Times w 1947 r. jeden z dziennikarzy kulinarnych rzekÅ‚: "Pizza mogÅ‚aby siÄ™ stać tak samo sÅ‚awnÄ… przekÄ…skÄ… jak hamburger, gdyby tylko Amerykanie siÄ™ o niej dowiedzieli".
USA sÄ… kolebkÄ… wszystkiego, co popularne na skalÄ™ Å›wiatowÄ…, i fakt ten nie ominÄ…Å‚ wÅ‚aÅ›nie pizzy. MaÅ‚o kto wyobraża sobie życie bez funkcjonowania takich lokali jak pizzerie. Te z kolei przeÅ›cigajÄ… siÄ™ w najróżniejszych pomysÅ‚ach i skÅ‚adnikach. Fresh Pizza – najlepsza pizzeria w Poznaniu zaprasza na ten wyÅ›mienity, wÅ‚oski przysmak w najróżniejszych odsÅ‚onach.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kromka chleba z masłemIle kalorii ma makaron dwujajeczny
Wersja do druku
Szukaj
Co powinnaś wiedzieć o ochronie przeciwsłonecznej? 3 fakty na temat SPF
Czego potrzebuje skóra wiosnÄ… i latem? Zdecydowanie nawilżenia i regeneracji, ale także bardzo skutecznej ochrony przeciwsÅ‚onecznej. Kosmetolodzy wsk
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele