Para buch, garnki w ruch
Gdyby każdy z nas choć raz zadał sobie pytanie o to, czy zdrowe gotowanie to gra warta świeczki, omijałoby nas sporo chorób cywilizacyjnych. Nie jest bowiem kwestią pieniędzy czy kulinarnych umiejętności to, czy gotujemy zdrowo, czy tłusto i słono. To kwestia wiedzy, wewnętrznego przekonania o tym, że zdrowie jest wartością nadrzędną oraz… dobrych garnków. O tym, że naczynia do gotowania na parze, w tym Philipiak – garnki często polecane przez znawców kulinarnych tajemnic – są w zdrowej kuchni nieodzowne nie trzeba nikogo przekonywać. Wydawać by się mogło, że wystarczą zdrowe składniki i zdrowy posiłek gotowy. Niestety, bez odpowiedniego przetworzenia żywności się nie obejdzie.

Co komu do szczęścia potrzebne
Oczywiście najlepiej byłoby jeść świeże warzywa czy owoce, ale przecież wielu z nas jednak potrzebuje do szczęścia mięsa, ryb, owoców morza oraz warzyw duszonych czy gotowanych. Aby przywołane powyżej składniki naszej codziennej diety nie traciły swoich cennych składników odżywczych, jak witaminy i mikroelementy, musimy zadbać o to, żeby ich obróbka termiczna była sensowna. Sensowne jest gotowanie bez soli. Sensowne jest gotowanie na parze. Dobrze wiemy, że warzywa gotowane w osolonej wodzie tracą jędrność, smak, aromat i wszystko, co najcenniejsze. Jedząc rozgotowany brokuł czy sflaczałą marchewkę nie zapewniamy sobie dopływu życiodajnych witamin i minerałów, a jedynie… dyskomfort spowodowany jedzeniem rzeczy niesmacznych i niezbyt apetycznie wyglądających.
Jeden ogień – wiele pieczeni
Opinie o garnkach Philipiak i podobnych produktach do gotowania na parze powinny skłonić nas do zmiany nastawienia: gotowanie nie jest trudne, żmudne i nie wymaga posiadania żadnej wiedzy tajemnej. Przeciwnie – gotowanie w parowarze jest stworzone z myślą o osobach zabieganych, które najchętniej upiekłyby na jednym ogniu wiele pieczeni. Z takimi naczyniami to możliwe! Z takimi garnkami możliwe jest przyrządzenie obiadu szybko i bez konieczności brudzenia całego zestawu rondli. Ułożone warstwami przysmaki przyrządzają się nieomal same – nadzorujemy jedynie, czy odpowiada nam ich chrupkość i… zdejmujemy na talerz, aby polać je aromatycznym sosem albo doprawić mieszanką ziół. Bez soli, bez tłuszczu, bez zbędnych dodatków.
Jeśli uważasz, że zdrowe gotowanie jest dla ciebie zbyt skomplikowane i chcesz się dowiedzieć więcej na temat opinii o garnkach philipiak to zajżyj na www.obiadyczwartkowe.pl.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Co jeść, a czego nie jeść przy zespole jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przewlekłe schorzenie układu pokarmowego, które wpływa na jakość życia u wielu osób. Objawy, takie jak
Liposukcja z perspektywy czasu. Przegląd długoterminowych efektów zabiegu
Wiadomo, że liposukcja potrafi błyskawicznie odmienić sylwetkę. Efekty są widoczne niemal od razu. Jednak czy to rozwiązanie na lata? Sprawdzamy, jak zmie
Poduszka pod łokieć – mały detal, wielki komfort w pracy stylistki paznokci
Praca stylistki paznokci to nie tylko kreatywność i precyzja, ale także długie godziny spędzone przy biurku. Każda profesjonalistka wie, jak ważne
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu